24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar

24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar

21 ian. 2022, 13:29
BZI.ro, în Eveniment-Social

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași marchează cei 163 de ani de la primul pas către modernizarea statului român, fapt petrecut la 24 ianuarie 1859, prin Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, cu  activități prin care aducem în atenția publicului faptele domnitorului Cuza, fondator al României moderne și pentru a înțelege rolul jucat de principele moldovean întru realizarea Unirii Principatelor. Activitățile au loc online, pe platforma zoom, pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook ale Bibliotecii Județene Iași și se derulează pe parcursul mai multor zile, după cum urmează:

„Hora Unirii altfel”: atelier creativ

Vineri, 21 ianuarie 2022, de la ora 09.00, elevi de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” vor participa la un atelier creativ în care vor confecționa și decora, prin tehnici simple, personaje dintr-o „Horă a Unirii”. Vor fi ghidați de studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, specializarea „Conservarea și Restaurare. Cu aceeași ocazie vor fi prezentate cărți despre subiectul abordat, aflate în colecțiile bibliotecii. Întrevederea va avea loc pe platforma zoom.

Luni, 24 ianuarie 2022, vom transmite două interviuri și o prezentare de carte de patrimoniu, care vor putea fi vizionate pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook ale bibliotecii:

„Alexandru Ioan Cuza, fondatorul României moderne”: interviu cu prof. univ. dr. Cătălin Turliuc

Interviul cu prof. univ. dr. Cătălin Turliuc de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași este axat pe cercetările cu privire la naţionalism şi etnicitate, istorie modernă şi contemporană, procesul modernizării, istoria dreptului şi istoria construcţiei europene, teoria şi istoria relaţiilor internationale, dar și despre volumul „Alexandru Ioan I și epoca sa”, carte care a văzut lumina tiparului la Editura „Junimea” din Iași, în anul 2020.

Interviul este realizat de Dumitru Șerban, bibliograf la Biblioteca Județeană Iași.

Oamenii Bibliotecii: podcast #2 „Unionişti şi antiunionişti ieşeni în 1859”, dialog Dan Dobos – dr. Iulian Ciubotaru.

Iulian Ciubotaru este bibliograf în cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachiˮ Iași și deţine din 2016 titlul de doctor în istorie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuzaˮ. A susţinut peste 30 de comunicări la simpozioane internaţionale şi naţionale, pe teme de istorie și este autorul volumelor: Note şi documente de istorie literară, Iaşi, Editura Junimea, 2018 și Corespondența Principelui Alexandru Ioan Cuza reflectată în fondul de manuscrise al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, Iaşi, Editura Asachiana, 2018.

  • Valori de patrimoniu – „Corespondența Principelui Alexandru Ioan Cuza reflectată în fondul de manuscrise al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași”. Prezintă dr. Iulian Ciubotaru, bibliograf la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”.

Mărturiile materiale care stau la baza acestei intervenții sunt mai multe documente de corespondență inedite (unele, depeșe telegrafice), aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Înregistrarea se concentrează asupra unei mape cu documente din veacul al XIX-lea, reprezentând scrisori trimise domnitorului Alexandru Ioan Cuza în perioada guvernării sale. Aceste epistole, redactate – majoritatea dintre ele – în limba franceză, nevalorificate până acum, au fost scrise de nume importante ale politicii şi culturii româneşti din veacul al XIX-lea, precum M. Kogălnicenu, Ion Ghica, D. Bolintineanu, A. Panu, Apostol Arsachi, Alexandru Plagino etc. și dezvăluie noi amănunte politice şi sociale din perioada 1859-1866.

„Simboluri ale Unirii Principatelor Române în contemporaneitate”

Marți, 25 ianuarie 2022, de la ora 11.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” Iași și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, cu susținerea Asociației „Tramclub Iași”, Companiei de Transport Public Iași, organizează întâlnirea „Simboluri ale Unirii Principatelor Române în contemporaneitate”. Asistent univ. dr. Silviu Teodor Stanciu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de arte vizuale și Design, va susține prelegerea cu titlul mai sus amintit, care va reuni în structura sa informații despre: Unirea Principatelor din 1859, realizarea „Tramvaiului Unirii” – simboluri, semnificații și modele utilizate la realizarea compozițiilor ornamentale.

Ultima parte a expunerii va conține prezentarea clădirilor și a locurilor emblematice din orașul Iași, ce amintesc de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de evenimentul Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859, pe care le-am putea vizualiza dacă am parcurge cu tramvaiul un scurt traseu: Târgul Cucului – capăt Copou – Târgul Cucului. Activitatea are loc pe zoom.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *