Grasimea viscerala a fost legata de un risc crescut de sindrom metabolic, boli cardiovasculare si mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostata, san si colorectal. O persoana risca sa dezvolte aceste probleme de sanatate din cauza locului in care se depoziteaza grasimea in corp – in cavitatea abdominala, pe langa multe organe vitale, inclusiv ficatul, stomacul si intestinele. In mod clar, este important ca organismul sa evite nivelurile ridicate de grasime viscerala si, din fericire, exista modalitati de reducere a acesteia. Studiile observationale au constatat ca aporturile de fructe, lactate, cereale integrale si fibre au efect protectiv, in timp ce alimentele prajite, alcoolul, carnea rosie si procesata, bauturile indulcite cu zahar, cerealele rafinate si alimentele cu un indice glicemic ridicat sunt asociate cu un nivel crescut de grasime viscerala.
Studiile au aratat, de asemenea, beneficiul exercitiului fizic in reducerea grasimii viscerale, exercitiile aerobe de intensitate moderata sau mare, avand cel mai mare potential de reducere a grasimilor viscerale la adulti supraponderali. Pe langa efectuarea modificarilor dietetice si cresterea exercitiilor aerobice de intensitate moderata pana la mare, anumite suplimente nutritive ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea grasimilor viscerale, potrivit lui Claire Barnes, terapeut nutritional.
1. Inulina. Este o fibra insolubila care nu este absorbtita in intestinul subtire si ajunge ca atare in intestinul gros.
Claire Barnes a explicat: "Bacteriile din intestin se hranesc cu inulina si produc acizi grasi cu lant scurt. Acesti acizi grasi promoveaza pierderea de grasime viscerala prin metabolismul crescut al grasimilor, folosind grasimea stocata ca sursa de energie." In timp ce inulina poate fi gasita in mod natural in alimente precum radacina de cicoare, radacina de papadie, sparanghel, banane si grau, aceste alimente ar trebui sa fie consumate in cantitati extrem de mari pentru a realiza aceste beneficii, sustine Claire. O alternativa simpla si eficienta ar fi sa incorporati in alimentatia dvs. zilnica cantitati adecvate de inulina printr-un supliment. Daca acesta are in compozitie si tulpini de bacterii vii, este foarte bine.
2. Probiotice. Studiile au aratat ca la persoanele obeze, compozitia microbiomului intestinal poate fi semnificativ diferita de cea a persoanelor slabe si ca modificarea florei intestinale poate fi asociata cu cresteri sau reduceri ale greutatii corporale si a indicelui de masa corporala. Claire a mentionat: "Un studiu din 2018 care a implicat 81 de femei obeze aflate la postmenopauza carora li s-a administrat un supliment cu o diversitate de bacterii vii, din specii diferite, a demonstrat diferente semnificative in procentul de grasime si nivelul de grasime viscerala. Studiile par sa arate că amestecurile selective de tulpini de bacterii vii ar putea fi mai eficiente decat tulpinile individuale in imbunatatirea proceselor metabolice asociate cu obezitatea. "Căutați un supliment de bacterii vii care sa contina tulpini si specii multiple de bacterii vii".
3. Omega 3. Un studiu care a investigat aportul diferit de nutrienti cu distributia grasimilor, a descoperit ca grasimea viscerala a fost asociata in mod pozitiv cu substantele nutritive caracteristice produselor animale, inclusiv acidul arahidonic (acidul gras omega-6). Claire a adaugat: „De asemenea, acidul arahidonic (AA) obtinut din carne, pasari de curte si oua, este transformat si in organism din uleiuri vegetale gasite in multe alimente procesate. "Suplimentarea cu acizi grasi omega-3 (EPA si DHA) s-a dovedit a reduce semnificativ raporturile AA: EPA. Un supliment omega-3 (ulei de peste sau de alge) ar putea ajuta la imbunatatirea raportului de grasime omega 6: omega 3 alaturi de schimbarea carnii cu pestele gras (somon, macrou si sardine) de doua ori pe saptamana".