Prima pagină » Informații utile » 3 sfaturi pentru părinți ocupați! Află ce să faci pentru copilul tău

3 sfaturi pentru părinți ocupați! Află ce să faci pentru copilul tău

23 iul. 2024, 15:00,
în Informații utile

Părinții ocupați se confruntă cu multe provocări. Viața de părinte poate părea adesea un act de jonglerie, încercând să echilibreze munca, responsabilitațile casnice și timpul de calitate cu copii.

Se întâmplă tot mai des ca părinții ocupați să muncească de dimineață până seara, și când în sfârșit ajung acasă să fie atât de obosiți încât să nu aibă timp și energie pentru copii lor.

3 sfaturi pentru părinți ocupați

Într-o lume în continuă evoluție și unde timpul pare că zboară, părinții se află în fața provocări de a-și crește copii să devină adulți responsabili și autonomi. Iată 3 sfaturi pentru părinții ocupați, care vă vor ajuta să-i învățați pe copii să aibă grijă de ei înșiși, promovând independeța și responsabilitatea.
Este foarte important să-i implicați pe copii în sarcinile casnice, în funcție de vârsta și capacitatea lor. Acestea pot include curățenia camerei lor, aranjarea mesei sau spălatul vaselor. Aceste activități îl vor învăța responsabilitatea, colaborarea în echipă și îngrijirea de mediu.

Încurajează alimentația sănătoasă și implică copiii în planificarea și pregătirea meselor sănătoase. Puteți să-i învățați despre alimente nutritive și echilibrate și explica-le importanța unui stil de viață sănătos.
Când copii sunt implicați în pregătirea mesei, vor fi mai predispuși să încerce alimente noi și să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase.

Un sfat, de asemenea, important este să stabiliți reguli clare privind utilizarea tehnologiei și limitează timpul petrecut în fața ecranelor. Încurajați copiii să petreacă timp în aer liber, să se joace și să socializeze în mod activ. Oferă-le alternative distractive, cum ar fi jocurile de societate sau actvitățile creative.

Activități prin care să petreceți timp de calitate cu cei mici

Timpul petrecut cu cei mici este un timp special, de calitate, în care copiii simt atenția părinților asupra lor, le simt dragostea și se conectează cu aceștia. Fie că este o lecție sau o plimbare în parc, pentru copii mereu va conta orice moment unu-la-unu cu părinții. E momentul în care copiii sunt ascultați cu adevărat și se simt speciali, iubiți, dar și mai creativi și mai empatici.

Cel mai important este să nu înlocuiți timpul cu cadouri, trebuie să petreceți timp cu el. Majoritatea părinților sunt ocupați. Adesea copiii rămân cu bunicii, bonele sau sunt duși la after school. Adică părinții își văd copiii dimineața și seara. E foarte puțin dacă doriți să vă considere părinți și să aveți o oarecare autoritate asupra lor. Cadourile au rolul lor în viața unui copil, dar nu vor înlocui niciodată părinții.

Nu-l critica în public. Copiii au personalitate puternică și orice critică îi poate afecta. Asta nu înseamnă să-i lași să facă ce vor, oricând, oricum. Doar să nu-i criticați de față cu prietenii lor, pentru că așa doar le dați apă la moară, cum se spune. Copiii își adresează și așa o mulțime de critici, observații și mici răutăți, de aceea nu trebuie să pui și tu ca părinte paie pe foc. Lucrurile trebuie spuse acasă, pe un ton calm și cu argumente.

Fii un exemplu pentru el. E greu să fii model pentru copil în orice clipă. Se va uita la cum reacționați când sunteți obosit și va face la fel. Va mânca așa cum mâncați și dumneavoastră. Va comunica așa cum comunicați și dumneavoastră. Va fi oglinda voastră mai ales în aspectele în care nu vreți să vă copieze. Tocmai de aceea este important să vă corectași anumite obiceiuri înainte să ai copii.
E clar că e greu să faci parte din părinții ocupați cu munca și cu treburile zilnice iar dacă vrei să fii cu adevărat și un părinte bun, totul devine deja mai greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`