Mierea în amestec cu cimbrul poate deveni un medicament foarte puternic, cele mai cunoscute utilizări fiind pentru tratarea infecţiilor respiratorii şi boli de plămâni.
Fie că vorbim despre schimbări bruşte de temperatură sau de perioade reci mai îndelungate, mierea este unul dintre cele mai cunoscute şi folosite remedii pentru ameliorarea simptomelor asociate infecţiilor respiratorii, cum ar fi durerea în gât, tusea şi chiar febra.
Cimbrul conţine timol, compus activ care îi dă plantei aroma şi mirosul unic. Această substanţă este un antioxidant puternic, care distruge radicalii liberi cauzatori de boli. Împreună cu mierea, cimbrul face o pereche foarte bună datorită proprietăţilor antimicrobiene şi antiinflamatoare.
Macerat de cimbru cu miere:
40-50g de cimbru uscat se pun într-un borcan de 800ml. Se completează jumătate de borcan cu miere şi se amestecă bine. Se lasă la macerat 2 săptămâni.
După 2 săptămâni preparatul se filtrează şi se consuma o linguriţă de 2-3 ori pe zi. Mierea obţinută după macerarea cimbrului are proprietăţi bactericide, bacteriostatice, laxative, regenerative şi imunostimulatoare.
Cimbrul poate creşte riscul sângerărilor la persoanele care iau medicamente pentru subţierea sângelui (ex. aspirină, warfarina). De asemenea, datorită efectelor similare estrogenului în corp, cimbrul trebuie evitat de persoanele care suferă de boli hormonale sau urmează un tratament cu hormoni sintetici.
Acest amestec mai este contraindicat femeilor însărcinate şi care alăptează. Dar si persoanelor care au diabet zaharat, gastrita, colon iritabil, hipertensiune arterială, hiperexcitabilitate psihică, alergie la cimbru şi insuficienţă hepatică.