Prima pagină » Actualitate » 35 de persoane, testate pozitiv cu varianta indiană în Popești Leordeni, județul Ilfov
35 de persoane, testate pozitiv cu varianta indiană în Popești Leordeni, județul Ilfov

35 de persoane, testate pozitiv cu varianta indiană în Popești Leordeni, județul Ilfov

05 mai 2021, 12:44,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Varianta indiană continuă să se extindă în România! Astfel, astăzi, 5 mai 2021, s-au confirmat nu mai puţin de 35 de cazuri de COVID-19 care au fost depistate la cetățeni indieni, în Popești Leordeni, județul Ilfov.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis descoperirea a 35 de cazuri de infectare cu noua tulpină indiană în orașul Popești-Leordeni, depistate la cetățeni din Republica India. În urma secvențierii, s-a observat faptul că șapte dintre pacienți prezintă ”o variantă indiană, altă față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India”.

”În data de 01.05.2021, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a informat Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) despre un focar de infecție cu SARS-CoV-2 depistat la 9 cetățeni din Republica India, angajați ai unei firme cu sediul în Popești-Leordeni, ce au intrat în țară prin Punctul de Control/Trecere de Frontieră Aeroport Otopeni în data de 20.04.2021, prezentând teste RT-PCR negative”, potrivit INSP.

9 angajaţi indieni, carantinati pentru 5 zile, în Popeşti Leordeni

Potrivit unei proceduri interne a companiei unde sunt angajaţi cetăţenii indieni, 9 dintre aceştia au intrat direct în carantină pentru o perioadă de 5 zile, urmând a fi testați preventiv înainte de a intra în comunitate. În data de 26.04.2021 au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide.

„De asemenea, tot DSP Ilfov a informat că alți 26 de cetățeni străini din Republica India, angajați ai unei alte firme care își desfășoară activitatea în localitatea Popești-Leordeni, au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 – 20.04.2021. Dintre cele 35 de persoane care au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, în prezent se află internate 19 persoane, dintre care 18 persoane la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și 1 persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș””, se mai arăta în comunicatul transmis de cei de la INSP.

16 persoane pozitive, plasate în izolare la domiciliu

Celelalte 16 persoane care au fost testate pozitiv doar la testul rapid se află, în continuare, în izolare în localitatea Popești-Leordeni.

„În data de 30.04.2021, pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR și a
secvențierii, iar în după-amiaza zilei de 03/05/2021, INCDMM Cantacuzino a comunicat la INSP rezultate pozitive la secvențiere pentru varianta britanică la 3 pacienți, precum și pentru o variantă indiană, altă față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India, la alți 7 pacienți. Alți 5 pacienți au fost pozitivi pentru varianta B.1.127 care nu reprezintă o variantă ce determină îngrijorare. În 3 cazuri probele au o încărcătură virală mică neconcludentă”, se arată în comunicatul emis de Institutul Național de Sănătate Publică.

Dr. Adrian Marinescu, despre tulpina indiană de coronavirus:

Directorul medical al Institutului Matei Balş, Adrian Marinescu, a spus, joi că e nevoie de mai multe informaţii pentru a stabili dacă tulpina indiană de COVID-19, a cărei prezenţă a fost confirmată, joi, în România, riscă sau nu să devină dominantă şi să crească numărul de cazuri grave.

„E important de văzut dacă această variantă virală ajunge să fie predominantă, să aibă impact important, sau va rămâne o situație limitată. Nu putem trage o concluzie legată de agresivitate, nu putem spune că avem mai multe forme severe pentru că e tulpina din India. Nu numai noi, nu pot spune mici cei din Elveția sau Grecia. Deocamdată, știm că se transmite destul de ușor în afara Europei în condițiile epidemiologice din India. Rămâne de văzut ce va fi în continuare”, a declarat Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *