Prima pagină » Business în România » 1,9 milioane de lei rulaj din vânzarea de trufe în România! Prețurile sunt în scădere

1,9 milioane de lei rulaj din vânzarea de trufe în România! Prețurile sunt în scădere

07 aug. 2024, 08:03,
George Cristian în Business în România

Vânzarea de trufe din România a înregistrat un rulaj de 1,9 milioane de lei, înregistrând o scădere comparativ cu un an în urmă. Scăderea de 32% are ca și cauză prețurile mai mici la vânzare.

Sunt mai multe soiuri de trufe negre care cresc în România și care se vând peste hotare cu prețuri amețitoare. Totuși, trufa neagră nu este cea mai scumpă dintre trufe, ”sora” ei – trufa albă – fiind mult mai rară și piperată la preț.

1,9 milioane de lei rulaj din vânzarea de trufe în România! Prețurile sunt în scădere

Căutătorii și comercianții de trufe și ciuperci comestibile din flora spontană au înregistrat anul trecut vânzări de 1,9 milioane de lei, ceea ce reprezintă o scădere de 32% comparativ cu anul anterior, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În aceeași perioadă, românii au recoltat din flora spontană 145,13 tone de trufe și alte ciuperci comestibile, cu 10,8% mai mult decât în anul precedent. Cu toate acestea, valoarea totală a vânzărilor acestor produse a scăzut cu 32%, ajungând la 1,97 milioane de lei.

Magazinele online care comercializează trufe negre proaspete indică un preț de aproximativ 600-650 de lei pe kilogram. Acest preț poate crește semnificativ din cauza rarității produsului.

Trufele se dezvoltă în principal în păduri, sub straturi de frunze moarte, la adâncimi de 5-40 cm, dar uneori și până la 50 cm. Datorită dificultății de localizare, culegătorii utilizează câini dresați pentru a le găsi. În alte țări, însă, există și ferme specializate în cultivarea trufelor.

Spania este lider la cultivarea de trufe

Conform informațiilor de la Comisia Europeană, trufele (Tuber spp.) sunt în mod obișnuit considerate un produs sălbatic, similar altor ciuperci comestibile din flora spontană, pentru care nu se colectează date despre producție. Totuși, în prezent, anumite țări dispun de ferme dedicate trufelor, unde acestea sunt cultivate pe arbori (în general, specii precum Quercus, Castanea sau Corylus), care sunt plantați special pentru această activitate. Deși trufele sunt ciuperci, metoda lor de cultivare diferă semnificativ de cea utilizată pentru alte tipuri de ciuperci, motiv pentru care nu ar trebui incluse în aceeași categorie.

Spania este cea mai mare sursă mondială de trufe, cu aproximativ 80% din cantitate provenind din zona Sarrion, unde aceste ciuperci sunt cultivate pe o suprafață de 8.000 de hectare. Alte mari producători sunt Italia și Franța, care oferă condițiile de mediu și climatice necesare pentru cultivarea trufelor.

În România, trufa albă este considerată „regina” ciupercilor, fiind cea mai rară și, implicit, cea mai costisitoare dintre toate tipurile de trufe. Pentru a se dezvolta, trufa albă necesită condiții speciale. Există două categorii de trufe albe:

Trufa albă este recunoscută pentru valoarea sa deosebită. Aroma sa este extrem de intensă și plăcută, având o notă asemănătoare cu parmezanul și usturoiul. Trufele albe pot varia în dimensiune, de la mărimea unui bob de mazăre până la cea a unui cartof mare, iar în cazuri excepționale pot ajunge chiar la un kilogram. Perioada de maturare a trufelor albe este între octombrie și decembrie. Așadar, vânzarea trufelor din România a înregistrat un rulaj de 1,9 milioane de lei în contextul scăderii prețurilor pe piața de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024