Este început de toamnă, iar pregătirile pentru sezonul de iarnă au început. Gospodinele pune zarzavaturi şi conserve pe iarna, iar gospodarii au grijă de curte. Ei plantează pomi pentru livadă, trandafiri pentru o curte frumoasă, adună frunzele uscate (pe care le vor folosi drept îngrăşământ) etc. Cu această ocazie aduna şi merele căzute din copaci. Ce fac cu ele? Ei bine, femeile prepară, spre exemplu, prăjitura cu mere rapidă.
În acest articol găseşti reţeta prăjiturii, dar şi două reţete de băutură făcută din acest fruct. Este vorba despre cunoscutul nectar, dar şi despre celebrul cidru de mere Le poţi încerca şi tu. Reţetele nu sunt aşa de grele pe cât par. Ai nevoie însă de răbdare şi timp. Spor la gătit şi poftă bună!
Prăjitura cu mere rapidă – Rețeta la îndemână
Chiar este rapidă, dar are şi gust bun.
Ingrediente:
- 3 mere (puteți folosi și alte fructe proaspete sau din compot)
- 300 g făină tip 000
- 6 g praf de copt
- 4 ouă proaspete
- 120 g zahăr
- 30 ml unt topit și răcit
- 250 ml lapte
- 50 g stafide (opțional)
- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Alte ingrediente:
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 lingură zahăr pudră
Mod de preparare:
Mai întâi tapetează o tavă cu hârtie de copt şi încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune stafidele la înmuiat. Cât timps e hidratează, topeşte untul şi apoi lasă-l să se răcească. Bate bine ouăle cu sarea şi zahărul, până când se albesc şi ajung să îşi dubleze volumul. Trece faina prin sită şi amestec-o cu praful de copt. Amestecă coajă de lămâie cu untul, stafidele, untul şi laptele încălzit. Pune peste ele faina. Omogenizează. Toarnă aluatul în tavă. Spală merele şi taie-le în felii mai subţiri, apoi pune-le în aluat. La final presara nişte scorţişoară şi zahăr. Baga tava în cuptor pentru circa 45 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Nectar de mere pentru iarnă
Este ideal să prepari nectarul în perioada imediat următoare, când vei găsi mere coapte. Nu uita nici de sucul preparat din acest fruct. Are multe beneficii pentru sănptate.
Ingrediente:
- 1 kg de mere
- zeamă stoarsă de la 1 lămâie
- 300 g zahăr
- 500 ml apă
- vanilie
- scorțișoară (opţional)
Mod de preparare:
Merele trebuie spălată, curăţate de sâmburi şi tăiate în bucăţi mai mici. Pe măsură ce te ocupi de fiecare măr, pune-l într-un bol cu apă cu suc de lămâie, ca să nu oxideze. În caz contrar, îşi schimba culoarea şi nu mai arată la fel de bine.
După ce ai terminat cu merele, pune-le într-o oală mai mare, împreună cu restul ingredientelor. Lasă-le să fiarbă până când se înmoaie foarte bine. Pasează-le apoi cu un mixer vertical. Pasta obţinută trece-o printr-o sită. Astfel separi pulpa merelor de coajă.
Pune o cană de apă în oală şi adăugă sucul de la mere. Lasă să mai dea doua clocote. Poţi gusta, iar dacă vrei să fie mai dulce, mai pune nişte zahăr.
Sterilizează nişte borcane sau sticle cu gura largă şi pune nectarul de mere în ele. Apoi sigilează-le bine. Pune toate recipientele într-o oală foarte mare. Ai grijă ca pe fundul ei să fie o cârpă. Toarnă apă cât să acopere borcanele şi lasă să fiarbă. După circa 35-40 de minute scoate recipientele din oala şi acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă-le să se răcească de la sine. Când s-au răcit complet, le poţi duce în cămară.
Cum se face cidrul de mere
Mai jos găseşti informaţii despre cum se face cel mai bun cidru făcut în casă.
Ingrediente:
- 5 kg mere bine coapte
- 600 g zahăr
- sare de lămâie
Mod de preparare:
Spală merele şi curăţă-le de coajă şi cotor. Taie-le în bucăţi mici şi trece-le prin apa amestecată cu zeama de lămâie, ca s anu oxideze. Dă-le apoi prin blender. Piureul obţinut pune-l într-un borcan mare. La fiecare kilogram de piure adaugă 150 gr de zahăr. Acoperă borcanul cu un capac, astfel încât să înceapă să fermenteze. Ideal ar fi să foloseşti un dop de fermentaţie, iar capătul extern al furtunului de la fermentație să-l într-un vas cu apă.
După circa o săptămână muta cidrul în alt vas, dar ai grijă să nu muţi şi drojdia formată pe fundul borcanului. Ţine cidrul în noul recipiente până la o lună, ca să aibă timp să se limpezească. După aceea îl poţi transfera în sticle.