Prima pagină » Business în România » 1,8 miliarde de lei a fost profitul obținut de Banca Transilvania în primul semestru din 2024

1,8 miliarde de lei a fost profitul obținut de Banca Transilvania în primul semestru din 2024

21 aug. 2024, 13:04,
George Cristian în Business în România

Banca Transilvania a obținut un profi de 1,8 miliarde de lei în primul semestru din 2024. Conform datelor publicate, creșterea este de peste 40% conform aceeași perioadă din 2023.

De altfel, profitul băncilor din România a atins un nou record în 2024.Vorbim despre faptul că sistemul bancar românesc a înregistrat o creștere de 10% conform perioadei anterioare. Acesta este cel mai mare profit trimestrial înregistrat de bănci în ultimii trei ani, exclusiv pentru primul trimestru. Majorarea profiturilor a fost alimentată în principal de dobânzile ridicate din sistem, deși creșterea creditării nu a fost semnificativă. Ritmul de creștere în T1/2024 a fost de aproximativ 5%, reprezentând jumătate din nivelul înregistrat în 2023.

1, 8 miliarde de lei a fost profitul obținut de Banca Transilvania în primul semestru din 2024

Conform datelor existente, Banca Transilvania a obținut un profit de 1,8 miliarde de lei în primul semestru din 2024. Este o creștere de 42,6% comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023. Banca Transilvania a acordat finanțări de 11 miliarde de lei companiilor și 4 miliarde de lei persoanelor fizice. Prin programul ÎMM Înveşt Plus, banca a oferit finanțări de peste 2,4 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2024. Numărul clienților activi a crescut, ajungând la 4,3 milioane. Banca a atras aproximativ 300.000 de clienți noi în S1 2024, dintre care în jur de 46.000 sunt companii.

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă din România după active, a raportat un profit net individual de 1,8 miliarde de lei pentru primul semestru din 2024, în creștere cu 42,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul consolidat al Grupului Banca Transilvania a ajuns la 2,1 miliarde de lei, comparativ cu 1,6 miliarde de lei în S1 2023, iar veniturile operaționale au crescut la 4,6 miliarde de lei, de la 3,7 miliarde de lei.

Ce spune reprezentanții BT despre mediul economic

Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, a subliniat că banca a înregistrat o creștere robustă în prima jumătate a anului, datorită extinderii bazei de clienți, a numărului de tranzacții și a activităților operaționale. Un alt aspect esențial pentru BT în perioada următoare este integrarea OTP România în cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, un proces început în august și considerat prioritar. Tetik a menționat că BT își continuă dezvoltarea pe toate segmentele în care operează, cu un accent pe incluziunea financiară în România și pe consolidarea relațiilor cu românii care lucrează în străinătate. Scopul principal este o creștere prudentă și sustenabilă.

Referindu-se la contextul economic, atât la nivel național, cât și internațional, Tetik a evidențiat necesitatea unei abordări prudente, pentru a fi pregătiți pentru orice evoluție, având în vedere incertitudinile care încă persistă în economia globală și volatilitatea indicatorilor macroeconomici.

De altfel analiștii economici au explicat recent faptul că România ar putea să intre în recesiune în 2025 în contextul în care țara a avut o creștere economică doar de 0,8%, cu mult sub cele mai pesimiste previziuni

Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank, găsește o oarecare consolare în această situație. Prognoza Raiffeisen pentru T2 era de 1,7%, una dintre cele mai conservatoare estimări: „Alții se așteptau la creșteri de 3%, în timp ce noi am avut cea mai pesimistă prognoză, de 1,7%. Se pare că aceasta a fost totuși prea optimistă“. a spus Ionuț Dumitru.

În acest context, faptul că Banca Transilvania are un profit de 1,8 miliarde de lei, reflectă nevoia românilor de creditare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 august 2024
19 august 2024