Prima pagină » Magazin » 14 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre lustre
14 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre lustre

14 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre lustre

22 aug. 2022, 10:14,
în Magazin

Lustrele se numara printre cele mai populare corpuri de iluminat de la ora actuala, marea majoritate a proprietarilor unei case avand cel putin o astfel de sursa intr-una dintre incaperile locuintei. Ele sunt o alegere foarte practica, usor de gasit si de montat, intr-o varietate larga de modele capabile sa indeplineasca chiar si cele mai exigente cerinte.

Totusi, atunci cand amenajezi o locuinta sau vrei sa dai un refresh unei incaperi ca la carte, pe schita planului tau se poate afla si verificarea si/sau schimbare sistemului de iluminat actual cu alte optiuni mai bune, mai fiabile. Ca sa nu mai fii nevoit sa apelezi la un designer foarte priceput sau alti profesionisti la curent cu tot ceea ce inseamna corpuri de iluminat, tendinte privind acestea sau alte detalii semnificative in luarea unei decizii, iti prezentam astazi 14 lucruri utile pe care trebuie sa le cunosti.

1.     Poti alege lustre specializate pentru fiecare incapere

In sufragerie, living si in dormitor, se abordeaza in general un decor artistic, de poveste, care sa emane eleganta si rafinament. De aceea, chiar si aspectul poate sa fie complet diferit intre modelele existente de lustre pe care unii le categorisesc si in functie de incaperea carora li se adreseaza. Iar intre lustre de bucatarie si lustre de dormitor, diferenta poate fi data atat de marime, cat si de design, mai ales ca nu are rost sa cheltuiesti foarte multi bani pe o lustra care sa nu se potriveasca deloc cu amenajarea sau sa fie mult prea excentrica din alte perspective.

2.     Lustrele te ajuta sa iluminezi anumite colturi

Chiar daca niciodata nu ai facut abstractie in ceea ce priveste iluminatul central pe care multi il asociaza cu un cantelabru si care, pentru o baie sau o bucatarie se transforma adesea intr-o lustra, cu si fara poate ai observat cel putin o data ca nu toate unghiurile si colturile incaperii ajung sa fie iluminate la aceeasi intensitate. Si da, este foarte posibil ca cel putin o data in viata sa-ti doresti ca o incapere sa reflecte cantitatea maxima de energie luminoasa pe care o poate cuprinde, mai ales daca acele colturi au si un rol functional (loc de relaxare, bancheta de incaltat, spatiu de organizare etc.). Amplasand lustre in acompanierea altor corpuri de iluminat sau in vecinatatea peretilor care beneficiaza mai putin de lumina, vei surprinde fiecare incapere la adevarata ei valoare.

3.     Poti delimita diferite spatii functionale folosind o lustra

Cu un buget redus este dificil sa-ti poti permite un apartament sau o casa mare pe care s-o poti imparti in diferite spatii – de lucru, de recreere, dormitor pentru copii, dormitor pentru cupluri, living pentru oaspeti etc.

Iar multe persoane aflate la inceput de drum alternativa o reprezinta inchirierea unei garsoniere sau achizitia unei locuinte de acest fel. Poate fi descurajant initial sa trebuiasca sa-ti imparti sufrageria sau dormitorul de bucatarie cu un geam de plexiglas sau sa zidesti inca un perete. Dar cu ajutorul unor lustre led poti sa pui accent pe fiecare spatiu, fiecare incapere si fiecare zona functionala, fara pic de effort. Lustra led functioneaza inclusiv drept reper pentru a te deplasa si a gasi mai usor spatiile cheie ale casei.

4.     Lustrele LED sunt mai economice fata de lustrele traditionale

Lustrele traditionale folosesc becuri incandescente, becuri ce se incalzesc treptat si emit caldura. In cazul unei lustre led, lucrurile stau total diferit. Aceste surse moderne de iluminat in care gasesti pe langa lustra led si candelabre, pendule, veioze led etc. nu emana caldura, ofera instantaneu energia luminoasa pe care ti-o doresti si la cea mai mare putere, iar la final, consumul este mai redus. Ca prin urmare, s-ar putea sa fii surprins la finalul unei luni de zile in ceea ce priveste economiile pe care le faci la energie, chiar si fara a face asta in mod intentionat.

