Prima pagină » Local » 14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare
14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare

02 iul. 2020, 16:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare. Miercuri, 1 iulie 2020, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a două persoane şi control judiciar pentru alte patru pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional organizat şi sunt acuzaţi de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani.

„La data de 01.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe

În urmă cu doi ani s-a constituit un grup infracţional organizat. Cu ajutorul unor persoane cu o condiţie socială nefavorabila, gruparea a preluat mai multe societăţi comerciale şi le-ar fi utilizat pentru achiziţionarea unor mărfuri.

„În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori.”, potrivit sursei citate.

Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

Ce a rezultat din cercetări

Din cercetări a rezultat că inculpații nu au avut în niciun moment intenția reală de a achita mărfurile achiziționate, acestea fiind în fapt revândute pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însușite de către membrii grupării.

„Ulterior, pentru disimularea activității infracționale, suspecții au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate inițial au fost revândute către alte persoane juridice, societăți comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse.”, se mai arăta în comunicat.

Propunere de arestare preventivă

În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„La data de 01.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 2 inculpați și măsura controlului judiciar față de alte patru persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.”, se arată în comunicat transmis de DIICOT.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Neamț, S.C.C.O. Botoșani și B.C.C.O. București și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Procurorii DIICOT precizează faptul că pe întreg parcursul procesului penal, inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția și de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025