Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » 15 minute de mers cu bicicleta, suficiente pentru a ne stimula memoria
15 minute de mers cu bicicleta, suficiente pentru a ne stimula memoria

15 minute de mers cu bicicleta, suficiente pentru a ne stimula memoria

25 sept. 2020, 21:52,
în Sanatate

Mersul pe bicicleta stimuleaza memoria! Știm că activitatea fizică este un mare aliat în prevenirea bolilor neurodegenerative. Facuta cu intensitate, ar fi și mai buna!

Un nou studiu, publicat în Scientific Report, sugerează că activitatea fizică intensă, cum ar fi 15 minute de mers cu bicicleta cu un efort susținut, poate îmbunătăți plasticitatea neuronală și îmbunătăți memoria. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Geneva au făcut unui grup de 15 tineri un test de memorie după ce au făcut 15 minute de ciclism intensiv, 30 de minute de ciclism de intensitate moderată sau după o perioadă de timp fără activitate fizică, noteaza Femme Actuelle. Rezultatele au fost cele mai bune după cel mai intens antrenament.

Potrivit neurologilor, molecula responsabilă aparține familiei endocanabinoide. Producerea acestei substanțe euforice nu numai că va oferi acel bine-cunoscut sentiment de bunăstare după un antrenament, ci și va proteja creierul.

Mersul pe bicicleta stimuleaza memoria! Sunt suficiente doar 15 minute!

Cu cât efortul este mai intens, cu atât nivelurile endocanabinoide ale participanților sunt mai mari. Cu toate acestea, ar acționa direct asupra performanței hipocampului, zona cerebrală implicată în procesul de memorie.

„Aceste molecule sunt implicate în plasticitatea sinaptică sau în modul în care neuronii sunt legați între ei și ar putea acționa astfel asupra potențării pe termen lung, mecanism care permite consolidarea optimă a memoriei”, explică cercetătorii.

În timp ce studiul a fost realizat pe tineri, acesta deschide calea pentru pacienții mai în vârstă cu boli neurodegenerative precum Alzheimer.

„Exercițiul fizic ar putea preveni declinul cognitiv, mai ales atunci când funcția hipocampală este afectată”, continuă cercetatorii.

Și dacă acești pacienți vârstnici nu pot desfășura astfel de activități, care sunt prea intense, ne-am putea imagina un tratament care ar imita efectele endocanabinoidelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`