5.     Lumina provenita de la o lustra are si rol practic, dar si decorativ

Desigur, intotdeauna vom alege o lustra dormitor sau lustra led pentru ca avem nevoie, si nu pentru ca ar fi vreun moft. Cu scopul de a ne oferi lumina de care avem nevoie in mansarda, bucatarie, baie, camera copilului etc. lustra isi va arata fara indoiala si potentialul pe care aceasta il are cand vine vorba de decor. Asta pentru ca, sursele de iluminat sunt printre altele si cea mai simpla, accesibila si versatila modalitate prin care iti poti decora casa cu stil. Atunci cand sunt amplasate deasupra, langa sau in spatele unor tesaturi, decoruri uzuale etc. lumina functioneaza drept un joc si creeaza umbre minunate cu care-ti poti evidentia fiecare incapere sau colt.

6.     Lustrele sunt printre cele mai compacte sisteme de iluminat ambiental

Nu ai spatiu su ti se pare deja ca ai un decor destul de incarcat? Sau poate nu-ti doresti sa faci foarte mari modificari in structura casei doar de dragul de a beneficia de un extra plus de lumina ambientala. Lustra led te salveaza! Desigur, sunt si optiuni de lustre mai generoase si mai sofisticate ce nu se vor potrivi chiar in orice context. Dar exista cel putin 2-3 optiuni clasice si fiabile care te vor ajuta sa te bucuri de lumina pe care o cauti, fix la intensitatea potrivita.

7.     Poti sa-ti imbunatatesti stilul de viata apeland la lustre LED cu telecomanda

Desi peste tot in jurul nostru avem tehnologie, parca sarcinile noastre de zi cu zi se multiplica tot mai mult si nu reusim sa facem fata tuturor provocarilor. Atunci cand oboseala sau lipsa de energie se instaleaza, lustra led inteligenta prevazuta cu telecomanda te ajuta sa-ti creezi acel mediu discret si intim in timp ce privesti un film sau citesti o carte, dar si cand lucrezi. Acestea sunt bineinteles doar cateva exemple. Cert e ca, o lumina inteligenta cu telecomanda este mult mai confortabil de utilizata fata de iluminatul traditional pe care trebuie sa-l actionezi din intrerupator si sa te deplasezi pana la zona cu pricina.

8.     Lustra e un element secundar in iluminatul tot-unitar

Intelegem ca unele incaperi sau colturi sunt pur si simplu prea mici, dar au totusi nevoie de o lumina fixa in anumite situatii. Nu-ti recomandam insa sa folosesti o singura lustra ca element principal de iluminat, ea fiind mai cu seama un element dintre totalitatea de corpuri de iluminat existente ce alcatuiesc iluminatul tot-unitar. Sigur, daca se potriveste intrutocmai nevoilor tale, nu e nicio problema ca sa-i atribui functia principala in iluminarea unei incaperi. Ba chiar exista persoane care, de exemplu, in detrimentul unui candelabru sau a altor surse de iluminat central, prefera sa monteze in linie mai multe lustre. Rezultatul este unul de efect, dar este esential sa nu te astepti ca o lustra sa-ti ofere acelasi potential pe care ti-l reda un corp mult mai mare (de exemplu, un candelabru).

9.     Cu ajutorul unei lustre poti surprinde nenumarate detalii in intuneric fara sa-ti obosesti ochii

Stiai ca expunerea repetata la lumina puternica poate creste sensibilitatea ochilor, ba chiar sa determine aparitia unor senzatii de disconfort, a unor afectiuni etc.?

De aceea specialistii recomanda ca privirea sa fie la o distanta de minim 60 cm de toate sursele care emit lumina, indiferent de intensitatea acesteia. Iar acest principiu se aplica inclusiv cand vine vorba de iluminatul de interior, ce poate fi reprezentat pe alocuri de o lustra dormitor, lustra led, lustraliving etc.

