Cancerul de col uterin progresează încet și cel mai adesea în tăcere. Dar există semne care nu trebuie trecute cu vederea. Numai screening-ul regulat și vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) – principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin – poate preveni apariția leziunilor precanceroase și preveni dezvoltarea cancerului a colului uterin.
3 simptome de avertizare ale cancerului de col uterin
Leziunile precanceroase sunt asimptomatice. Femeile cu aceste leziuni nu prezintă durere, sângerare sau miros vaginal particular. Nu se intampla nimic îngrijorator. Cu toate acestea, atunci când tumora începe să se dezvolte pe colul uterin, aceasta poate provoca anumite simptome precum sângerare.
Sângerare
Principalul simptom de avertizare al cancerului de col uterin este debutul sângerării care apare atunci când atingeți mucoasa colului uterin. Cel mai adesea, este declanșat de actul sexual. Dacă se întâmplă acest lucru, este necesar să consultați rapid un ginecolog.
Durere la nivelul abdomenului inferior
Durerea pelviană poate fi unul dintre simptomele de avertizare ale cancerului de col uterin. Din păcate, cel mai adesea, atunci când o femeie suferă de dureri în regiunea pelviană (partea inferioară a abdomenului), avem cancer care este deja foarte avansat.
Scurgere vaginală mirositoare
Scurgerea vaginală anormală (urât mirositoare sau mai abundentă decât de obicei) poate fi în mod excepțional un semn de avertizare a cancerului de col uterin. Poate fi un simptom de avertizare, dar este mai des un simptom al cancerului de col uterin într-un stadiu ulterior.
Cans sa consulti medicul?
Când observați sângerări anormale, dureri pelvine, scurgeri vaginale anormale, urat mirositoare sau mai abundente, trebuie să consultați rapid medicul ginecolog. Acesta va examina colul uterin și, dacă va găsi vreo anomalie, va face o biopsie. În unele cazuri, poate face o colposcopie.
Vârsta medie de debut a cancerului de col uterin
Vârsta medie de debut a cancerului de col uterin este de aproximativ 40-45 de ani. Cancerul colului uterin afectează în principal femeile tinere, spre deosebire de cancerele de sân, endometru sau ovar care se identifică în general la femeile aflate în postmenopauză. Prin urmare, menopauza nu este favorabilă apariției cancerului de col uterin. Principalul factor de risc este infecția persistentă a papilomavirusului uman (HPV). Cancerul de col uterin se dezvoltă atunci când sistemul imunitar nu reușește să scape de HPV. Se estimează că durează, în medie, între 10 și 15 ani pentru a dezvolta cancer de col uterin.
Când să te testezi
Depistarea cancerului de col uterin face posibilă identificarea oricăror leziuni precanceroase în colul uterin cât mai devreme posibil, monitorizarea sau tratarea acestora și astfel prevenirea apariției cancerului. Dacă se constată cancer, în general, tratamentul va fi mai ușor și va ajuta la păstrarea fertilității. Trebuie ca o femeie să se testeze pentru a preveni riscul de cancer, chiar și atunci când se află într-o stare bună de sănătate și nu observa niciun simptom anume. Mai ales că 90% din cancerele de col uterin pot fi evitate. Depistarea cancerului de col uterin este recomandată tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, care au relații sexuale și după menopauză. De asemenea, este destinata chiar si femeilor care sunt vaccinate împotriva HPV.