Dietele lui Atkins, Ducan și Montignac, mono-dietă, postul intermitent – sun o multimer de metode de slăbit și de îmbunătățire a calității nutriției despre care lumea a tot auzit în ultimii ani. Produsele tradiționale sunt recunoscute ca dăunătoare unul după altul, iar recomandările nutriționiștilor se contrazic din ce în ce mai mult.
Este nevoie de o grămadă de literatură științifică și cercetare pentru a înțelege cu adevărat nutriția.
Trebuie să numeri caloriile pentru a pierde în greutate
Caloriile sunt doar cantitatea de energie eliberată atunci când o unitate de alimente este arsă. Când nutriționiștii calculează „norma” caloriilor pe care ar trebui să le consumăm, aceștia nu țin cont de mulți factori: modul în care pregătim mâncarea, caracteristicile noastre fiziologice, modul în care consumăm alimente.
De exemplu, persoanele cu colon mai lung pot extrage mai multe calorii din alimente decât cele cu colon mai scurt. Evident, 1000 de calorii dintr-un burger nu sunt egale cu 1000 de calorii din carne și legume. Acesta este motivul pentru care numărarea caloriilor este pur și simplu lipsită de sens.
Colesterolul este cel mai mare dușman al unei diete sănătoase
Colesterolul este o grăsime complexă care se găsește în aproape fiecare celulă din corpul nostru. Are multe proprietăți benefice: ne protejează pereții celulari și este un ingredient esențial în multe vitamine și hormoni. Renunțând la colesterol, ne privăm nu numai de varietatea alimentelor, ci și de unii nutrienți. În plus, grăsimile sunt diferite: mononesaturate (ulei de măsline), polinesaturate (pește și nuci), saturate (carne și produse lactate) și grăsimi trans (fast food). Numai utilizarea grăsimilor trans aduce un prejudiciu dovedit organismului.
Iaurturile probiotice ajută la menținerea microflorei intestinale
încă nu există date care să demonstreze în mod fiabil beneficiile probioticelor. Singura excepție o reprezintă experimentele cu tulpina Lactobacillus reuteri, care s-a dovedit a fi eficientă la persoanele diagnosticate cu hipercolesterolemie (cauzată genetic de niveluri ridicate de colesterol din sânge).
În același timp, oamenii de știință încă nu își pot da seama dacă probioticele supraviețuiesc cu adevărat în intestinele noastre. Conform studiilor, doar 1% dintre aceștia ajung din mediul acid al stomacului în duoden. Acesta este motivul pentru care beneficiile iaurturilor aromate sunt probabil supraevaluate. În plus, astfel de iaurturi pot conține mult zahăr, ceea ce oprește creșterea bacteriană și face ca consumul de probiotice să nu aibă sens.