Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 24 de motive sa mananci zilnic patrunjel
24 de motive sa mananci zilnic patrunjel

24 de motive sa mananci zilnic patrunjel

16 aug. 2019, 15:45,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:705069;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Patrunjelul are calitati pe care putine medicamente se pot lauda ca le au si fara reactii adverse, insa cati dintre noi il folosim asa cum ar trebui, adica mai mult decat a toca o legatura proaspata in ciorba sau de a decora o farfurie?  Pe langa faptul ca ofera substante nutritive esentiale, patrunjelul echilibreaza si stimuleaza energia organelor, imbunatatindu-le capacitatea de asimilare si utilizare a nutrientilor. Iata cateva motive sa mananci patrunjel zilnic: 

Contine multa vitamina C
100 g de patrunjel iti ofera 240 de mg de vitamina C, de patru ori mai multa decat aceeasi cantitate de portocale. E poate mai usor sa mananci 2-3 portocale cand esti racit, in speranta ca te vei repune mai repede pe picioare, insa o mana de patrunjel te ajuta mai repede. 

Sursa de proteine
Efectele terapeutice ale patrunjelului sunt legate si de continutul in proteine, enzime, ulei ulei eteric, aminoaciz care franeaza dezvoltarea celulelor canceroase, precum si de continutul ridicat in saruri minerale (Fe, Ca, K, P, Mg, Cu, I). Proteinele din 100 g frunze de patrunjel depasesc continutul existent in doua oua.

Inhiba dezvoltarea cancerului
Substantele componente din uleiul volatil al patrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhiba formarea tumorilor localizate la nivelul plamanilor. Acestea actioneaza asemanator antioxidantilor care neutralizeaza anumite tipuri de substante cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de tigara, fumul carbunilor pentru gratar, etc.).

O cura de frunze proaspete (40 g pe zi) are efect in combaterea tumorilor maligne la creier, plamani, ficat si rinichi, anuleaza reactiile negative ale consumului de alcool si tutun, detoxifica organismul. 

Opreste sangerarile gingivale
Dimineata cand folosesti peria de dinti si observi ca gingiile sangereaza, fa o cura cu patrunjel. Freaca gingiile timp de o saptamana cu frunze maruntite de patrunjel pentru a le revitaliza.

Impiedica depunerea colesterolului pe artere
Daca obisnuiesti sa consumi des preparate din carne, ar fi bine sa iti faci un obicei din a consuma, de cel putin trei ori pe saptamana, o salata de patrunjel. Efectul: impiedica depunerea colesterolului pe artere, lasandu-le curate si flexibile.

Regleaza tensiunea arteriala
Consumul de patrunjel proaspat, adaugat la hrana de zi cu zi, ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale, avand efecte diuretice, usor vasodilatatoare, si actionand la nivelul sistemului nervos central cu efect calmant. 

Astfel, 30 de grame de frunze de patrunjel consumate zilnic ajuta la mentinerea elasticitatii si a rezistentei peretilor vaselor de sange, prevenind, de asemenea, si accidentele vasculare, dar si formarea echimozelor produse de fragilizarea vaselor capilare.

Protejeaza ficatul si sistemul nervos de toxicitatea alcoolului
Dupa un consum mare de alcool, daca mesteci una, doua legaturi de patrunjel, sistemul tau nervos va fi mai putin afectat de alcool, iar protectia ficatului va fi mult mai buna, patrunjelul ajutand la eliminarea alcoolului din sange mult mai rapid. 

Anihileaza efectele gudronului 
Daca nu poti renunta la fumat, incearca macar sa iti formezi un obicei de a mesteca dupa o tigara cateva fire de patrunjel. In felul acesta reduci efectele nocive ale gudronului – aceaa substanta vascoasa rezultata in urma fumatului care contine foarte multe substante cancerigene. 

Tratament adjunvant in hepatite virale
Studiile au aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de combatere a virusurilor care ataca ficatul. Majoritatea persoanelor cu hepatita cronica sau acuta se simt mult mai bine, iar analizele de sange sunt mai bune, dupa 3-4 cure cu frunze de patrunjel. 

Se recomanda bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat de frunze de patrunjel, din care se administreaza cate 50-75 ml pe zi, bauti in trei reprize, pe stomacul gol, inainte de masa. Dupa 4 saptamani de cura, se fac 2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se reia.

Previne anemia feripriva
Patrunjelul este o sursa bogata de fier, dar si de vitamina C care ajuta la asimilarea fierului.

Previne si trateaza constipatia 
Consumat crud, mai ales sub forma de salata, patrunjelul este un bun laxativ. Fibrele sale nedigerabile imping precum un piston materiile reziduale in colon, in timp ce anumite principii active stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind recomandat in constipatia atona. 
Se recomanda o cura de 7-14 zile, timp in care se consuma zilnic salate cu radacina de patrunjel si de morcov, combinate cu ulei de masline presat la rece si otet de mere cu miere.

Imbunatateste vederea
Patrunjelul fortifica vederea, datorita concentratiei mari de vitamina C. Studiile au aratat ca ochii consuma 25% din cantitatea de vitamina C care se gaseste in corp. Deci, pentru cei care vor sa-si mentina vederea sanatoasa sau sa si-o imbunatateasca, ar face bine sa ia si patrunjelul in calcul.

