Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » 24 ianuarie, Mica Unire. Adevărata poveste despre Unirea Principatelor Romane
24 ianuarie, Mica Unire. Adevărata poveste despre Unirea Principatelor Romane

24 ianuarie, Mica Unire. Adevărata poveste despre Unirea Principatelor Romane

24 ian. 2021, 11:18,
în Cultural

Pe 24 ianuarie, romanii sărbătoresc Mica Unire. Totul a început în anul 1859, când deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această tactică a faptului împlinit, hotărârea politicienilor romani sfida decizia Marilor Puteri.

Acestea ceruseră că Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dublă alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Tara Românească au devenit un singur stat. Peste doi ani, administraţia lui Cuza unifica instituţiile, iar Unirea devenea una reală.

Pe 24 ianuarie, romanii sărbătoresc Mica Unire

În Moldova, Adunarea rezultată din alegerile din decembrie 1858 era dominată de Partidă Naţională. 33 din cei 55 de de deputaţi erau unionişti. În ciuda majorităţii unioniste, alegerea noului Domn s-a dovedit dificilă. În cursă se înscriseseră 38 de candidaţi. Au avut loc dezbateri îndelungate.

„Separatiştii considerau că prin Unire se vor crea situaţii dezavantajoase pentru principatul de la nord de Milcov. Muntenia era mai mare, Moldova pierduse Bucovina la 1775 şi Basarabia la 1812. Deşi Moldova era ceva mai bine administrată, moşiile erau mai bine administrate şi lucrate, în general, există o superioritate inclusiv în ochii unor moldoveni; percepţia publică acum este total răsturnată pentru ca realităţile de acum au indus ideea că aşa a fost tot timpul în România”, spune istoricul Dorin Dobrincu.

Dimitrie Ghica l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza să fie ales domn şi în Tara Românească

Adversarii Unirii nu erau însă lipsiţi de patriotism. După lungi deliberări, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn cu 48 de voturi, deci cu 15 mai multe decât numărul unioniştilor declaraţi.

În Muntenia, numai 24 din cei 72 de deputaţi ai Adunării elective erau unionişti. Din fericire pentru Unire, nici unul dintre candidaţii conservatori Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei, şi cu atât mai puţin unionistul Nicolae Golescu nu au reuşit să obţină numărul necesar de voturi.

Soluţia a apărut în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în discuţiile purtate la celebrul Hotel Concordia, pe atunci cel mai occidental şi cel mai sofisticat hotel din Bucureşti, locul de întâlnire al preferat de unionişti.

Se pare că Dimitrie Ghica, fiul domnitorului Grigore Ghica, a fost cel care a făcut propunerea ca domnitorul Moldovei să fie ales domn şi în Tara Românească. A doua zi, în sala din Dealul Mitropoliei, Vasile Boerescu a prezentat conservatorilor propunerea. Alexandru Ioan Cuza a fost ales la Bucureşti în unanimitate.

Clădirea în care a apărut ideea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza se afla în Centrul Vechi

„Clădirea în care a apărut ideea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza se afla încă aici, pe strada Smârdan din Centrul Vechi al Bucureştiului, la numărul 39. E într-o stare deplorabilă. În spatele acestui paravan, fostul apartament de lux de la etajul 1, unde unioniştii au decis să treacă peste interdicţiile Marilor Puteri este probabil în ruină completă. În urmă cu trei ani, câteva zeci de profesori universitari, arhitecţi, scriitori şi jurnalişti au semnat o petiţie pentru salvarea clădirii Concordia. Primarul de atunci, Sorin Oprescu, a spus că Primăria face presiuni asupra proprietarului imobilului, o societate comercială din Italia, să îl restaureze. De atunci a început un program de reabilitare, dar nu e clar când se va finaliza”, relatează Elena Vijulie, jurnalist Digi24.

Prima grijă a domnitorului Cuza şi a colaboratorilor lui după dublă alegere din ianuarie 1859 a fost să se asigure că Unirea este recunoscută.

Ofensate că fuseseră puse în faţa faptului împlinit, Turcia şi Austria ameninţau să ocupe militar Principatele sub motiv că se încălcase Convenţia de la Paris.

Alexandru Ioan Cuza, vizită fulger la Istanbul

Dar cinci din cele şapte puteri au recunoscut rapid Unirea personală a lui Cuza, cu instituţii separate şi numai pe parcursul vieţii lui. În vara, Austria a pierdut războiul cu Franţa, aşa că a fost nevoită să renunţe la presiuni, Iar Înalta Poarta, rămasă singură, a cedat la rândul ei.

Ca să forţeze însă recunoaşterea Unirii depline, Cuza a făcut în septembrie 1860 călătoria de investitura la Istanbul. Conştienţi că Unirea era de fapt o pavăză utilă contra expansiunii Rusiei, mai-marii otomani l-au scutit pe noul domnitor roman de sărutatul papucului sultanului Abdul-Aziz atunci când a fost primit la Palatul Dolmabahce.

În locul acestui gest de subordonare totală, Cuza a primit ca semn de investitura o sabie împodobită cu nestemate. Iar firmanul primit de Cuza la sfârşitul lui 1861 de la sultanul Abdul Aziz a însemnat recunoaşterea implicită a Unirii.

Si in acest an, la Iasi au loc manifestari dedicate zilei de 24 ianurie cand romanii sarbatoresc Mica Unire.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`