16 august 1942, ziua în care s-a născut compozitorul piesei „Ani de liceu”. Iată cine a fost Florin Bogardo

16 aug. 2021, 20:49
Bianca Rebegea, în National

Ziua în care s-a născut compozitorul piesei „Ani de liceu” este 16 august 1942. Florin Borgardo, compozitorul și cântărețul de muzică ușoară, a decedat în data de 15 august 2009.

Piesa „Ani de liceu”, compusă de Florin Bogardo, a marcat generații de liceeni și continuă să facă furori în cluburi, la 35 de ani de la lansare. Piesa a fost înregistrată în duet de Bogardo și soţia sa, Stela Enache.

Cine a fost Florin Bogardo

La vârsta de 5 ani, Florin Bogardo a început să ia lecții de pian, iar la 17 ani compunea deja. Acesta a debutat la vârsta de 21 de ani, la festivalul de muzică ușoară de la Mamaia cu piesă interpretată de Margareta Pâslaru: „Cum e oare?”. Fiindcă piesa a devenit hit, Florin Bogardo a primit premiul Uniunii Scriitorilor.

Florin Bogardo și-a începuit cariera de cântăreț în anul 1967 și, tot în același an, a fost angajat ca regizor muzical la Radiodifuziunea Română. Din anul 1972, Bogardo îi încredințează aproape toate noile compoziții soției sale, Stela Enache, cu care, uneori, cânta și în duet.

Din 1976, Florin Bogardo a început să scrie și muzică de film. Câteva dintre peliculele pentru care a semnat coloane sonore sunt „Declarație de dragoste”, „Liceenii” și „Extemporal șla dirigenție”.

„Tu ești primăvara mea”, „Balada pescărușilor albaștri” și „Să nu uităm să iubim trandafirii” se numără printre cele mai cunoscute compoziții ale sale.

De ce a evitat să mai apară în public timp de aproape 20 de ani?

Potrivit soției sale, Stela Enache, Florin Bogardo s-a retras într-o lume în care nu se mai regăsea, după Revoluție. Timp de mai mulți ani, acesta a suferit de probleme cardiace.

Astfel, în anul 2009, acesta a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București pentru mai multe investigații. În adata de 14 august, Bogardo a suferit un atac cerebral, care i-a adus moartea a doua zi, pe 15 august, cu o zi înainte să împlinească 67 de ani.

Ce actori au făcut parte din distribuția “Liceenii”

Interpreții elevilor Mihai Marinescu, Ionică Popescu și Șerban Pascu, Geta, Ștefan Bănică-junior (n. 1967), Mihai Constantin (n. 1964), Tudor Petruț (n. 1963) și Cesonia Postelnicu (n. 1968), erau rude ale unor cunoscuți actori de film: primul era fiul actorului și cântărețului Ștefan Bănică, al doilea era fiul actorului George Constantin și nepotul actriței Tamara Buciuceanu-Botez (interpreta profesoarei „Isoscel”), al treilea era nepotul actorului Emanoil Petruț, iar cea de-a patra era fiica actorului Sorin Postelnicu și a actriței Rodica Mureșan. De asemenea, interpretul lui Vlad, Cătălin Păduraru (n. 1968), este fratele mai mic al actorului Adrian Păduraru (n. 1960), care a interpretat rolul principal în Declarație de dragoste.

Mihai Constantin a fost considerat de scenaristul George Șovu ca nepotrivit pentru rol, fiind respins la probe pe motiv că dădea impresia de neseriozitate. Actorul a citit doar replicile lui, nu și pe ale celorlalți. Regizorul l-a susținut însă și l-a chemat la încă o probă, iar scenaristul și-a dat acordul.

Oana Sârbu (n. 1968) era fiica lui Romulus Sârbu, care făcea parte din celebrul cuplu comic-fantezist Anton și Romică de la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”. Ea era pasionată de muzică și a cântat în Corul „Preludiu”, participând la spectacole și concursuri. A concurat la festivalul muzical „Steaua fără nume”, fiind observată de regizorul Nicolae Corjos și solicitată mai apoi să participe la probele de selecție pentru rolurile din Liceenii, unde a concurat cu sute de tineri inclusiv cu studenți de la IATC și cu copii de actori.

Ștefan Bănică-junior, Mihai Constantin și Cesonia Postelnicu formau deja o gașcă, iar Cesonia era prietena oficială a lui Ștefan Bănică-junior. În seara premierei, Oana Sârbu a purtat o rochie făcută de bunica ei, care era croitoreasă de meserie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *