Prima pagină » National » 26 de lei cheltuie românii pentru educație, lunar și 4.000 de lei pentru consum

26 de lei cheltuie românii pentru educație, lunar și 4.000 de lei pentru consum

07 oct. 2024, 15:08,
George Cristian în National

România educată promovată de Klaus Iohannis este needucată pentru că conform unor statistici făcute de INS, românii cheltuie în medie 26 de lei pentru educație. Lunar, românii cheltuie 4.000 pentru consum, iar cea mai mică cheltuială este cea pentru educație.

Asta în contextul în care, la capitolul educație, România stă din ce în ce mai prost, iar creșterea prețurilor rechizitelor a reprezentat o adevărată provocare pentru mulți părinți, care au fost nevoiți să aloce bugete tot mai mari pentru a acoperi nevoile de bază ale copiilor.

0,6% din buget, adică 26 de lei, cheltuie românii pentru educație

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în al doilea trimestru al anului 2024, veniturile medii lunare pe gospodărie au fost de 8.210 lei, ceea ce echivalează cu 3.274 lei pe persoană, înregistrând o creștere de 2% comparativ cu primul trimestru din același an. Cheltuielile medii lunare ale gospodăriilor au ajuns la 6.920 lei, respectiv 2.760 lei pe persoană, reprezentând 84,3% din totalul veniturilor, în creștere cu 77 lei față de primul trimestru.

Raportat la aceeași perioadă din 2023, veniturile au crescut semnificativ, cu 18,8% pe gospodărie și cu 18,2% pe persoană. Cheltuielile au înregistrat, de asemenea, o creștere, de 15,9% pe gospodărie și 15,4% pe persoană. Creșterea cheltuielilor a fost cauzată de scumpirile din ultima perioadă. Vă aducem aminte faptul că în ultimii an toate produsele alimentare și nealimentare au înregistrat creșteri fulminante.

O parte dintre aceste cheltuieli s-a îndreptat către educație, însă suma medie alocată pe gospodărie a fost de doar 26 lei pe lună, echivalentul a 0,6% din totalul cheltuielilor de consum, indicând un interes scăzut pentru acest sector în comparație cu alte domenii.

Conform clasificării standard COICOP privind destinația cheltuielilor de consum, gospodăriile au alocat, în medie, 1.455 lei lunar pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice, reprezentând 35,1% din totalul cheltuielilor. Pe locul doi, cu o pondere de 12,8%, s-au situat cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, în valoare de 530 lei pe gospodărie. Îmbrăcămintea și încălțămintea au reprezentat o medie de 326 lei lunar (7,9% din total), în timp ce cheltuielile pentru băuturi alcoolice și tutun au atins 311 lei pe gospodărie, echivalând cu 7,5% din cheltuielile lunare totale.

Veniturile pe gospodării a crescut în ultimul an

În al doilea trimestru din 2024, gospodăriile au obținut, în medie, venituri bănești lunare de 7.637 lei, adică 3.046 lei pe persoană, înregistrând o creștere de 2,2% comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, veniturile în natură au scăzut ușor cu 0,5%, ajungând la 574 lei pe gospodărie, respectiv 229 lei per persoană.

Salariile brute și alte beneficii salariale au constituit principala sursă de venituri pentru gospodării, cu o medie de 5.567 lei pe lună, echivalentul a 67,8% din veniturile totale, în scădere cu un punct procentual față de primul trimestru al anului 2024.

În ceea ce privește contribuția prestațiilor sociale, acestea au reprezentat o parte semnificativă din veniturile gospodăriilor, cu o valoare medie de 1.563 lei lunar pe gospodărie, echivalând cu 19% din totalul veniturilor în al doilea trimestru al anului, ușor mai mic față de 19,3% în primul trimestru. Veniturile în natură, care includ beneficii primite de angajați și cei ce beneficiază de prestații sociale, au constituit 7% din totalul veniturilor, în scădere față de 7,2% în trimestrul anterior. Totodată, consumul din resurse proprii de produse agroalimentare și nealimentare a reprezentat 5,3% din venituri, comparativ cu 5,9% în primele luni ale anului. În acest sens, faptul că românii cheltuie doar 26 de lei pentru educație reprezintă o mare problemă pentru viitorul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`