Prima pagină » Actualitate » Mărturia medicului care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana, după accident: „Capul îi era coborât pe piept”

Mărturia medicului care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana, după accident: „Capul îi era coborât pe piept”

31 aug. 2022, 22:40,
în Actualitate

Prințesa Diana a murit la Paris, pe 31 august 1997, după ce mașina în care se afla alături de iubitul ei, Dodi al-Fayed, a făcut accident în timp ce încerca să scape de paparazzii care o urmăreau pe motociclete. Moartea ei a aruncat monarhia britanică în criză și venea după dezintegrarea publică a căsătoriei ei cu prințul Charles.

Medicul Frederic Mailliez, care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana la 30 de secunde după producerea accidentului rutier în care a fost implicată, a declarat, la 25 de ani de la tragedie, că își amintește și acum perfect momentele din tunelul de la L’Alma, la Paris.

Mărturia medicului care i-a acordat primul ajutor, după accident

Medicul a mărturisit că prințeasa Diana avea capul coborât pe piept și a fost nevoit să îl ridice ușor, moment în care i-a văzut fața care era intactă, apoi i-a pus mâna stângă pe ceafă.

„Capul îi era coborât pe piept. A trebuit să-l ridic, i-am pus mâna pe gât, am început să-i împing capul în sus și, la un moment dat, am văzut splendoarea feței ei intactă, perfectă… I-am pus mâna stângă pe ceafă. Încă am pe degete senzația de delicatețe a acelui păr moale, strălucitor, bine întreținut…”, le-a povestit Frederic Mailliez jurnaliștilor de la Oggi.

„În mașină erau patru persoane. Șoferul alunecase înainte, cu greu l-am văzut. Alături era un bărbat care clar avea dureri (Trevor Rees-Jones, bodyguard, n.r). În spate era o femeie, în poziție verticală, cu genunchii pe podea, sprijinită pe scaunul din față. Era cu profilul întors spre interiorul mașinii. Respira. Un alt bărbat zăcea pe bancheta din spate (Dodi, n.r.). El nu mai respira. Părea să fie în stop cardiac”, a mai povestit medicul.

„Am chemat ajutoare”

Medicul care a ajuns la fața locului a spus că a chemat imediat ajutoare, două persoane erau în stare gravă și altele două în stop cardio-respirator.

„Am chemat ajutoare. Le-am spus că sunt două persoane în stop cardiac și două în stare gravă. Nu aveam defibrilator, pentru șofer și bărbatul de pe bancheta din spate nu puteam face nimic. Pasagerul din față se plângea, era conștient, așa că putea aștepta. Femeia respira greu. Am luat masca respiratorie și am ajutat-o. A fost hipotonică. A fost greu. Dar ridicarea capului i-a permis să îmbunătățească ventilația”, a adăugat Mailliez.

El a subliniat că, atunci când a ajuns în tunel, nu erau paparazzi.

„Și atunci când au ajuns, nu mi-au împiedicat o clipă munca”, a precizat el, potrivit ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024