Prima pagină » Actualitate » Automedicația provoacă efecte adverse grave! În pandemie, farmaciștii vând mai bine ca niciodată! Ieșenii cumpără medicamente cu sacul, fără prescripție medicală! Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Paracetamolul poate fi mortal!”
Automedicația provoacă efecte adverse grave! În pandemie, farmaciștii vând mai bine ca niciodată! Ieșenii cumpără medicamente cu sacul, fără prescripție medicală! Specialiștii trag un semnal de alarmă:

Automedicația provoacă efecte adverse grave! În pandemie, farmaciștii vând mai bine ca niciodată! Ieșenii cumpără medicamente cu sacul, fără prescripție medicală! Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Paracetamolul poate fi mortal!”

30 iul. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Automedicația necontrolată de un medic face în continuare victime în rândul ieșenilor. Medicii ieșeni spun că în pandemie farmaciștii vând mai bine ca niciodată. În speranța că se imunizează, ieșenii cumpără medicamente și le consumă fără prescripție medicală. Specialiștii spun că cea mai utilizată pastilă este paracetamolul. Consumat în cantități mari, acest medicament poate fi mortal.

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează că automedicația poate avea efecte adverse grave. În speranța că pot preveni sau trata acasă anumite afecțiuni, zeci de ieșeni aleg să cumpere medicamente fără prescripție medicală. În pandemie, spun medicii, farmaciștii vând mai bine ca niciodată. Populația, speriată de infecția cu coronavirus, caută tot soiul de leacuri de prevenție. Medicii spun că repercusiunile pot fi grave.

Automedicația, gest fatal pentru ieșenii care nu se adresează unui medic specialist

Automedicația poate fi fatală, spun medicii ieșeni. În plină pandemie de coronavirus, farmaciștii au vânzări mai mari ca niciodată. Ieșenii cumpără antiinflamatoare pe bandă rulantă, în speranța că noul tip de virus va sta departe de ei. Una dintre cele mai cerute pastile este paracetamolul.

„Zece comprimate de paracetamol pot fi mortale. Atenție la automedicație! Respectarea strictă a intervalului de minimum 4 ore între două administrări și a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza. Totodată, acest medicament are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. Pe perioada pandemiei de coronavirus, în farmacii se vinde mai ușor, orice”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Paracetamol, toxic și pentru copii, iar medicii recomandă ieșenilor să ajusteze dozele în funcție de vârsta celor mici

La simptomele specifice răcelii sau a unor dureri, ieșenii se transformă instant în medici. Fără prescripție medicală, merg la farmacie și cumpără orice. Prima pastilă, cea mai populară, cu care românii au fost învățați să supraviețuiască, este paracetamolul.

„Pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor ușoare și medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării, putem utiliza paracetamol, dar doar la intervale mai mari de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului și a tratamentului. Copilul nu este un adult în miniatură, metabolismul este diferit și impune ajustarea dozelor. La copiii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente. Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală”, mai spune medicul ieșean.

Ieșenii sunt avertizați să citească cu atenție prospectul medicamentelor pe care le consumă

Paracetamolul este vedeta listei de cumpărături din farmacii, dar nu este singurul medicament utilizat în exces de ieșeni. Pe perioada verii, din cauza aerelor condiționate și a trecerii frecvente de la temperaturile ridicate de afară la temperaturile scăzute din locuință, pot apărea dureri severe de cap și ieșenii aleargă la farmacie pentru tot felul de medicamente antiinflamatoare. Automedicația face din ce în ce mai multe victime.

„Recomandăm ieșenilor să citescă cu atenție prescripțiile de pe medicament și să le respecte întocmai. În cazul în care se face supradozaj, se impune tratament medical imediat. Pacientul trebuie dus de urgență la spital, chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice. Pacienții trebuie spitalizați! Simptomele supradozajului constau în paloare, greață, vărsături, anorexie și dureri abdominale”, adaugă dr. Tudor Ciuhodaru.

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Este mult mai simplu să consulți vecina de la colț, să vezi o reclamă sau să cauți pe internet”

Medicii spun că ieșenii se inspiră de pe internet sau primesc sfaturi de la apropiați în ceea ce privește automedicamentația. Informațiile primite de la aceste două surse par mai importante decât sfatul specialistului.

„Oamenii caută soluții pentru orice simptom. Este mult mai simplu să consulți vecina de la colț, să vezi o reclamă sau să cauți pe internet. Populația nu alege să consulte un specialist. A lua preventiv o medicamentație poate avea efecte secundare. Automedicația este periculoasă. Înainte de a consulta farmacia de pe internet sau vecinul de lângă tine, întrebați-vă: Chiar îmi face bine această medicație? Chiar trebuie să dau banii pe ceva care nu are eficiență? Care sunt riscurile la care mă expun? Foarte multe persoane se prezintă la spital după ce au consumat pastile fără prescripție medicală”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024