Autorităţile din Brăila au descoperit nu mai puţin de 29 de tone de azotat de amoniu păstrate în condiţii necorespunzătoare într-un depozit din zona portului. În consecinţă, pentru neregulile constatate a fost întocmit un dosar de cercetare penală, conform unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila (IPJ).
Dosar penal pentru stocarea în condiţii necorespunzătoare 29 de tone de azotat de amoniu
Forţele de ordine din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au efectuat, pe data de 13 august, un control la depozitul unei societăţi comerciale. În cadrul incintei situate în zona portuară au fost descoperite nu mai puţin de 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare. Autorităţile au observat că marfa erau ambalată în 58 de saci, de 500 de kilograme fiecare.
În speţă, oamenii legii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării”, respectiv „nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate”.
Controale în România, după explozia din Beirut
După explozia izbucnită în Beirut, autoritățile din România au demarat controale riguroase în locurile despre care se știe că există acest îngrășământ. Aşadar, în Portul Constanța sunt depozitate circa 26.000 de tone de azotat de amoniu în condiții de siguranță, potrivit premierului Ludovic Orban.
Vineri, polițiștii au anunțat că peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate, după controale făcute în toată țara.
Substanța este aceeași cu cea care a provocat uriașa explozie din Beirut, în urmă căreia peste 150 de persoane au murit și aproape 5.000 au fost rănite.
Mii de tone de nitrat de amoniu, depozitate la doi pași de municipiul Iași
Substanțele chimice sunt manipulate de lituanienii de la Arvi Agro, care vreme de mulți ani au comercializat îngrășământ chimic folosit în agricultură. Dacă înainte de explozia de la Beirut, întreaga platformă era plină cu saci de 600 kg cu azotat de amoniu, în doar câteva zile, mai bine de jumătate din chimicale au dispărut. „Noi prestăm servicii pentru alte companii, doar transportăm îngrășământul, nu îl producem, nu îl vindem și nu îl cumpărăm”, au spus reprezentanții Arvi Agro
Mii de tone de nitrat de amoniu sunt depozitate pe platforma din zona Gării Holboca, situată la doi pași de orașul Iași. Îngrășământul chimic folosit în agricultură este manipulat în cantități impresionante de către firma lituaniană Arvi Agro, care vreme de mulți ani a importat mărfuri din țările Baltice și fosta Uniune Sovietică. De peste 10 ani, azotatul de amoniu este depozitat pe platforma betonată din zona Gării Holboca care a aparținut inițial CFR și care este acum administrată de Primăria Holboca.
Ce au declarat reprezentanții Arvi Agro
Inițial, reprezentanții Arvi Agro au susținut faptul că nu mai depozitează azotat de amoniu de mai mulți ani în halele din Holboca și în ultima perioadă se ocupă cu comerțul de materiale feroase.
„Nu mai avem depozitat azotat de amoniu în halele noastre de ani buni. Înainte am comercializat îngrășământ folosit în agricultură, dar ultimele transporturi nici nu au trecut prin Iași, ci direct prin portul Brăila. Arvi Agro se află acum în insolvență și în momentul de față comercializăm fier, nu ne mai ocupăm cu azotatul de amoniu.
S-a făcut o isterie din cauza azotatului de amoniu, dacă nu era explozia de la Beirut, nimeni nu mai căuta azotat de amoniu. Așa a fost și cu expozia de la Mihăilești, dacă nu erau aceste incidente nefericite, nu mai spunea nimeni nimic de azotat de amoniu, deși el este folosit de atâta vreme în agricultură”, a spus Iulian Ursu, director general al Arvi Agro SRL.