Potrivit unui nou studiu, consumul de alcool este deosebit de dăunător în aceste trei perioade ale vieții noastre. Potrivit oamenilor de știință, absorbția alcoolului ar putea avea un impact asupra abilităților cognitive și poate provoca leziuni ale creierului. Iata care sunt cele 3 perioade din viața în care consumul de alcool este deosebit de periculos!
Chiar și consumul moderat de alcool are efecte dăunătoare asupra sănătății dumneavoastră. Alcoolul poate favoriza în special apariția cancerului, a bolilor cardiovasculare și digestive, a patologiilor sistemului nervos, precum și a tulburărilor mentale. Un studiu recent, publicat în British Medical Journal (BMJ), a sugerat că trei perioade din viața noastră ar putea fi foarte sensibile la efectele neurotoxice ale alcoolului. Aceste trei etape sunt legate de schimbările dinamice din creier, potrivit cercetătorilor britanici și australieni.
Care sunt consecințele alcoolului asupra sănătății
Potrivit autorilor studiului, prima perioadă este de la concepție până la nașterea unui copil. Consumul de alcool în timpul sarcinii este periculos pentru sănătatea și dezvoltarea fătului.
„Chiar și consumul moderat de alcool în timpul sarcinii este asociat cu o scădere a abilităților cognitive și comportamentale la copii”, au subliniat oamenii de știință în cercetarea lor.
Cercetătorii au tras apoi semnale de alarmă in ceea ce ii priveste pe adolescenți. Consumul moderat sau excesiv de alcool, la vârste cuprinse între 15 și 19 ani, poate determina o reducere a volumului neocortical, dezvoltarea slabă a substanței albe și deficite ale funcției cognitive.
Ultima perioadă se referă la vârstnici. Chiar și consumul moderat de alcool crește riscul de leziuni cerebrale la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, potrivit oamenilor de știință.
Consumul de alcool: 3 milioane de decese la nivel mondial în 2016
În 2018, un studiu publicat în revista medicală The Lancet a arătat că consumul de alcool are un efect negativ asupra organismului, indiferent de cantitatea consumată. Potrivit cercetătorilor, aproape 3 milioane de decese la nivel mondial au fost cauzate de consumul de alcool în 2016.
„Rezultatele confirmă faptul că consumul de alcool este un factor de risc important prevenibil pentru bolile netransmisibile, cum ar fi ciroză hepatică, anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare, precum și pentru leziunile rezultate din violență și accidente rutiere”, a declarat dr. Carina Ferreira-Borges, șefa programului pentru alcool și droguri ilicite de la Oficiul european al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, potrivit Femme Actuelle.