Breaking News
Paștele nu este sărbătoare dacă lipseşte de pe masă cozonacul! Bucătarii îţi dezvăluie secretele unui cozonac perfect. Află de mai jos aceste secrete.
- 1) Înainte de a te apuca de pregătit cozonacii, ai grijă ca în bucătărie să fie cald, atenţionează libertatea.ro.
- 2) Făina trebuie să fie uscată, iar ouăle și laptele la temperatura camerei.
- 3) Secretul unui aluat pufos stă în frământat. Frământă-l deci, bine, până va fi ușor lipicios, dar se poate dezlipi totuși ușor de pe mână.
- 4) Folosește untură atunci când pregătești aluatul – el va fi mult mai fraged.
- 5) Ai grijă ca drojdia pe care o folosești să fie proaspătă.
- 6) Nu pune sare!
15 sfaturi pentru un cozonac perfect
- 7) Dacă ai cuptor pe gaz, adaugă pe raftul de jos o tavă cu apă. Temperatura ridicată nu va ajunge brusc la cozonac și acesta se va coace mult mai bine.
- 8) După ce ai introdus aluatul în cuptor, nu deschide cuptorul minimum 20 de minute, altfel cozonacul nu va crește.
- 9) Unge cozonacul cu gălbenuș de ou și lapte, peste care presari zahăr tos, cu câteva minute înainte de a-l scoate din cuptor. Va face o crustă frumoasă la sfârșit.
- 10) Dizolvă zahărul în lapte înainte să-l incorporezi.
- 11) Folosește numai ouă de găină la cozonac, sunt singurele care au albușul suficient de dens încât să permită creșterea corespunzatoare a aluatului.
15 sfaturi pentru un cozonac perfect
- 12) Ține cont de faptul că albușurile se încheagă mai repede dacă adaugi un vârf de cuțit de sare și câteva picături de lămâie.
- 13) Nu încorpora albușurile decât imediat după ce le-ai bătut.
- 14) Pentru a da cozonacului o culoare de un galben mai intens adaugă puțin turmeric (șofran indian) sau șofran normal, zdrobit la mojar și dizolvat în 2-3 linguri de lapte fierbinte.
- 15) După ce-ai scos cozonacul din cuptor, pentru a-l menține pufos, lasă-l să se odihnească niște ore, acoperit cu un prosop ușor umezit.