Prima pagină » International » 36 de ani de la explozia de la Cernobîl. Cum arată zona de excludere după catastrofa nucleară civilă – GALERIE FOTO

36 de ani de la explozia de la Cernobîl. Cum arată zona de excludere după catastrofa nucleară civilă – GALERIE FOTO

26 apr. 2022, 12:55,
în International

La data de 26 aprilie 1986 s-a înregistrat o catastrofă nucleară civilă. Reactorul 4 de la centrala nucleară a explodat și astfel a avut loc cel mai grav accident survenit în urma unui șir de erori umane. Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia de la Cernobîl. La ora 01.23 acoperișul reactorului centralei nucleare, cu o greutate de 1.000 tone, a fost aruncat în aer.

Reamintim faptul că în urma declanşării războiului dintre Rusia şi Ucraina, centrală nucleară de la Cernobîl a fost acaparată de armata rusă şi alimentarea cu electricitate a fost întreruptă.

36 de ani de la explozia de la Cernobîl. Norul de particule radioactive era mai puternic ca bombele de la Hiroshima și Nagasaki

Foarte puțină lume știe cu exactitate ce s-a întâmplat atunci din cauza secretomaniei regimului sovietic care a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de popor.

După ce a explodat reactorul, învelișul de grafit a acoperișului a fost cuprins de flăcări și nu mai puțin de 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns tocmai la un kilometru în atmosferă. Curenții de aer le-au purtat pe distanțe imense și consecințele au fost de-a dreptul devastatoare.

Conform specialiștilor, norul care purta particule radioactive a fost mai puternic decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki.

Dupa mai bine de 30 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală nucleară. Din nefericire, în mai puţin de două zile, norul a cuprins tot nordul Europei.

„Zona morţii” de la Cernobîl care este un teritoriu otrăvit de radiaţii se întinde pe o suprafață de 2.600 de km pătraţi. Astfel, este cunoscut ăn mod oficial drept o „zonă de excludere”.

Zeci de oameni au murit în urma exploziei de la Cernobîl

În urma catastrofei nucleare, au murit 56 de oameni, iar pentru alți sute de mii destinul s-a schimbat într-o clipă. După explozia de la Cernobîl, peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate, dar circa 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.

Conform statisticilor, 6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate până în anul 2005, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.

În altă ordine de idei, cel mai amplu studiu despre Cernobîl, publicat de Academia de Ştiinţe din New York în anul 2013 şi redactat de trei prestigioşi oameni de ştiinţă, a arătat că aproximativ 1 milioane de persoane au murit, marea majoritate de cancer.

Ucraina vrea să înscrie Cernobîlul în patrimoniul mondial UNESCO

Ucraina vrea să includă zona de excludere Cernobîl, în care se află oraşul Pripiat din nord-vestul ţării, cu imobilele şi spaţiile sale de joacă abandonate, în patrimoniul mondial UNESCO.

Astfel, pentru a le proteja de efectele trecerii timpului şi pentru a favoriza fluxurile de turişti, autorităţile de la Kiev au în vedere ca aceste vestigii, devenite martori ai celei mai grave catastrofe nucleare din istorie, să fie înscrise de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) pe lista patrimoniului mondial.

„Zona Cernobîl este deja o atracţie celebră în lumea întreagă”, a declarat Maksim Polivko, un ghid turistic în vârstă de 38 de ani, cu ocazia unei vizite la faţa locului alături de o echipă de jurnalişti de la AFP.

„Din păcate, acest loc nu are un statut oficial”, a continuat el, care speră că această iniţiativă ar fi de ajutor „pentru dezvoltarea de infrastructuri turistice”.

Aducem aminte că ideea înscrierii zonei de excludere Cernobîl în patrimoniul UNESCO a fost propusă de ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko.

„Este unul dintre teritoriile cele mai emblematice ale Ucrainei” şi trebuie să fie „conservat pentru omenire”, a subliniat oficialul ucrainean.

În cazul în care iniţiativa va avea succes, Cernobîl se va alătura unei liste prestigioase de situri protejate, precum mausoleul Taj Mahal din India, sanctuarul neolitic Stonehenge din Marea Britanie şi abaţia Mont-Saint-Michel din Franţa.

Din păcate, efectele contaminării se resimt şi acum, după 36 de ani de la explozia de la Cernobîl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`