In Muntii Locvei, in imediata apropiere a localitatii Sasca Montana, Manastirea Nera te intampina in duh si lumina. Acest sfant locas de inchinare asezat pe malul stang al raului Nera este o binecuvantare pentru toti cei care vietuiesc in aceste locuri. Asezamantul monahal s-a inaltat aici prin stradania domnului Dr. Pavel Chirila, parinte si al Asezamantului Christiana din Bucuresti, care este originar de pe aceste meleaguri, din Slatina-Nera. Piatra de temelie a bisericii manastiresti a fost asezata la 14 octombrie 1994 de catre Preasfintitul Emilian Birdas, Episcopul Caransebesului, fiind sfintita in ziua de hram a manastirii (14 octombrie 1997) de catre episcopul de atunci al Caransebesului, Mitropolitul de azi al Ardealului, Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza. Prin stradania maicutelor de la acest asezamant monahal, la Nera este un loc de pace si rugaciune, cautat atat de cei suferinzi, cat si de oameni insetati de liniste si reculegere. Ospitalitatea obstii monastice de aici iti confera clipe de inaltare spirituala pe care vei dori sa le traiesti ori de cate ori va fi cu putinta. Ceea ce intregeste aceasta atmosfera cu totul speciala este si racla cu vesminte care au acoperit moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, odoare daruite de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel pe cand era Mitropolit al Moldovei.
Plantele de leac sunt cultivate de maicute sau culese in special de pe Valea Nerei
In prezent, obstea Manastirii Nera numara peste optzeci de vietuitoare, care pe langa randuiala monastica obisnuita au si o ascultare cu totul speciala si binefacatoare pentru tot omul, aceea a prepararii unor produse naturiste, folosite in tratarea unor afectiuni trupesti, dar si pentru consum alimentar. Ceea ce este specific in prepararea acestora este faptul ca maicutele folosesc in special plante culese din zonele de pe Valea Nerei. In anul 2009, din dorinta maicutelor de a aduce mai aproape de oameni darurile tamaduitoare sadite de Dumnezeu in plante, s-au pus bazele laboratorului propriu al manastirii sub numele Sfintii Doctori fara de arginti. Produsele sunt preparate manual, dupa retete proprii, cu radacini in vechile leacuri traditionale si manastiresti. Procesele de preparare urmaresc pastrarea proprietatilor naturale ale plantelor folosite ca ingrediente. In acest laborator se produc siropuri, tincturi, oteturi, creme si sapunuri, toate numai din ingrediente naturale: extracte din plante culese din flora spontana si din culturile proprii, de pe terenurile curate si nepoluate aflate in Valea Nerei, la care maicutele adauga miere, ceara, ulei presat la rece sau fructe de padure.
Substantele active din plante si din fructe sunt obtinute prin macerare la rece, extractii uleioase si hidro-alcoolice, prin fermentare naturala. Calitatea produselor se datoreaza unui amplu proces tehnologic, de la culegere, uscare, maruntire si pana la preparare, impachetare si etichetare. Un alt procedeu inedit este si acela ca, pentru a li se pastra nealterate proprietatile, preparatele sunt ambalate in recipiente de sticla. Toate acestea se fac doar manual, cu multa grija, rabdare si dragoste. Sa nu uitam nici faptul ca aceasta ascultare a maicutelor este insotita de permanenta rugaciune.
Leacuri pentru o sanatate de fier de la Manastirea Nera
Maicutele de la Nera respecta un calendar al plantelor medicinale, care incepe primavara, odata cu recoltarea urzicilor, leurdei, paducelului, ciubotelei-cucului, a florilor de salcam si soc, a mugurilor de pin, de brad si de molid. Cand vremea se incalzeste, vara, este o adevarata explozie de culori.
Atunci maicile culeg patlagina, papadia, coada-soricelului, musetelul, coada-calului, cimbrul salbatic, galbenelele, traista-ciobanului, sanzienele, sunatoarea si rostopasca, trei-frati-patati si alte plante mirese ale naturii, care umplu de farmec intreaga vale a Nerei.
Pentru maicutele de la Manastirea Nera, nici macar Muntii Apuseni nu mai sunt o enigma, pentru ca au tot urcat poteci si potecute, in cautarea mugurilor de brad si de molid, a papadiei, a cretisoarei si filipendulei, a frunzelor si fructelor de afin si de merisor.
Toamna tarziu, culesul se incheie cu macesele si fructele de porumbar. Culegerea plantelor este o bucurie, dar si o ascultare mult placuta celor din manastire.
Laborator propriu de preparare a produselor
In laboratorul Sfintii Doctori fara de arginti este o adevarata industrie. Inca de la intrare ai senzatia ca esti pe un camp proaspat cosit. Toti cei care au avut bucuria sa ajunga macar o data aici au ramas ancorati in aceasta lume a leacurilor, care arata intr-un mod cu totul aparte: fiecare coltisor, fiecare raft, fiecare borcan, totul este ordonat si ocrotitde privirea sfintilor din icoane.
Astfel mediul sanatos din care sunt recoltate plantele isi are continuitatea intr-un alt mediu binecuvantat, acolo unde se prepara toate produsele de la Nera. De la maicutele care lucreaza la laborator am aflat urmatoarele:
„Produsele sunt cautate in masura in care oamenii au nevoie de ele. In aceasta perioada, majoritatea celor care apeleaza la noi au nevoie de siropuri si de oteturi, dar si de creme de protectie si tincturi. Siropurile impotriva racelii, obtinute prin macerare la rece, din muguri de brad, soc si patlagina, tinctura de propolis, dar si mierea de albine in amestec cu tinctura de propolis, sunt de mare ajutor in perioadele reci ale anului, dar nu numai.