Tehnologia utilizata in vederea generarii de lumina, aria vasta de distributie, precum si continuitatea acesteia, are grija ca tu sa o poti folosi adjuvant alaturi de lumina naturala, dar si drept lumina de accent, in intuneric, ca sa surprinzi toate detaliile de care ai nevoie fara sa-ti obosesti ochii.

10.  Lustrele iti pot mari spatiul din punct de vedere estetic

Amplasand o lustra in vecinatatea unei oglinzi, fasciculii luminosi se vor reflecta in aceasta si vor ilumina o arie mai mare si deci, ca prin urmare, se poate produce senzatia ca detii un spatiu mult mai generos decat e el de drept. Acelasi lucru se poate intampla si atunci cand alegi sa montezi cate o lustra ca sa-ti delimitezi fiecare arie functionala, precum si in situatia in care dispui lustre led in serie sau cu o frecventa mai mare, acestea fiind de dimensiuni fiabile si mici. Prin simplu fapt ca multe sunt compacte sau scunde si mari in forma pe care acestea o au, e mai usor sa iluminezi diferite zone, fara ca estetic sa aglomerezi amplasamentul.

11.  O lustra te poate ajuta sa eviti investitiile ani la rand in decoratiuni anoste

Tinerii si adultii moderni pasionati de tendinte vor avea obiceiul sa schimbe frecvent tesaturile, decoratiunile etc. care produc acel efect frumos si relaxant pe care-l surprinzi cand ajungi acasa sau care este complimentat de rude si prieteni.

Insa, acestea pot sfarsi drept deseuri si ca investitii ce nu si-au atins scopul final. Una e sa inlocuiesti anumite decoratiuni pentru ca ele sunt mult prea vechi (de ordinul anilor) sau defecte, si alta e s-o faci pentru simplu moft de a fi la moda cu ceea ce se poarta in materie de design si amenajari interioare. Dat fiind ca poti alege corpuri de iluminat LED cu lumina ajustabila pe mai multe nivele, cu un design remarcabil si potrivit in concordanta cu nenumarate stiluri, aceste lustre led te vor scapa de investitiile inutile si nefolositoare.

12.  Se potrivesc in spatiile inguste

Cu si fara poate, ti-ai dat seama deja ca poti oricand si oriunde o lustra sau mai multe ca sa-ti renovezi o camera sau o incapere. Fie ca atentia se concentreaza asupra unei incaperi mari, dar si asupra unei camere mici, vei gasi solutii fiabile indiferent de circumstante. Prin spatii inguste se inteleg inclusiv balcoane, dressing-uri, o mica mansarda etc.

13.  Lustrele LED pot fi ajustate in functie de starea de spirit

Ce-ai zice daca ai avea corpuri de iluminat la care sa schimbi lumina in functie de starea ta de spirit sau de nevoi? Sa presupunem ca afara ploua si lumina rece care-ti patrunde in sufragerie isi induce o stare de depresie, lipsa de concentrare etc. Poti seta o lustra de ultima generatie chiar si pe 3 trepte de intensitate (lumina rece, calda si neutra) astfel incat sa compensezi lumina de la exterior, cu cea artificiala, de la interior. Mai mult, poti alege o lumina calda atunci cand vrei sa stai la discutii  cu partenerul tau romantic, pe canapea sau in dormitor.

14.  Sunt o alegere economica ce-ti vor pastra mai multi bani in portofel

Ultimul lucru pe care trebuie sa-l stii si care iti poate schimba cu totul perceptia despre corpuri de iluminat moderne, dar si cele clasice, e ca nu mai duci grija consumului, nu mai trebuie sa stai la lumanare sau sa apelezi la alte metode prin care sa mai faci o serie de economii. Consumul redus de energie nu-ti afecteaza in niciun fel utilizarea si confortul, dar ele au fost gandite special incat sa vina in ajutorul utilizatorilor care vor sa aiba mai multa grija cu cheltuielile, raportate la un consum responsabil de resurse.

Doresti sa-ti cumperi o lustra led si nu stii de unde ? Lumini de Poveste este site-ul de care ai nevoie pentru a gasi lustra perfecta pentru casa ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *