Operatorul de ridescharing Uber a încasat o amendă în valoare de 324 de milioane de dolari după ce compania ar fi dat mai departe datele sensibile ale șoferilor. Amenda a fost dată de autoritățile olandeze.
Se anunță probleme mari pentru șoferii Uber și Bolt dacă legislația europeană este aproape de a constrânge companiile de ridesharing. Astfel, Uber și Bolt vor fi obligate să îi angajeze pe șoferii care lucrează pentru ei. Acest lucru va avea efecte atât asupra costului curselor, cât și asupra lucrătorilor.
324 de milioane de dolari amendă încasata de Uber
Gigantul de ridesharing Uber a primit o amendă de 324 de milioane de dolari de la autoritățile olandeze. Compania a fost penalizată pentru încălcarea regulilor europene privind protecția datelor și a clienților, după ce s-a descoperit că datele confidențiale ale șoferilor erau trimise și stocate pe servere din SUA, conform Bloomberg.
Aceasta este cea mai mare sancțiune impusă vreodată unei companii de ridesharing, dar și cea mai semnificativă amendă aplicată de autoritățile olandeze.
Conform autorităților olandeze, Uber colecta date despre șoferii săi din Europa, inclusiv informații din licențele de taxi, locația șoferilor și, în unele cazuri, date referitoare la istoricul medical și penal.
Autoritatea olandeză pentru protecția datelor a inițiat investigația asupra Uber după ce peste 170 de șoferi francezi au făcut plângeri către o organizație franceză pentru apărarea drepturilor omului. Ancheta a fost coordonată de autoritățile olandeze, având în vedere că sediul european al Uber se află în Olanda.
Uniunea Europeană intenționează să adopte reguli noi care ar putea reclasifica până la 4,1 milioane de lucrători ca angajați, în loc de contractori independenți. Dacă legislația se va schimba, țările membre vor avea timp până la sfârșitul anului 2025 pentru a-și armoniza legislația cu cea europeană.
Nou serviciu Uber în România, cu taxă suplimentară de 10 lei
Uber, aplicația de ridesharing, introduce în România un serviciu nou dedicat celor care călătoresc alături de animalele lor de companie. Pentru a beneficia de acest serviciu, utilizatorii trebuie să selecteze opțiunea Uber Pet din aplicație și să plătească o taxă suplimentară de 10 lei. Inițial, acest serviciu va fi disponibil doar în București, începând cu data de 26 august.
Conform unui comunicat transmis vineri de StartupCafe.ro, „Uber Pet permite transportul unui singur animal de companie per călătorie. În cazul în care un utilizator dorește să călătorească cu mai multe animale, acesta trebuie să informeze șoferul în prealabil, iar acesta va decide dacă acceptă”.
Uber precizează, de asemenea, că șoferii au dreptul să refuze transportul altor animale decât câini și pisici sau pe cele pe care le consideră nesigure. Aplicația Uber, companie care a încasat amendă de 324 de milioane de dolari este activă în peste 70 de țări și operează în mai mult de 10.000 de orașe la nivel global.