Dacă nu ştii ce să mai găteşti ori să mănânci dimineaţa, te ajutăm noi! E acel moment al zilei când eşti buimac de somn, poate şi în criză de timp şi efectiv nu ştii ce să mănânci repede. Trucul e să te organizezi de cu seară sau, ideal, să-ţi faci un plan. Organizatorii ne recomandă ca duminică să ne facem un meal plan pentru toată săptămâna. Haideţi să vedem astăzi 3 reţete de sandviş pentru micul dejun.
Nutriţioniştii recomandă să nu sărim peste mese, nici măcar peste micul dejun. Este prima masă a zilei, datorită căreia ai energie până la amiază, adică până la următoarea masa. Se spune că e bine să consumi proteine şi grăsimi sănătoase. Haideţi să vedem astăzi 3 reţete de sandviş pentru micul dejun. Spor la gătit şi poftă bună!
Sandviş cu somon
Este sănătos şi săţios. În plus, e o porţie sănătoasă de grăsimi bune şi proteine ideale pentru a începe ziua cu energie.
Ingrediente:
- 40 g somon afumat
- 1 ou fiert
- ulei de măsline
- 1 chiflă
- 1/2 avocado
- 4 felii de roşii
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 lingura ceapă roşie tocată
- 1 linguriţa ulei de măsline
- chives tocat pentru decor
- sare
Mod de preparare:
Mai întâi căleşte ceapă uşor, apoi las-o deoparte. Curata jumătate din avocado şi pasează-l. Amestecă-l cu ceapă călită, sucul de lămâie şi puţină sare. Înjumătăţeşte chifla pe orizontală. Pe fiecare jumătate de chifla pune un strat de avocado păsat, 2 felii de roşie, felii de ou fiert şi câteva bucăţele de somon afumat. Poţi decora cu piper ros, sare şi chives tocat.
Sandviş cu mozzarella, roşii şi pesto
Iată un sandviş cu specific italian.
Ingrediente:
- 3 felii de pâine albă
- 12 roşii cherry
- 1 pachet mic de bulgăraşi de mozzarella
- 3 linguri de sos pesto
Mod de preparare:
Prăjeşte pâine. Înjumătăţeşte în orizontală bulgăraşii de mozzarella şi pune-i pe feliile de pâine. Baga în cuptorul încins pentru 2-3 minute. Cam de atât are nevoie mozzarella pentru a se topi. Apoi pune câte o lingură de pesto.
Sandviş cu ou posat şi avocado
E o sursă de proteine şi grăsimi bune.
Ingrediente:
- 1 avocado mic
- 1 ou
- 2 felii de pâine de secară cu seminţe
- câteva frunze de spanac proaspăt
- sare
- piper
- oregano după gust
Mod de preparare:
Pasează bine avocado cu o furculiţă şi amestecă-l cu piper şi cu sare. Apoi ocupă-te de ou. Fă-l posat, după metoda clasică. Când e gata, scoate-l cu ajutorul unei spuiere. Întinde pasta de avocado pe o felie de pâine, adauga oul posat şi decorează cu oregano. Dacă ai în bucătărie, pune şi fruunze de spanac şi acoperă sandvişul cu a doua felie de pâine.
5 trucuri pentru un sandviş reuşit
Ţine cont şi de următoarele sfaturi:
- nu trebuie să pui prea multă brânză. În caz contrar, rişti să nu se topească în întregime, iar sandvişul este clar că nu va avea consistenta dorită. Bucătarii spun că e bine să foloseşti maxim 110 gr de brânză pentru un sandviş;
- pune în sandviş unt sau maioneză. Dacă foloseşti brânză, sandvişul va avea şi o crustă uşor aurie, crocantă. Ca să îl faci echilibrat, unge feliile de chifla cu unt topit, după care prăjeşte-le în tigaie. Şi abia apoi „asamblează-l”;
- pune în sandviş nişte brânză rasă;
- foloseşte brânză dată pe razătoare. Se va topi mai uşor;
- optează pentru brânză care se topeşte relativ repede. Evită să foloseşti brânză tare (exemplu: pecorino, parmezan), brânză uscată (feta) sau brânză de capră. Ideale sunt caşcavalul şi brânză emmentaler;
- sandvişul se prepară la foc mediu. Dacă e prea mare focul, brânză nu se va topi la interior.
Rețetele de mai sus sunt ideale pentru diminețile de weekend când vrei să te răsfeți ori când vrei să-i pregătești o surpriză cele mai bune prietene. Atenție însă dacă suferi de diabet sau ai glicemie mare de obicei. Discută mai întâi cu medicul specialist, apoi stabilește ce rețetă de mai sus poți testa.