Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » 3 droguri recreationale si efectele asupra organismului
3 droguri recreationale si efectele asupra organismului

3 droguri recreationale si efectele asupra organismului

14 dec. 2011, 10:18,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:8593;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Sub denumirea de droguri recreationale pot fi gasite acele tipuri de droguri care sunt folosite, alaturi de alcool, in special de tineri in cluburi, discoteci, la petreceri pentru a-si intensifica starea de euforie.

Drogurile recreationale sunt un grup farmaceutic omogen de compusi psihoactivi care tind sa fie folositi in mod abuziv. Acest tip de substante pot fi folosite si in scop medical, fiind prescrise de medici pentru tratarea in special a insomniei.

In categoria de droguri recreationale intra: gama-hidroxibutirat (cunoscut drept GHB), Rohypnolul, ketamina. Tot aici mai pot fi incluse si Ectasy si metamfetaminele.

1. GHB
Actioneaza asupra sistemul nervos inducand o stare de relaxare. Ca medicament este folosit in tratarea narcolepsiei si a altor probleme ce tin de somn. GHB apare sub forma unui lichid incolor, inodor, fiind astfel confundat cu apa. In cluburi este consumat sub aceasta forma, de lichid. GHB poate fi gasit insa si sub forma de pudra alba.

GHB mai este cunoscut si ca un drog folosit in facilitarea violului (impreuna cu Rohypnolul). De asemenea, a fost folosit si de culturisti datorita capacitatii sale de a impiedica sinteza proteinelor ajutand in reducerea stratului de grasime.

Efecte ale consumului de GHB
Efectele imediate dupa consumarea acestui drog sunt: stare de relaxare, dorinta de socializare, fericire, senzualitate, dezinhibare, experienta sexuala mai intensa, si altele. Unele persoane pot avea reactii adverse (in special in combinatie cu alcoolul) la consumul de GHB precum: stare de greata, ameteala, pierderea cunostintei, probleme respiratorii si poate chiar duce la moarte.

Consumul de GHB creeaza dependenta. Organismul se resimte dupa oprirea consumului de GHB. Incetarea consumului se manifesta prin transpiratie, insomnie. Abuzul de GHB poate duce la coma sau atacuri cerebrale.

2. Rohypnol
Rohypnolul este inrudit cu Xanaxul sau Valiumul si este folosit ca un medicament impotriva insomiei. Ca medicament, este legal in America Latina si Europa, dar este interzis in SUA. Rohypnolul este cel mai bine cunoscut din cauza faptului ca duce la amnezie (victimele nu isi amintesc evenimentele desfasurate in perioada cand se aflau sub influenta acestui drog) fiind folosit de violatori in dominarea si supunerea victimelor.

Efecte ale consumului de Rohypnol
Rohypnolul poate fi gasit sub forma de tablete sau solutie injectabila. Popularitatea acestui drog se datoreaza faptului ca nu poate fi depistat usor si nu are efecte de scurta durata grave.

Rohypnolul creeaza dependenta. In combinatie cu alcoolul, abuzul de Rohypnol poate cauza probleme respiratorii si poate duce chiar la moartea consumatorului.

3. Ketamina
Ketamina este un anestezic disociativ folosit pentru oameni si in medicina veterinara. Apare legal sub forma injectabila dar pentru consumul ilicit se gaseste sub forma de pudra. Ketamina este inodora si incolora si poate fi combinata foarte usor cu bautura.

Efecte ale consumului de ketamina
Ketamina distorsionaza simtul vederii si auzul si provoaca o stare de instrainare la nivel senzorial de corp si de mediu. Fiind un anestezic, consumatorul se poate rani pe sine insusi intrucat nu simte durere. Ketamina creeaza dependenta.

Consumul redus de ketamina poate afecta memoria si capacitatea de atentie. Consumatorii de ketamina care consuma acest drog in cantitati mari experimenteaza halucinatii. Abuzul poate cauza amnezie sau delir. Abuzul de ketamina pe termen lung poate duce la afectiuni grave la nivelul ficatului, disfunctii motorii si probleme respiratorii.

Desi sunt denumite droguri recreationale, aceste de droguri sunt la fel de periculoase ca heroina si cocaina intrucat provoaca dependenta si pot avea efecte devastatoare asupra organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *