Dacă vrei să profiți de oportunitățile pe care ți le oferă mediul rural, poți să încerci una dintre cele 17 idei de afaceri la țară care poate să fie calea spre succesul tău și al familiei tale. Orașele deja sunt suprasaturate de magazine, așa că ar fi momentul să profiți de terenurile disponibile la țară, de aerul curat și să te pui pe treaba pentru a-ți aranja propriul viitor.
Fie că ești localnic dornic să contribui la dezvoltarea comunității tale, un urban în căutarea unei vieți mai liniștite, sau un antreprenor vizionar care vede un potențial neexploatat în inima țării, mediul rural oferă o gamă variată de oportunități de afaceri la țară. De la costuri reduse de început și o concurență mai slabă, la o relație strânsă cu comunitatea și posibilitatea de a accesa resurse locale, avantajele sunt acolo pentru a le folosi antreprenorilor și investitorilor.
17 idei de afaceri la țară
O idee de afacere care a devenit destul de profitabilă în ultima perioadă este câmpul de lavandă, prin urmare, dacă ai un câmp liber și o priveliște care să încânte privirile vizitatorilor, poți încerca o astfel de afacere. Cu toate că nu ar fi rău să iei în considerare cultivarea lavandei, trebuie să știi că acest lucru neceistă bani și timp.
Pentru a cultiva un hectar de lavandă o să ai nevoie de aproximativ 10.000 euro pentru a cumpăra butașii, apoi să-i plantezi și să-i întreții timp de 2 ani. Dar după ce ai trecut de această perioadă, atunci când o vei recolta, o poți vinde și pentru florile ei frumos mirositoare, prin obținerea de uleiuri volatile, miere de lavandă fiind o delicatesă.
În cazul în care vrei să investești mai puțin, atunci poți încerca cu o microfermă de prepelițe. Oul acestor păsări sunt pline de minerale, vitamine și proteine, iar popularitatea lor crește pe zi ce trece. Chiar și carnea prepelițelor începe să fie căutată și la noi în țară.
Cu toate că nu multă lume știe acest lucru, o cultură de cartofi movi îți poate aduce printre cele mai mari profituri din agricultură. O plantație de un hectar înseamnă un profit de aproximativ 150.000.
Printre alte idei se numărăr și o afacere cu săpunuri naturale; o cultură de plante medicinale, dar și o cultură de căpșuni care pot aduce bani serioși pentru cei care se aventuriază în acest domeniu.
Afacere cu miere de albine
Mierea de albine este la mare căutare, așa că ia în considerare și acest tip de afacere. Apicultura este una dintre cele mai vechi meserii din lume poți începe o afacere cu miere de albine investind aproximativ 1.000 de euro.
Pentru început o să ai nevoie de 5 – 10 familii de albine, însă pe lângă acestea trebuie să achiziționezi și fagurii, ramele pentru stupi, dar și tratamente pentru diverse boli. Toate aceste costuri se ridică undeva la 300 de lei. Băuturile răcoritoare se bucură de mare succes, indiferent de anotimp, ceea ce face ca o asemenea afacere să ajungă profitabilă într-un timp scurt.
O altă idee de afacere ce poate fi susținută cu fonduri europene sunt pompele funebre. Nu este nevoie de o investiție inițială foarte mare, iar oamenii locului vor prefera să apeleze la o firmă locală atunci când au un necaz, decât să mai bată drumul până la oraș.
Dacă ai abilități în fabricarea de obiecte handmade, poți să transformi aceste pasiuni într-o afacere profitabilă. Obiectele handmade au un farmec aparte și pot fi vândute cu un preț mai mare decât produsele în serie, datorită valorii adăugate și a atenției la detalii.
Cu majoritatea populației care migrează în zonele rurale, există totuși un deficit de puncte de vânzare cu amănuntul, astfel că poți deschide un supermarket, magazin de dulciuri, magazin de electronice și magazin de fructe.
Printre cele 17 idei de afaceri la țară se mai numără și servicii de curățare pentru grădini, o afacere ce are la bază pescuitul, dar și o afacere la țară pe bază de alimente tradiționale.