Primăria Țuțora va avea în dotare 3 autoturisme electrice care vor fi achiziționate printr-o licitație publică a cărei valoare depășește suma de 300.000 de lei, aproximativ 60.000 de euro. Autoturismele trebuie să fie noi și pur electrice.
Nu este singura primărie din Iași care a organizat licitații pentru achiziționarea unor autoturisme electrice. Vorbim despre Primăria Aroneanu care și-a anunțat intenția de a cumpăra autoturisme electrice sau Primăria Lețcani.
3 autoturisme electrice vor fi achiziționate de Primăria Țuțora
Primăria Țuțora a lansat o licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru achiziționarea a 3 autoturisme electrice, cu o valoare estimată de peste 300.000 de lei. Potrivit caietului de sarcini, instituția are nevoie de aceste vehicule pentru a asigura funcționarea optimă, întrucât în prezent dispune de un număr insuficient de autoturisme:
”În prezent, în parcul auto al Comunei Tu\oră, judeţul Iaşi nu există suficiente mijloace de transport pentru acoperirea tuturor necesitaţilor operative ale instituţiei, în vederea rezolvării cu operativitate a solicitărilor de deplasare, cu costuri minime. ” se arată în caietul de sarcini.
Oficialii din cadrul primăriei menționează beneficiile care survin din achiziția unor astfel de autoturisme electrice:
”Avantajele în utilizarea unui vehicul electric sunt gradul redus de emisii de tip ardere, ceea ce în tirnp va conduce la un mediu înconjurător mai curat şi costuri de exploatare scăzute. ” se mai menționează în document.
Condițiile minime pe care trebuie să le îndeplinească cele 3 autoturisme
Sunt câteva condiții minime pe care trebuie să le îndeplinească cele 3 autoturisme electrice care vor fi cumpărate de Primăria Țuțora. Autoturismul trebuie să fie un autoturism pur electric fabricat începând cu anul 2023 și să fie nou, fără urme de utilizare, având maximum 50 km înregistrați la bord. Caroseria va fi de tip hatchback, iar motorul va fi electric cu emisii CO2 zero.
Autonomia medie conform WLTP City trebuie să fie de minim 300 km, iar autonomia medie conform WLTP combinat de minim 220 km. Capacitatea bateriei trebuie să fie de minim 25 kWh utilizând tehnologia Lithium-Ion.
Autoturismul trebuie să fie dotat cu un cablu de încărcare pentru priza domestică și un cablu de încărcare tip Quick Charge. Puterea nominală a sistemului de încărcare trebuie să fie de minim 45 kW.
Viteza minimă de deplasare trebuie să fie de 120 km/h și autoturismul va avea tracțiune pe față, cutie de viteze automată și direcție asistată. Siguranța autoturismului va include airbag-uri frontale și laterale (cap și torace) pentru șofer și pasagerul din față, airbag-uri laterale tip cortină pentru pasagerii din spate, ABS, ESP, asistență la menținerea benzii, sistem de frânare de urgență automat, senzori acustici de parcare spate, sistem de asistență video la parcarea cu spatele, sistem de monitorizare a atenției șoferului și centuri de siguranță reglabile pe înălțime pentru locurile din față.
Dotările interioare și exterioare includ oglinzi retrovizoare exterioare reglabile electric, lunetă spate încălzită cu ștergător, închidere centralizată cu telecomandă pe cheie, faruri de zi LED, computer de bord, instalație de aer condiționat, jante din oțel de 15″, kit de reparație și monitorizarea presiunii în pneuri.
Multimedia va include radio cu afișaj și hands-free, navigație cu hartă a României inclusă. Coloratura exterioară trebuie să fie albă și autoturismul va veni cu accesorii incluse precum adaptor de încărcare rapidă DC 30 kW și cablu de încărcare Mode 2 – 10A Wallbox 7.4 kW, curent monofazat. Așadar, vor fi 3 autoturisme electrice cumpărate de Primăria Țuțura a căror valoare este de 302.521 de lei fără TVA.