Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » 3 modalitati de a folosi frunzele de telina ca medicament
3 modalitati de a folosi frunzele de telina ca medicament

3 modalitati de a folosi frunzele de telina ca medicament

24 aug. 2015, 09:18,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:59754;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Este una dintre cele mai cautate legume de toamna, de la telina fiind utilizate in scop terapeutic atat frunzele, cat si semintele si radacina. Atat frunzele, cat si radacina ajung la maturitate in lunile de toamna si capata virtuti vindecatoare exceptionale, prin bogatia de vitamine, enzime, hormoni vegetali si substante aromatice complexe, usor asimilabile.Telina are efecte echilibrante, detoxifiante, reglatoare hormonal si de reintinerire generala. Poate fi recomandata pentru toate persoanele, indiferent de varsta si sex.

Frunzele au in compozitie ftalide, substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland astfel presiunea arteriala. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism – incriminati pentru cresterea presiunii arteriale, prin constrictia vaselor sangvine.Frunzele de telina au proprietati diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive si antireumatismale si pot fi consumate proaspete, ca atare, sub forma de suc sau infuzie.

  1. Suc din frunze de telina: Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decat sucul din radacini. Dupa indepartarea petiolurilor, frunzele se taie marunt, se adauga un pahar cu apa rece, se mixeaza 2-3 minute, se lasa in repaus 15 minute, se strecoara si se bea, dimineata pe stomacul gol si seara, intr-o cura de minim 24 zile (nu se depaseste cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi). Are efecte deosebite atat intern (in curatirea sangelui, reglarea hormonala si febra), cat si extern (in acnee juvenila rebela, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afectiuni oftalmice). De mentionat ca timp de 1-2 ore dupa consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. in plus, pe toata durata curei nu se consuma carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) si alcool. Cura cu suc din frunze de telina. 8 boli tratate cu acest suc hranitor
  2. Infuzia din frunze de telina. Se prepara dintr-o lingurita la 200 ml apa clocotita. Se bea inainte de mese, in cazul bronsitei cronice, tuse veche, raguseala si astm bronsic sau dupa mese in congestie hepatica, litiaza renala si reumatism.
  3. Maceratul de frunze de telina in vin. Se prepara din frunze taiate marunt care se pun intr-un borcan pana la ¾ din volum, se adauga 10 linguri seminte zdrobite de marar si se acopera cu un litru de vin alb. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoara. Mod de administrare si indicatii terapeutice: Se consuma cate 1-2 linguri inainte de mesele principale, intr-o cura de o luna. Se face pauza 10 zile, apoi se reia cura. Are bune efecte in reglarea ciclului menstrual, amenoree, eliminarea efectelor nocive ale anticonceptionalelor de sinteza si in eliminarea acidului uric din urina.

Telina interactioneaza cu urmatoarele medicamente: levotiroxina (folosita pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism); medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante) si sedative.

Tulpina de telina are beneficii uimitoare pentru sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`