Preparatele noastre au o concentratie mare de substanta activa, dar si alte ingrediente, exclusiv naturale, iar tehnicile de preparare permit pastrarea principiilor active din plante intr-o proportie foarte mare. Se munceste mai mult folosind aceste metode, dar rezultatele sunt pe masura.”
Oteturile Nera Plant
Fiind obtinute prin fermentatie naturala, oteturile Nera Plant pastreaza proteinele solubile, aminoacizii, vitaminele, acizii grasi si elementele minerale necesare organismului pentru o functionare normala. Laboratorul Nera are o gama variata a acestor oteturi, in functie de particularitatile si eficienta fiecaruia.
Otet de mere cu miere
Acesta este un produs natural obtinut din mere romanesti si miere de albine, preparat dupa o reteta traditionala. Modul in care acesta actioneaza asupra organismului este extrem de variat, avand o actiune foarte vasta:
– antibacterian;
– antialergic;
– tonic digestiv;
– energizant;
– detoxifiant;
– remineralizant;
– antifebril;
– normalizeaza nivelul colesterolului;
– combate durerile musculare si articulare;
– antiacneic;
– normalizeaza secretia de sebum;
– antiinflamator;
– calmant;
– tonic capilar.
Leacurile cu otet de mere cu miere se recomanda in afectiuni multiple: infectii, alergii, probleme de digestie, constipatie, metabolism lenes, celulita, obezitate, imunitate scazuta, oboseala cronica, migrene, ameteli, insomnie, nivel crescut al colesterolului, dureri musculare si articulare, urticarie, intepaturi de insecte, arsuri solare, ten gras, ten acneic, febra in raceli si gripe; pentru uz extern (frectii, impachetari): matreata, caderea parului.
Ingredientele pe care acest produs le contine sunt: fructe de mar (Malus domestica) – 30%, excipienti: apa, miere de albine, zahar brun, drojdie de panificatie.
Ce proprietati are fiecare ingredient?
Fructele de mar contin substante active necesare organismului pentru o functionare normala (proteine solubile, aminoacizi, vitamine, acizi grasi, elemente minerale). Merele sunt si o importanta sursa de potasiu, care incetineste procesul de sclerozare a vaselor sanguine si confera tesuturilor elasticitate si suplete. Continutul de vitamina C ajuta la asimilarea fierului necesar organismului si previne bolile infectioase.
Mierea de albine contine minerale, vitamine si enzime care o fac un puternic energizant natural. Zaharul este elementul necesar fermentatiei alcoolice, prima etapa in obtinerea otetului. Drojdia mareste rezistenta la oboseala, favorizand travaliul muscular, si usureaza eliminarea de toxine si deseuri metabolice. In procesul obtinerii otetului de mere este elementul care favorizeaza fermentatia.
Cum se utilizeaza produsul?
In regim obisnuit de viata, otetul de mere se utilizeaza in salate si mancaruri, diluat in apa, ceai sau sucuri naturale. Pentru persoane cu probleme de sanatate:
– Intern: cate 1 lingurita (copii) sau cate 1 lingura (adulti), de 3 ori/zi, inaintea meselor principale, diluat in apa, ceai sau sucuri. Cura dureaza
4-6 saptamani.
– Extern: comprese, frictionari.
In ceea ce priveste conditiile de pastrare a otetului de mere, in timp pot aparea anumite depuneri care nu afecteaza calitatea produsului.
Pentru a veni in sprijinul cititorilor nostri care doresc sa se tamaduiasca folosind aceste produse naturiste, vom prezenta in fiecare numar al revistei Leacuri & Retete Manastiresti anumite produse din magazinul naturist al Manastirii Nera, precum si modul de preparare si utilizare a acestor leacuri de mare pret.
Reteta dupa care se obtine otetul de mere cu miere
Pentru obtinerea acestui produs este nevoie de: 6 kg mere, sirop (12 l apa calduta + 0,5 kg zahar + 1 kg miere), 25 g drojdie.
Merele se taie felii foarte subtiri (fie manual, fie la robot). Se pun intr-un recipient de plastic sau de sticla (dar care sa nu fie transparenta, ci colorata), astfel incat sa nu umple mai mult de jumatate din capacitatea vasului. Se adauga un sirop preparat din apa calduta indulcita cu miere si zahar, la care se adauga drojdia (o desfacem in putin sirop, apoi o turnam peste intreaga compozitie de mere si sirop si amestecam bine). Purtam grija sa nu umplem vasul, ci sa lasam loc pentru fermentare. Se lasa apoi sa fermenteze la caldura, nu la soare. In doua-trei saptamani merele se lasa la fundul vasului – timp in care amestecam zilnic, ca merele ce stau deasupra sa nu oxideze. Vasul il tinem acoperit cu panza prinsa cu elastic la gura recipientului, nu cu tifon, nici cu capac. Dupa ce merele s-au scufundat in sirop, se strecoara otetul si se pastreaza in aceleasi conditii 60 de zile, tot cu panza deasupra, fara insa a se mai amesteca in el. La suprafata se va forma o ciuperca, care nu trebuie aruncata, caci da tarie otetului. Dupa 60 de zile se strecoara din nou si se pastreaza in sticle inchise ermetic sau in recipiente mai mari inchise cu capac.