Prima pagină » International » 341 de miliarde de dolari a primit ajutor Ucraina de la începutul războiului cu Rusia

341 de miliarde de dolari a primit ajutor Ucraina de la începutul războiului cu Rusia

16 oct. 2024, 10:28,
în International

Ucraina a primit un ajutor consistent de 341 de miliarde de dolari de la începutul războiului cu Rusia. Banii au fost folosiți, în teorie, pentru înarmare și apărare. Cu toate că ajutorul a fost unul enorm, rezultatele nu sunt cele mai bune.

Asta în contextul în care țara este implicată in mai multe scandaluri de corupție. Cel mai recent caz a fost cel în care oficialii din armata Ucraineană au delapidat bugetul de stat cu câteva zeci de milioane de dolari.

341 de miliarde de dolari a primit ajutor Ucraina de la începutul războiului cu Rusia

O statistică recentă făcută de Top Lead EU arată faptul că Ucraina a primit, de la începutul războiului cu Rusia peste 341 de miliarde de dolari ca ajutor. Interesant este faptul că banii au fost împărțiți pe trei paliere, militar, umanitar și financiar. Cel mai mare ajutor a fost cel militar care ajuns la peste 165 de miliarde de dolari, urmat de cel umanitar cu 154 de miliarde, ultimul loc fiind ocupat de ajutorul umanitar în valoare totală de puțin peste 21 de miliarde de dolari.

Pe primul loc la capitolul ajutor se află SUA care au donat suma de 107 miliarde, urmat de Uniunea Europeană, printre care și România care a fost de acord să doneze un procent din PIB către Ucraina, Germania, Marea Britanie și Japonia. Alte țări care apar în top sunt Țările de Jos, Suedia, Danemarca, Canada sau Norvegia.

Aceste sume de bani imense au fost folosite, în teorie, în scopurile menționate mai sus. Totuși, corupția din Ucraina este la cote alarmante și au existat numeroase scandaluri în care chiar oficialii armatei au fost acuzați că au deturnat fonduri de câteva zeci de milioane de dolari. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că a descoperit o schemă de corupţie la achiziţionarea de armament de către armata ucraineană, valoare totală a fraudei fiind echivalentă cu aproximativ 40 de milioane de dolari. Banii au fost folosiți pentru achiziția de armament care nu a fost niciodată livrat în Ucraina.

6 milioane de dolari primiți de oficialii ucrainieni pentru a scăpa de armată

Potrivit Biroului de Investigații de Stat (SBI), doi oficiali ucraineni din vestul Oblastului Hmelnițki, pretinși de corupție, dețineau acasă aproape 6 milioane de dolari în numerar.

Casele și locurile de muncă ale șefului Centrului Regional de Expertiză Medicală și Socială Hmelnytskyi și ale fiului ei, un înalt funcționar în cadrul departamentului principal al Fondului de Pensii al Ucrainei din regiune, au fost percheziționate într-un alt caz când banii au fost expuși.

Cazul se referea la falsificarea documentelor oficiale pentru înregistrarea ilegală a unui handicap pentru bărbații care încercau să se sustragă serviciului militar. La început, oamenii legii au găsit 100.000 de dolari și au falsificat documente medicale cu numele bărbaților cu diagnostice inexistente, potrivit SBI .

Aproape 5,2 milioane de dolari, 300.000 de euro (330.000 de dolari), mai mult de 5 milioane de ore, precum și bijuterii de marcă și obiecte de valoare au fost găsite la casele oficialilor, potrivit comunicatului.

De asemenea, au fost ridicate documentele cu dovezi de spălare a banilor prin diverse proiecte de afaceri.

Cei doi dețin, de asemenea, 30 de proprietăți în orașele vestice Hmelnytskyi și Lviv , precum și în Kiev, nouă mașini, un complex hotelier și restaurant și imobiliare în Austria, Spania și Turcia. Ei au aproape 2,3 milioane de dolari deținute în conturi bancare străine, a spus SBI. Așadar, 314 miliarde de dolari ajutor către Ucraina, bani asupra cărora există suspiciuni rezonabile că ar fi fost folosiți și în alte scopuri. La 2 ani de la începutul războiului ilegal, situația din Ucraina nu este una satisfăcătoare, iar Volodimir Zelenski continuă să ceară ajutor din străinătate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024