Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » 16 beneficii uimitoare ale coriandrului
16 beneficii uimitoare ale coriandrului

16 beneficii uimitoare ale coriandrului

27 sept. 2017, 14:53,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:76745;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Coriandrul aduce beneficii pentru sanatate in cazul inflamatiei pielii, nivelurilor ridicate ale colesterolului, diaree, ulceratii la nivelul gurii, anemie, indigestie, tulburari menstruale, variola, conjunctivita, afectiuni ale pielii si oscilatii ale glicemiei.
Beneficiile  pentru sanatate ale coriandrului sunt:
Reduce inflamatia pielii
Cineola, una dintre cele 11 componente ale uleiurilor esentiale, si acidul linoleic sunt prezente in coriandru si au proprietati antireumatice si antiartritice. Ele ajuta la reducerea umflaturilor cauzate de cele doua afectiuni. Pentru inflamatia cauzata de disfunctia renala sau anemie este, de asemenea, util pentru ca unele componente pe care le contine contribuie la inducerea urinarii si eliberarea excesului de apa din organism. Reducerea inflamatiei pielii poate duce la reducerea disconfortului si imbunatatirea aspectului pielii. 
Afectiuni ale pielii
Proprietatile dezinfectante, detoxifiante, antiseptice, antifungice si antioxidante ale coriandrului sunt ideale pentru curatarea pielii in cazul eczemelor, uscaciunii sau a infectiilor fungice. 
Nivelul scazut al colesterolului
Unii dintre acizii prezenti in coriandru, cum ar fi acidul linoleic, acidul oleic, acidul palmitic, acidul stearic si acidul ascorbic (vitamina C) sunt foarte eficienti in reducerea nivelului de colesterol din sange. De asemenea, acestia reduc nivelul depunerii colesterolului rau (LDL) de-a lungul peretilor interiori ai arterelor si venelor, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare grave, cum ar fi arteroscleroza, atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. Mai important, coriandrul ajuta la cresterea nivelului colesterolului sanatos (HDL), care functioneaza ca o linie de aparare preventiva impotriva unui numar de conditii periculoase. 
Tratament pentru diaree
Unele componente ale uleiurilor esentiale gasite in coriandru, cum ar fi Borneol si Linalool, ajuta la digestie, functionarea corecta a ficatului si a intestinelor, contribuind totodata la reducerea diareei.
De asemenea, este util in tratarea diareei cauzata de actiunea microbiana si fungica, deoarece componente precum Cineole, Borneol, Limonen, Alfa-pinen si beta-federen au efecte antibacteriene. Coriandrul este, de asemenea, tot mai popular ca mijloc de prevenire a greturilor, varsaturilor si a altor tulburari de stomac. In plus, frunzele proaspete de coriandru sunt aperitive excelente pentru a pregati intestinele pentru o masa bogata.
Regleaza presiunea sanguina
Consumul de coriandru s-a dovedit a reduce pozitiv tensiunea arteriala la multi pacienti care sufera de hipertensiune arteriala. Interactiunea dintre ionii de calciu si colinergic, cunoscut mai des ca acetilcolina, relaxeaza tensiunea vaselor de sange, reducand astfel sansele unui numar de afectiuni cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.
Tratamentul ulceratiilor bucale
Citronelolul, o componenta a uleiurilor esentiale din coriandru, este un excelent antiseptic. In plus, alte componente au efecte antimicrobiene si de vindecare care previn inrautatirea ranilor. Acestea ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ulceratiilor si, de asemenea, improspateaza respiratia. Coriandrul este adesea folosit ca o componenta antiseptica a pastelor de dinti naturale. De fapt, inainte de inventarea pastei de dinti, oamenii ar fi mestecat seminte de coriandru pentru a reduce respiratia urat mirositoare!
Previne anemia
Are un continut ridicat de fier, care ajuta direct persoanele care sufera de anemie. Continutul scazut de fier din sange poate duce la respiratie ingreunata, palpitatii ale inimii, oboseala extrema si scaderea functiilor cognitive. De asemenea, fierul creste nivelul de energie si forta si imbunatateste sanatatea oaselor.
Proprietati anti-alergice
Coriandrul are proprietati antihistaminice care pot reduce afectiunile inconfortabile ale alergiilor sezoniere si ale rinitei. Uleiul de coriandru poate fi de asemenea utilizat pentru a reduce reactiile alergice la contactul cu plantele, insectele, alimentele si alte substante care pot provoca reactii alergice la nivelul pielii sau cand sunt consumate. Pe plan intern, poate preveni anafilaxia, urticaria si inflamatia periculoasa a gatului si a glandelor.
