Prima pagină » Business în România » 27,8 milioane de euro profit pentru fondatorii Dedeman din mai multe clădiri de birouri

27,8 milioane de euro profit pentru fondatorii Dedeman din mai multe clădiri de birouri

27 aug. 2024, 08:32,
George Cristian în Business în România

Fondatorii Dedeman au avut un profit de 27.8 milioane de euro din mai multe clădiri de birouri pe care le dețin în București și în Cluj-Napoca. Frații Adrian și Dragoș Pavăl au cumpărat proprietăți imobiliare în valoare de peste 800 de milioane de euro.

Frații Pavăl, proprietarii lanțului de magazine de bricolaj Dedeman, se laudă că oferă salarii foarte mari pentru cei interesați să se alăture echipei lor din diverse locații. Mulți tineri sunt interesați să știe ce salarii au angajații de la Dedeman. Cel mai mare salariu la acest retailer de materiale de construcții depășește 10.000 de lei.

27,8 milioane de euro profit pentru fondatorii Dedeman din mai multe clădiri de birouri

În ultimii șase ani, frații Adrian și Dragoș Pavăl, fondatorii Dedeman, au investit peste 800 de milioane de euro în achiziționarea unui portofoliu semnificativ de proprietăți imobiliare. În toamna anului 2022, ei au preluat întregul portofoliu al companiei CA Immo din România, iar anul 2023 a marcat prima perioadă în care toate clădirile au fost deținute integral de Pavăl Holding.

Portofoliul imobiliar al fraților Pavăl este compus în principal din clădiri situate în București, cu o singură excepție în Cluj-Napoca. Conform calculelor realizate de Economică.net pe baza datelor financiare, cele 13 firme asociate acestor proprietăți au obținut anul trecut o cifră de afaceri totală de 395,8 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 80 de milioane de euro. Din aceste firme, doar 12 au generat un profit cumulat de 27,8 milioane de euro.

Singura firmă care a înregistrat pierderi este cea responsabilă pentru clădirea Dacia One, achiziționată recent, care a avut o cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro și o pierdere de 564.000 de euro.

Complexul The Bridge, achiziționat pentru suma de 200 de milioane de euro, a generat cea mai mare cifră de afaceri, de 86,7 milioane de lei (peste 17 milioane de euro). Profitul total realizat anul trecut de firmele integrate în portofoliul Pavăl Holding a fost de 5,78 milioane de euro.

Fondatorii Dedeman au achiziționat firma responsabilă pentru clădirea The Office din Cluj-Napoca, care anul trecut a raportat afaceri de 72,5 milioane de lei (aproximativ 14,5 milioane de euro) și un profit în creștere cu 32%, ajungând la peste 38 de milioane de lei. În urmă cu 2 ani, fondatorii Dedeman se pregăteau să cumpere un teren al Primăriei Iași care are o suprafață de 4,5 hectare și care se află în spatele Carrefour Felicia. Valoarea terenului ar fi de 4,5 milioane de euro.

Când au început frații Pavăl să investească în imobiliare

Intermed Consulting & Management, situată în complexul River Place, a avut afaceri de aproape 50 de milioane de lei (circa 10 milioane de euro) și un profit de 3,8 milioane de euro, de patru ori mai mare față de anul precedent. Firmele care administrează Orhideea Tower au raportat afaceri de peste 43 de milioane de lei, cu o creștere de 12%, iar profitul a crescut de peste zece ori, ajungând la 5,7 milioane de euro.

Dezvoltatorul primei faze din U Center a avut o cifră de afaceri de peste 32 de milioane de lei și a trecut de la o ușoară pierdere la un profit de peste 600.000 de euro. Fondatorii Dedeman, deveniți cei mai mari retaileri de bricolaj din România, au intrat pe piața imobiliară în 2018, prin achiziționarea complexului de birouri The Bridge, situat lângă pasajul Basarab. Deși au încercat să cumpere în 2017 cele cinci clădiri de birouri ale AFI Europe lângă mallul AFI Cotroceni, tranzacția nu s-a concretizat.

În 2019, frații Pavăl au achiziționat clădirea de birouri The Office din Cluj-Napoca pentru 120 de milioane de euro. În timpul pandemiei, aceștia și-au extins portofoliul de proprietăți prin achiziționarea mai multor clădiri de birouri, chiar în contextul în care munca de acasă devenea o practică obișnuită, iar companiile își reevaluau strategiile de ocupare a spațiilor de birouri.

În 2021, Pavăl Holding a finalizat achiziția clădirii Dacia One pentru 50 de milioane de euro, iar în toamna anului 2022, a cumpărat portofoliul de clădiri de birouri deținut de CA Immo în România, într-o tranzacție evaluată la 380 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`