Prima pagină » Eveniment-Social » 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Importanța acestei zile și legătura profundă pe care o are poetul cu Iașul: „A pus bazele a ceea ce numim noi norma românească literară” – FOTO

174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Importanța acestei zile și legătura profundă pe care o are poetul cu Iașul: „A pus bazele a ceea ce numim noi norma românească literară” – FOTO

15 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Astăzi, 15 ianuarie 2024, se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Poetul considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România are o legătură profundă cu Iașul, lucrând o perioadă semnificativă din scurta sa viaţă în acest oraș.

Ziua Culturii Naționale și 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, prin operele sale poate fi considerat un adevărat fenomen al culturii românești. S-a născut în data de 15 ianuarie 1840, în Botoșani, a fost poet, prozator și jurnalist român.

Prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decanul Facultăţii de Litere, descrie importanța acestei zile și contribuția pe care a avut-o Mihai Eminescu în norma lingvistică românească.

„Nu știu cât de importantă este această zi pentru tineri, dar pot spune cât de importantă ar trebui să fie. Mihai Eminescu pentru români nu este doar cel mai mare poet, un poet de geniu, dramaturgie, proză, jurnalist, este un spirit militant. El este și cel care într-o măsură considerabilă a pus bazele a ceea ce numim noi norma românească literară, care a avut influențe și asupra normei lingvistice. Având în vedere importanța limbii în viața unui popor, cred că este definitoriu în măsura în care el însuși este cel care a recreat tiparele normei românești.

Contribuțiile lui depășesc zona artistică, așa cum îl vede majoritatea, și ajunge în viața noastră de zi cu zi, iar prin asta ne influențează modul de a gândi. Prin produsul lui, el este în noi într-o anumită măsură și cred că asta este marea importanță, dincolo de faptul că a creat artă și în felul acesta ne-a ajutat să ne înălțăm și prin alte aspecte”, declară prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decanul Facultăţii de Litere.

Legătura pe care o are Iașul cu Mihai Eminescu este una foarte profundă. Aici a avut primul loc de muncă, la Biblioteca Centrală, a scris unele din cele mai frumoase poezii de dragoste, fiind aproape de Veronica Micle, muza şi idolul vieţii sale, şi tot aici şi-a făcut cei mai mulţi prieteni.

Artistul a învăţat la şcolile din Cernăuţi, a efectuat studii universitare la Viena, în perioada 1869-1872, apoi la Berlin, în 1872-1874 şi a venit la Iaşi în luna august a anului 1874. În același an, Eminescu este numit director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, a depus jurământul în faţa rectorului universităţii ieşene, Ştefan Micle, iar la data de 1 septembrie preia postul de director.

Legătura profundă pe care o are poetul cu Iașul

Eminescu rămâne la bibliotecă doar un an, până la 1 iulie 1875, când este numit revizor şcolar peste judeţele Iaşi şi Vaslui. În calitate de revizor şcolar, Eminescu cutreieră satele celor două judeţe, luând legătura cu lipsurile din sistemul de învățământ românesc.

Un an mai târziu acceptă postul de redactor al părţii neoficiale a ziarului „Curierul de Iaşi”, unde a scris articole pe teme politice şi economice, dar şi creaţii literare, recenzii, cronici teatrale. Aici, poetul a lucrat doar un an de zile, iar după ce a demisionat, a plecat la Bucureşti. Acesta a fost prima perioadă din existenţa poetului în oraşul Iaşi.

Ieșenii care se plimbă în ziua de astăzi pe strada Lăpușneanu pot spune că Mihai Eminescu şi Veronica Micle făceau același lucru, treceau pe la cofetăriile recunoscute în întreaga ţară, pentru ca apoi să urce spre Grădina Copou, unde se află Teiul lui Eminescu.

Un loc care a fost frecventat de marele poet, dar și de personalități precum Ion Creangă și Vasile Alecsandri, este Hanul Trei Sarmale, un loc de întâlnire și petrecere pentru scriitorii cunoscuți.

„La un moment dat este clar faptul că Mihai Eminescu transcende granițele spațiale, cel puțin la nivelul României. Firește că unele personalități au o legătură specială cu anumite locuri, nu neapărat cu cel natal. Iașul are, firește, o legătură specială cu acest mare artist, pentru că o parte din formarea lui s-a desfășurat aici. Aș spune că, din punctul acesta de vedere, relația cu Iașul este una specială, pentru că ieșenii sunt privilegiații care pot spune că Eminescu a trecut pe aici, că a stat aici, a creat aici. Putem să vedem nu doar cu ochii minții, și cu cei fizici, locuri în care s-au petrecut fel de fel de lucruri”, mai spune prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decanul Facultăţii de Litere.

În restaurantul Bolta Rece, Mihai Eminescu leagă prietenia cu Ion Creangă, unde aceștia stăteau la povești și băut. Prietenia celor două mari personalități este strâns legată de un restaurant ce a dăinuit peste secole şi care a devenit un punct de reper pe harta turistică a Iaşului. Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Comentarii
  • 😍🥰😍🥰 Veronica + Caragiale & Co + Mihăiță de la Botoșani= LOVE😍🥰😍🥰

    Tot la Ieși, …sau mai bine zis în orașul Iași, Veronica MICLE i-a pus coarne 🐮botoșăneanului Mikail Eminovichi cunoscut în popor ca Mihai Eminescu.

    In Iași, „duoamna poiezieii ” Veronica MICLE a făcut sex la chelea goală( bunga-bunga) cu Ion Luca Caragiale dar și cu alți „influensări” sau youtuberi ai literaturii ieșene. Acest fapt e relatat de marele scriitor și critic literar, G. Calinescu.

    In concluzie, Veronica Micle a fost o mare….” duoamnă”, dar puțin cam rea de muscă ! Un fel de Mița Biciclista de la Iași.🚲

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *