Prima pagină » Magazin » 3 mituri despre cardiologie și sănătatea inimii
3 mituri despre cardiologie și sănătatea inimii

3 mituri despre cardiologie și sănătatea inimii

26 ian. 2023, 14:54, 1 ,
în Magazin

Sănătatea inimii este primordială pentru o viață normală și sănătoasă, tocmai de aceea este important să ne asigurăm că funcționează în mod optim și nu este amenințată de factori de risc. Cu toate acestea, multe persoane amână efectuarea unui consult de cardiologie invocând varii motive adânc înrădăcinate în convingerea colectivă.

Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri despre cardiologie care îi țin pe români la distanță de o vizită la doctorul cardiolog:

1. Bolile cardiologice afectează doar persoanele în vârstă

Este adevărat că odată cu înaintarea în vârstă crește riscul de dezvoltare al unor afecțiuni cardiologice. Dar asta nu înseamnă că este exclus ca o persoană tânără, fie că vorbim de adolescenți sau chiar copii, să se confrunte cu asemenea probleme. Vârsta este doar unul dintre factorii din ecuația generală care determină predispoziția către boli de inimă. Cu alte cuvinte, indiferent de vârstă, este important să ai grijă de inima ta. Programeaza un consult la o clinica de cardiologie pentru a ști dacă te afli într-una dintre categoriile de risc.

2. Stopul cardiac este același lucru cu infarctul

În foarte multe cazuri, cele două concepte sunt utilizate cu același înțeles, însă în practică sunt două afecțiuni diferite care provoacă mari suferințe pacientului. Infarctul miocardic reprezintă îngreunarea sau blocajul circulației sanguine la nivelul uneia dintre artere, cauzând lipsa de transfer de oxigen și implicit afectarea țesuturilor. Durerea în piept, cu predispoziție de extindere spre zona superioară a corpului, presiunea puternică în această zonă, dificultățile de respirație, stările de greață și amețeală sunt principalele simptome ale unui infarct și este necesară intervenția medicală de urgență.

Pe de cealaltă parte, stopul cardiac este determinat de o disfuncție cardiacă, moment în care inima se oprește brusc. În acest caz, pacientul își pierde cunoștința, nu mai respiră și fiecare minut în plus până la intervenția medicilor cardiologi poate fi decisiv pentru viața acestuia. Aritmiile, spre exemplu, reprezintă una dintre principalele cauze ale declanșării unui stop cardiac, iar acestea pot fi detectate doar prin efectuarea unor controale specializate în cabinete de cardiologie.

3. Istoricul familial influențează total riscul de a dezvolta boli de inimă

Predispoziția genetică este, fără îndoială, un factor important în dezvoltarea anumitor boli. Altfel spus, dacă istoricul familial include numeroase cazuri de afecțiuni cardiologice, există șanse mari ca predecesorii să moștenească, într-o măsură mai mică sau mai mare, această predispoziție, dar este important să nu te bazezi pe acest aspect în totalitate. Chiar dacă în familia ta nu cunoști niciun astfel de caz, asta nu înseamnă că riscul nu există. Cauzele dezvoltării problemelor de inimă sunt multiple și nu se reduc la experiența apropiaților. De aceea este important, pentru a stabili cu exactitate că nu ești o persoană expusă la probleme cardiovasculare, să efectuezi controalele și evaluările anuale recomandate.

De ce este important să te programezi la o consultație cardiologică?

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România. Mulți dintre pacienți nu sunt conștienți de pericolul la care se expun până în momentul în care acesta nu se declanșează. Chiar și în lipsa simptomelor, afecțiunea poate exista, motiv pentru care controalele periodice sunt esențiale pentru a depista în timp util orice problemă aflată încă în stare incipientă, astfel încât să poată fi tratată cât mai ușor. Primul pas spre eliminarea pericolului este efectuarea unei evaluări detaliate a riscului cardiovascular total la care ești expus, dincolo de vârstă, factori genetici sau antecedente.

După cum știm, prevenția este întotdeauna mult mai eficientă decât tratarea. Așadar, efectuează periodic toate investigațiile necesare și asigură-te că inima ta este ferită de orice risc!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`