O nouă expoziție cu tematică istorică va încânta ieșenii, dar nu numai, timp de trei luni. Expoziția intitulată „Imperiul Roman, tehnologia învingătorilor” se adresează tuturor celor pasionați de istorie și de obiecte specifice Imperiului Roman, care sunt reconstituite fidel. În plus, actorii ieșeni de la „3 Chestii” au filmat un episod special la Palatul Culturii, acolo unde se află expoziția
Inițiativa are ca scop promovarea mersului la muzeu, indiferent de mediu, educație sau alți factori influențabili. Astfel, până la data de 10 noiembrie 2022, ușile expoziției sunt deschise tuturor celor care vor să asiste la o adevărată lecție culturală.
Expoziție specială la Iași, promovată de actori
Două dintre sălile Palatului Culturii vor găzdui o expoziție cu totul aparte, piese istorice fiind puse la dispoziția publicului. Expoziția intitulată „Imperiul Roman, tehnologia învingătorilor” a avut succes în Florența, prima oară fiind prezentată la Muzeul „Leonardo da Vinci”.
Motivul pentru care protagoniștii de la „3 Chestii” s-au implicat în acest eveniment are legătură cu invitația organizatorilor adresată publicului.
„Expoziția este, în premieră, adusă la Iași și va avea loc la Muzeul Etnografic de la Palatul Culturii.
Practic, vorbește despre evoluția Imperiului Roman, de la crearea lui până la cădere, tehnologiile folosite în viața de zi cu zi, tehnologiile privind construcțiile. Nu vrem neapărat să punem accent pe partea sângeroasă a imperiului, ci mai mult pe partea de inovație, foarte avansată pentru acele vremuri.
Băieții de la «3 Chestii»… Am vorbit cu ei și li s-a părut de bun augur să vină să filmeze un episod, în cadrul expoziției, în care personajele vor să meargă la muzeu. Acesta este mesajul, vrem să aducem și oameni din mediul rural, ei având un public, să fie un act cultural, educativ. A fost făcut într-o formă comică, dar mesajul clipului, dincolo de partea de divertisment, este să aducem oamenii din mediul rural la Palatul Culturii, la expoziție”, a declarat Eduard Crenganis, organizator.
Obiecte cu trecut istoric, admirate de toată lumea
În cadrul expoziției, toate piesele reproduse au ca scop aprofundarea informațiilor legate de istoria celui mai prolific imperiu din Antichitate.
„Lumea care este pasionată cât de cât de istorie, chiar dacă nu are o formație neapărat istorică, ar putea să afle câteva lucruri interesante despre Imperiul Roman și, în același timp, să-și pună o serie de întrebări la care expoziția poate oferi, măcar parțial, răspunsuri. Eu sper că, prin ghidaje, lumea va reuși să înțeleagă ceea ce se vede dincolo de obiecte care, altminteri, sunt spectaculoase, fiind reconstituite fidel, în general.
De exemplu, sunt machete ale unor străzi romane care arată, de fapt, că nu se putea dezvolta transportul fără construirea unei rețele rutiere, apoi mai sunt mașinării de măsurat terenul, mașinării folosite în agricultură, pentru irigații, de pompat apa în anumite zone, mașinării de război, echipament de gladiatori și militar, desigur”, a adăugat Lucrețiu Bîrliba, unul dintre cei mai apropiați profesori și istorici din Iași.