Prima pagină » Radio » Actualitate » 139 de ani de la nașterea lui George Enescu. Cum arăta soția sa, Maria Tescanu Rosetti
139 de ani de la nașterea lui George Enescu. Cum arăta soția sa, Maria Tescanu Rosetti

139 de ani de la nașterea lui George Enescu. Cum arăta soția sa, Maria Tescanu Rosetti

19 aug. 2020, 13:28,
în Radio

139 de ani de la nașterea lui George Enescu. 19 august este o zi cu puternice rezonanțe pentru istoria și cultura poporului român. La această dată s-a născut muzicianul care a adus României apreciere şi recunoaştere internaţională.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vîrnav din județul Botoșani. A fost fiul arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. George Enescu a fost al optulea copil al familiei și totodată primul care n-a murit în copilărie. Numele lui de botez a fost Gheorghe, însă părinții lui l-au alintat cu numele Jurjac.

139 de ani de la nașterea lui George Enescu

Încă de la o vârstă fragedă, a început să cânte la vioară. Avea doar 4 ani când a început să primească îndrumări muzicale de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Doi ani maio târziu apar primele sale încercări de compoziţie. Însă, studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru început, profesorului Eduard Caudella.

De la vârsta de 7 ani, studiază la Conservatorul din Viena. Aici i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) şi pe Robert Fuchs (compoziţie). Un an mai târziu a debutat ca violinist, fiind numit de presa vieneză „un Mozart român”. După absolvirea Conservatorului din Viena, urmează timp de patru ani Conservatorul din Paris, până în 1899. Aici i-a avut colegi pe Maurice Ravel, Florent Schmitt, Charles Koechlin şi Theodor Fuchs.

A debutat cu propria compoziție la 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu Poema Română, op. 1. Compozițiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Române, datează din primii ani ai secolului XX. De-acum, activitatea sa muzicală alternează între Bucureşti şi Paris și întreprinde turnee în mai multe ţări europene.

Consacrarea definitivă pe plan internațional

După Primul Război Mondial, continuă seria turneelor atât în Europa, cât şi peste Ocean. În America a dirijat orchestre prestigioase, printre care Philadelphia Orchestra, Boston Orchestra și Chicago Symphony. Totodată, activitatea sa de pedagog capătă o importanţă considerabilă. Mulți violoniști s-au perfecționat sub îndrumarea lui George Enescu. Dintre aceștia îi amintim pe Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Ivry Gitlis sau Ida Haendel.

Consacrarea definitivă a venit în 1936, la 13 martie. Atunci a avut loc la Paris premiera operei Oedip, pe un libret de Edmond Fleg. Aceasta a înregistrat un succes răsunător la public. În 1937, înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a căsătorit cu Maria Rosetti-Tescanu (Măruca). Nouă ani mai târziu, la revenirea dintr-un turneu în SUA, George Enescu se stabilește definitiv la Paris. Aceasta în semn de protest faţă de regimul comunist instaurat în România. S-a stins din viaţă în noaptea de 3/4 mai 1955 şi este înmormântat în Cimitirul „Pere Lachaise”.

Memoria sa este perpetuată prin Festivalul Internaţional care-i poartă numele. De asemenea, au loc și diferite simpozioane desfăşurate în România şi în străinătate în memoria lui.

Cum arăta soția sa, Maria Tescanu Rosetti

Maria Rosetti-Tescanu

Prințesa Măruca este înmormântată alături de George Enescu la Paris

Maria Rosetti-Tescanu s-a născut la data de 18 iulie 1878 într-o familie boierească cu tradiție în Moldova. De mică se simțea atrasă de impresionanta bibliotecă a tatălui său. De altfel, era singura dintre cei trei copii care își petrecea timpul printre cărți. Avea un temperament melancolic, după cum chiar prințesa mărturisește mai târziu.

„Meditația, muzica făcuse să încolțească în mine, de la patru, cinci ani, nostalgia imponderabilului…”

Maria Rosetti-Tescanu a fost una din doamnele de companie ale reginei Maria. La 18 ani devine soția prințului Mihail G. Cantacuzino, căpătând astfel și titlul de „Prințesă”. Ulterior decesului acestuia (1928), devine prietena intimă a filosofului Nae Ionescu. Cu toate acestea, în aceeași perioadă cocheta și cu George Enescu. Însă Nae Ionescu a părăsit-o după câțiva ani în favoarea altei femei. Astfel, în 1937 a devenit soția lui George Enescu.

După moartea lui George Enescu, în 1955, Maria Cantacuzino-Enescu a mai trăit încă 13 ani. Deși a trecut în eternitate în Elveția, în anul 1968, a fost înmormântată lângă George Enescu, în cimitirul Père Lachaise din Paris.

Astăzi, la 139 de ani de la nașterea lui George Enescu, Televiziunea Publică marchează momentul printr-o serie de programe speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`