Protectie contra infectiei cu Salmonella
Salmonella este una dintre cele mai periculoase cauze ale bolilor provocate de alimente. Coriandru are nivele neobisnuit de mari de dodecenal, un compus natural care este de doua ori mai puternic decat un antibiotic folosit in tratamentul principal pentru boala bazata pe salmonella. Prin adaugarea de coriandru in dieta normala, va protejati corpul de tulburarile oribile si chiar fatale, legate de aceasta bacterie mortala. Coriandrul se gaseste frecvent in salsa pentru a adauga aroma.
Imbunatateste sanatatea osoasa
Ca o sursa bogata de calciu, coriandrul este foarte important pentru persoanele care doresc sa-si protejeze oaselor. Calciul si alte minerale esentiale gasite in coriandru sunt componente integrale ale regenerarii osoase si durabilitatii, precum si in prevenirea degradarii osoase, atat de frecvent asociata cu boli debilitante precum osteoporoza. Calciul este prezent in special in frunzele centrale de coriandru!
Ajuta digestia
Coriandru, datorita aromelor bogate din uleiurile sale esentiale, ajuta la secretia corespunzatoare a enzimelor si sucurilor digestive din stomac, stimuland astfel digestia si miscarea peristaltica. Este, de asemenea, util in tratarea tulburarilor de alimentatie cum ar fi anorexia. Pe langa aroma placuta a coriandrului, are anumite calitati stimulatoare, derivate din mineralele si neurotransmitatorii care sunt stimulati atunci cand coriandrul este ingerat. Studiile au aratat ca dispepsia (indigestia) este redusa daca coriandrul este adaugat regulat in dieta. Pentru copiii mici, care au o sansa mai mare decat adultii de a dezvolta colici, cantitati mici de coriandru in dieta lor pot rezolva problema rapid!
Vindeca variola
Uleiurile esentiale din coriandru sunt bogate in componente si acizi antimicrobieni, antioxidanti, antiinfectiosi si detoxifianti. Prezenta vitaminei C si a fierului intareste si sistemul imunitar. Aceste proprietati ajuta la prevenirea si vindecarea variolei, reduce durerea si are un efect calmant asupra pacientilor cu variola. 
Previne tulburarile menstruale
Coriandrul este un stimulent natural si regleaza secretia glandelor endocrine, acest impact hormonal ajutand la reglarea ciclurilor menstruale si reducerea durerii asociate in timpul acestei perioade.
Ingrijirea ochilor
Coriandrul este incarcat cu antioxidanti, vitamina A, vitamina C si minerale precum fosforul, care previne tulburarile de vedere, degenerescenta maculara si reduce stresul de la nivelul ochilor.
Exista, de asemenea, beta-caroten in frunze, care impiedica o serie de alte boli care afecteaza ochiul si pot chiar inversa efectele degradarii vederii la pacientii in varsta.
Trateaza conjunctivita
Coriandrul este un dezinfectant foarte bun si are proprietati antimicrobiene care protejeaza ochii de bolile contagioase precum conjunctivita. Uleiul de coriandru este unul dintre componentele fundamentale ale unui numar de produse pentru ingrijirea ochilor.
Tine sub control diabetul
Datorita efectului stimulativ al coriandrului asupra glandelor endocrine, secretia de insulina este crescuta de pancreas, ceea ce duce la cresterea nivelului de insulina din sange. Aceasta reglementeaza asimilarea si absorbtia adecvata a zaharului si scaderea nivelului de zahar din sange.
Alte beneficii
Coriandrul ajuta la vindecarea ulcerului, inflamatiei, spasmelor, in timp ce actioneaza ca un expectorant si protejeaza ficatul. Este anticarcinogen, anticonvulsivant, antihistaminic si hipnotic. Coriandru este considerat a fi un afrodisiac natural si a fost folosit pe scara larga in anumite combinatii cu alte plante pentru a spori libidoul unei persoane.
Contraindicatii
Aproape ca orice aliment, exista un pericol de reactie alergica si in cazul codriandrului, foarte rar el poate fi iritant pentru piele. Unul dintre cele mai neobisnuite efecte secundare este ca unii pacienti se plang de sensibilitatea la soare, ceea ce ar putea duce ulterior la cancer de piele pe termen lung.
Una dintre cele mai neobisnuite efecte secundare este ca unii pacienti se plang de sensibilitatea la soare, iar consumul excesiv de coriandru ii face mai sensibili la arsurile solare, ceea ce ar putea duce ulterior la cancer de piele pe termen lung.
Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume coriandru, desi unele femei au afirmat ca le creste productia de lapte matern. Cel mai bine este sa fii in siguranta, asa ca vorbeste cu un doctor inainte de a adauga coriandru in dieta ta!
sursa: one.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *