Aportul de fibre nu este singurul factor care afecteaza frecventa miscarilor intestinale. Alte tulburari mai grave o pot influenta. Constipatia este o problema grava si raspandita, care uneori poate fi tratata cu usurinta. Utilizarea pe termen lung a laxativelor oboseste intestinul si corpul. Lasata netratata, constipatia poate stimula dezvoltarea de agenti patogeni periculosi, paraziti, bacterii si ciuperci. Si, desi rolul dietei, in special fibrele, este deja cunoscut, exista si alte motive care pot explica constipatia.
Exagerare bacteriana intestinala
Din cand in cand, numarul bacteriilor si tipul acestora se pot schimba in intestinul subtire. Aceasta se numeste proliferare bacteriana intestinala. Efectul acestei modificari interfereaza cu digestia si absorbtia nutrientilor, ceea ce poate duce la deficit sau anemie. Poate dauna mucoasei intestinale si afecta hiperpermeabilitatea acesteia. Unul dintre simptomele care va pot alerta este constipatia.
Motiv posibil pentru constipatie: hipotiroidism
O functie slaba a tiroidei incetineste timpul de tranzit al intestinelor si provoaca constipatie, care la randul sau afecteaza nivelul hormonilor din organism. Acesta este motivul pentru care este obisnuit ca persoanele cu hipotiroidism sa dezvolte si o crestere excesiva a bacteriilor intestinale.
Stresul si axa creier-intestin
Intestinul este strans legat de creier. Aceste doua organe comunica constant prin mijloace biochimice. Stresul poate influenta sanatatea intestinului nostru prin modificarea secretiilor gastrice, permeabilitatii, sensibilitatii si fluxului sanguin catre membranele mucoase. Stresul nu numai ca poate afecta functia fiziologica a intestinului, ci poate schimba si structura microbiomului si poate creste sansele de a dezvolta exces de bacterii in intestin si, prin urmare, de constipatie.