Revitalizeaza organismul
Sucul facut din frunze de patrunjel, o legatura de frunze mixate cu un pahar de apa, strecurate sau filtrate si baut dupa ce a stat jumatate de ora la rece in frigider, vor avea un efect reconfortant si revitalizant. 

Patrunjelul este foarte aromat, motiv pentru care sucul de patrunjel este de preferat a se bea in reprize mici, cate o lingura inainte de masa sau diluat in suc de morcov sau chiar si in apa. 

Atentie! O doza mai mare de o lingura de suc proaspat, luata singura, poate crea deranjamente puternice la sistemul digestiv. De asemenea, se impune prudenta in cazul gravidelor si al femeilor care alapteaza, intrucat stimuleaza contractiile uterine – creste astfel riscul de avort si diminueaza secretia lactica. 

De aceea, consumul de suc se limiteaza la 200 ml pentru adulti si 60 ml pentru copii, eventual amestecat cu alte sucuri de legume sau diluat cu putina apa.

 
Previne retentia de apa, repara picioarele umflate si grele
Sunt momente cand, dupa o zi de munca, picioarele se umfla. Ceaiul si sucul de patrunjel au efectul medicamentelor care se dau pentru retinerea apei in organism(de obicei furosemid). O cura de ceai de patrunjel sau de suc, vor face ca aceasta problema sa dispara pana cand vei descoperi cauza problemei.

Reduce inflamatiile articulare
In cazul bolnavilor cu artrita reumatoida se recomanda curele cu o durata de o luna, cu salata de patrunjel, din care se consuma minimum 40 de grame pe zi. Radacina de patrunjel consumata in doze suficiente are efecte antiinflamatoare articulare, prevenind si procesele degenerative la nivelul cartilajelor din articulatii. Actiunea sa terapeutica in bolile reumatice se explica, intre altele, si prin efectul sau antioxidant.

Improspateaza respiratia
Cateva frunze de patrunjel, mestecate inainte de masa, aduc pofta de mancare, iar mestecate dupa masa dezinfecteaza si reimprospateaza respiratia.

Combate greata
Prin vitaminele si minerale pe care le contine, patrunjelul este de un real ajutor si celor care au stari permanente de greata. In acest sens, mestecati cateva tulpini cu tot cu frunze.

Intareste imunitate
Bolile apar atunci cand sistemul imunitar este slabit. O salata de patrunjel cu un pic de lamaie, 1-2 catei de usturoi si 1-2 rosii are ca efect intarirea imunitatii.

Reduce reactiile alergice
Radacina de patrunjel contine o substanta numita apigenina, care reduce intensitatea reactiei alergice, avand un efect antihistaminic egal ca intensitate cu cel al unor medicamente folosite frecvent in aceasta afectiune. 

Se recomanda cura cu combinatia de sucuri de patrunjel (50 ml zilnic) si morcov (400 ml zilnic), cu o durata de 2-4 saptamani, facuta mai ales la inceputul polenizarii sau atunci cand sensibilitatea alergica este in crestere, datorita unor factori cum ar fi stresul emotional, oboseala, schimbarile de anotimp, etc. 

Elimina pietrele la rinichi si bila si trateaza menstruatia neregulata
Sucul proaspat din frunze si radacini de patrunjel se consuma zilnic cate 50-200 ml diluat cu putina apa pentru a combate litiaza renală si biliara, menstruatiile neregulate si dureroase si revigorarea organismelor aflate in convalescenta.

Tot pentru eliminarea pietrelor si nisipului din rinichi si bila se consuma o fiertura din radaciun decoct din 2 lingurite de radacini rase la 250 de ml apa si se consuma 2-3 cani pe zi, timp de o luna. 

Acelasi remediu este bun si pentru combaterea edemelor si a obezitatii prin eliminarea excesului de lichide si toxine din corp, imbunatatirea digestiei. 

Trateaza infectiile urinare
Se administreaza sucul proaspat, cate 50 ml in combinatie cu 400 de ml de suc de morcov, de doua ori pe zi, in cure de 10-14 zile. Acest tratament are efecte antibacteriene si antimicotice, stimuleaza diureza, reduce inflamatia si durerea la urinare. 

Tratament pentru sterilitate
Patrunjelul poate fi un remediu natural si pentru sterilitate masculina sau frigiditate feminina. Pentru acestea sunt necesare semintele de patrunjel sau mai bine zis, pulberea facuta din seminte, care se gaseste la magazinele naturiste. Timp de 40- 45 zile se ia la sase ore, cate o jumatate de lingurita de pulbere de seminte de patrunjel, inainte de masa. 

Atentie! Aceasta pulbere luata odata ce esti insarcinata, poate provoca contractiile uterine, respectiv pierderea sarcinii. 

Atenueaza pistruii
Sucul de patrunjel aplicat pe fata, pe locurile cu pistrui, are ca efect diminuarea acestora si a petelor. Acest lucru nu se intampla peste noapte. E nevoie de rabdare si perseverenta.

Trateaza inflamarea sanilor 
Femeile care alapteaza se pot confrunta cu problema inflamarii sanilor. O cataplasma cu ceai din frunze de patrunjel, aplicata jumatate de ora pe sanul cu pricina poate rezolva problema. Atentie, insa, o cataplasma cu suc din frunze proaspete de patrunjel, va opri lactatia.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *