Ministerul Educației a anunțat, joi, 1 octombrie, că în 344 de unități de învățământ din țară este aplicat scenariul roșu de funcționare. În cazul a 151 dintre școli au fost depistate cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar în celelalte 193, decizia a fost luată, pentru că a crescut numărul de infectări în localități.
În momentul de față, MEC a comunicat că 12.704 de unități de învățământ funcționează în scenariul verde, iar în alte 4.608 unități de învățământ se aplică scenariul galben. Scenariul verde se realizează cu participarea zilnică față în față a tuturor preșcolarilor și elevilor, în timp ce scenariul galben presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și a celor din clasele a VIII-a și a XII-a, și revenirea parțială, prin rotație de una-două săptămâni, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.
„344 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Menționăm că dintre cele 344 de unități aflate în această situație, numai 151 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate. Diferența de 193 de unități de învățământ rezultă ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează și/sau a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, se arată în comunicat.
Potrivit MEC, Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ primesc propunerile de scenarii și, de asemenea, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice realizate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente.
Peste 770 de copii, diagnosticaţi cu noul coronavirus în doar o săptămână
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, din evaluările autorităţilor, în ultima săptămână s-au înregistrat „în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani” şi care au fost infectaţi cu noul coronavirus.
„Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate şi cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la şcoală, cu ce sunt aşteptaţi copiii când ies de la şcoală, cum pleacă copiii de la şcoală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun”, spune el.
„Nu ne așteptăm să ajungem la 3.000 de cazuri zilnice
Nelu Tătaru a fost întrebat, joi, 1 octombrie 2020, la Digi 24, dacă să ne aşteptăm să ajungem la 3.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Transmiterea în comunitate a virusului Covid-19 este facilitată de nerespectarea normelor.
„Nu ne aşteptăm să ajungem la 3.000 de infectări pe zi. Am avut o lună destul de grea, cu numeroase reveniri la normalitate: deschiderea restaurantelor, redeschiderea cinematografelor, revenirea din concedii, începerea şcolii, campania electorală, alegeri locale. Iar toate aceste activităţi au în spatele lor nişte ordine de ministru care prevăd nişte norme de aplicare în vederea funcţionării acestor activităţi. Faptul că nu se respectă acele norme, avem o transmitere în comunitate şi avem în acelaşi timp şi o creştere a numărului de cazuri noi. Noi gestionăm această lună. Sunt cele două săptămâni de când a început şcoala, campania electorală, aglomeraţii”, a explicat ministrul.