Prima pagină » Business în România » 146 de miliarde de euro datoria externă României! În urmă cu doar 10 ani statul român era dator ”doar” cu 29 miliarde de euro

146 de miliarde de euro datoria externă României! În urmă cu doar 10 ani statul român era dator ”doar” cu 29 miliarde de euro

14 aug. 2024, 09:13,
George Cristian în Business în România

Datoria externă a României a atins niveluri record, de peste 146 de miliarde de euro. În urmă cu doar 10 ani, statul român se împrumutase puțin peste 29 de miliarde de euro. În acest moment, conform datelor publicate de BNR, datoria externă este 48% din PIB.

Între timp, unii specialiști susțin că datoria a depășit 50% din PIB. Doar în ultimele 6 luni datoria publică și privată a crescut cu 6,8 miliarde de euro. O sumă extrem de mare!

146 de miliarde de euro datoria externă României

Datoria externă totală a României, incluzând atât sectorul public, cât și privat, a crescut cu 6,8 miliarde euro în primele șase luni ale acestui an, atingând 176,8 miliarde euro. În această perioadă, datoria externă a statului a urcat cu 8,3 miliarde euro, în timp ce sectorul privat a reușit să își reducă unele din datorii. Aceasta se datorează faptului că guvernul a continuat să contracteze împrumuturi substanțiale de pe piețele externe.

Conform datelor recent publicate de Banca Națională a României, din datoria externă totală de 176,8 miliarde euro, partea cea mai mare revine statului, cu 85,2 miliarde euro, reprezentând aproximativ 48% din total. Aceasta este una dintre cele mai mari proporții ale datoriei externe publice în raport cu datoria externă totală. Spre comparație, în iunie 2015, din datoria externă totală de 90,8 miliarde euro, partea statului era de 29,6 miliarde euro, echivalentul a doar 32% din total.

În conformitate cu datele Ministerului Finanțelor, până în aprilie (ultimele date disponibile), datoria publică acumulată pe piețele externe și interne reprezenta 52% din PIB (față de 48,8% din PIB la sfârșitul anului 2023), adică 852,8 miliarde lei. În primele patru luni ale acestui an, împrumuturile au crescut cu 69,3 miliarde lei și echivalentul acestei sume.

România are un deficit bugetar uriaș

Cu un deficit bugetar estimat de economiști la 6-7% din PIB pentru acest an, statul se confruntă cu o situație critică, lipsit de resurse pentru a stimula economia. Fără opțiuni pentru a influența economia, guvernul se vede nevoit să se împrumute la ratele impuse de piață, iar datoria totală a atins deja 52% din PIB în primele patru luni ale anului.

În ciuda acestei situații dificile, nu s-au luat măsuri efective. Deși, conform legislației, depășirea pragului de 50% din PIB pentru datorie ar trebui să determine convocarea unor comitete sau comisii pentru a analiza și a propune soluții pentru corectarea deficitului bugetar, aceste măsuri au fost amânate din cauza campaniei electorale. Astfel, dacă ar apărea o criză externă acum, România ar fi extrem de vulnerabilă, fără resurse de rezervă și fără suport extern disponibil pentru a face față provocărilor.

Acest lucru este cauzat de clasa politică ce ne-a condus în ultimii ani. Politicienii nu au luat absolut nicio măsură de siguranță, nu au făcut nimic să reducă deficitul bugetar. În ultimii ani, angajările la statul român (excludem angajările în sistemul educațional, militar sau în sănătate) au crescut într-un ritm amețitor. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, adică PSD și PNL au fost niște habarniști care au făcut că datoria externă a României să ajungă la 146 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *