Prima pagină » Actualitate » 16,1% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita datoriile la timp
16,1% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita datoriile la timp

16,1% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita datoriile la timp

03 sept. 2024, 09:33,
George Cristian în Actualitate

Un raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS) arată faptul că 16,1% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita datoriile la timp. Situația este una critică, vorbind despre faptul că prin achitarea datoriilor vorbim despre plata utilităților, întreținerea locuințelor dar și ratele la credite.

Din punct de vedere economic România este într-un impas mare. Analiștii economici vorbesc despre o posibilă recesiune în România, iar deficitul bugetar ar putea ajunge la 8%.

16,1% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita datoriile la timp

Anul trecut, 16,1% dintre gospodăriile din România nu au reușit să achite la timp anumite cheltuieli curente esențiale, cum ar fi întreținerea locuinței, ratele la împrumuturi și plata utilităților, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică despre condițiile de viață ale populației din 2023, citat de Agerpres. Printre plățile pentru care au existat restanțe în 2023, cele mai comune au fost întreținerea locuinței (79,8%) și energia electrică (75%).

Institutul Național de Statistică (INS) a subliniat că plata ratelor la bănci este considerată o prioritate pentru majoritatea gospodăriilor. Cu toate acestea, 7,0% dintre gospodării au raportat că au avut restanțe la plata ratelor pentru diverse împrumuturi (altele decât cele pentru achiziționarea unei locuințe) din cauza unei situații financiare dificile. INS explică faptul că proporția mai mică a acestor restanțe se datorează în principal naturii stricte a acestor plăți, care penalizează mai aspru întârzierile, precum și numărului relativ scăzut de gospodării care au astfel de datorii.

În 2023, proporția gospodăriilor cu restanțe a scăzut cu 2,4 puncte procentuale față de anul anterior. Această scădere a fost de 2,1 puncte procentuale în mediul urban și de 2,9 puncte procentuale în mediul rural. În zonele rurale, 18,2% dintre gospodării au raportat că, în 2023, au întâmpinat cel puțin o situație în care nu au reușit să achite la timp anumite cheltuieli esențiale, ceea ce este cu 3,9 puncte procentuale mai mult decât în zonele urbane.

În mediul urban, gospodăriile au avut mai des întârzieri la plata cheltuielilor de întreținere a locuinței, cu un procent de 85,9%, în timp ce în mediul rural, cele mai multe restanțe s-au înregistrat la plata energiei electrice, cu 84,3%.

La fel ca în 2022, în 2023 restanțele au fost mai frecvente în gospodăriile cu copii dependenți (17,8%), în cele formate dintr-un părinte singur cu cel puțin un copil minor (21,2%) și în gospodăriile cu doi adulți și trei sau mai mulți copii minori (32,9%).

Pensionarii sunt cei mai afectați

Pe categorii de vârstă, pensionarii sunt cei mai afectați. Conform analizei realizate de INS, mai mult de un sfert dintre gospodării (30%) au raportat că au avut mari dificultăți în a acoperi cheltuielile curente. Dacă includem și gospodăriile care au menționat că se descurcă cu oarecare dificultate (41,1%), aproape trei sferturi dintre gospodării întâmpină dificultăți financiare, procentul fiind mai mic în mediul urban (68%) și mai ridicat în mediul rural (74,9%).

Cele mai afectate gospodării sunt cele unde persoana care conduce gospodăria are între 65 și 75 de ani (33,4%) sau este mai în vârstă de 75 de ani (38,8%), precum și gospodăriile conduse de persoane care nu au un loc de muncă (56,9%). De asemenea, gospodăriile formate dintr-o singură persoană de 65 de ani sau mai mult au raportat mari dificultăți în acoperirea cheltuielilor curente (42,4%).

Pe regiuni de dezvoltare, procentul cel mai scăzut de gospodării în care persoana responsabilă consideră că se confruntă cu mari dificultăți financiare s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (19,4%). În schimb, cea mai mare proporție de gospodării care au raportat dificultăți mari în acoperirea cheltuielilor s-a observat în regiunea Sud-Est (36,5%).

16,1% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita datoriile la timp, fapt ce reflectă situația economică precară din țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024