Prima pagină » Business în România » 138 miliarde de dolari profit în primul semetru pentru Fondul suveran de investiții al Norvegiei

138 miliarde de dolari profit în primul semetru pentru Fondul suveran de investiții al Norvegiei

14 aug. 2024, 13:58,
George Cristian în Business în România

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, a obținut un profit colosal în primul semestru din acest an. Vorbim despre aproximativ 138 de miliarde de dolari profit.

Programul de guvernare AUR prevede în al treilea punct crearea Fondului Suveran de Investiții, un program ce se vrea a fi creat pe modelul Norvegiei. Conform datelor colectate din program, bogățiile României vor fi preluate de către statul român:

” Înființăm un program național în cadrul căruia vor fi preluate (primar, secundar, terțiar) bogățiile naturale, cum ar fi mineralele, apele, petrolul, gazele, aurul și metalele rare din subsol, precum și pădurile, plantele și alte elemente care fac parte din bogăția națională. Resursa financiară produsă de fiecare bogăție în parte va fi evidențiată public, zi de zi, ca parte a Fondului SUveran de Investiții, după modelul Norvegiei. ” explica în urmă cu ceva timp George Simion

138 miliarde de dolari profit în primul semetru pentru Fondul suveran de investiții al Norvegiei

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, care este cel mai mare din lume cu active ce depășesc 1.700 miliarde de dolari, a raportat pentru prima jumătate a anului 2024 un profit de 1.480 miliarde de coroane norvegiene (echivalentul a 138 miliarde de dolari). Această performanță a fost susținută de creșterea piețelor financiare globale, potrivit informațiilor furnizate de agențiile Bloomberg și Reuters.

Pentru perioada ianuarie-iunie 2024, fondul a înregistrat un randament general de 8,6%, iar investițiile în acțiuni au avut un randament de 12,5%. Nicolai Tangen, directorul general al fondului, a declarat că profiturile solide din investițiile în acțiuni au fost influențate în principal de creșterea valorii acțiunilor companiilor din sectorul tehnologic, stimulată de cererea tot mai mare pentru soluții în inteligența artificială (AI).

Cu toate acestea, după perioada de expansiune din prima jumătate a anului, piețele financiare globale au experimentat o scădere în ultimele săptămâni. Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni în aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. Instituţia deţine active de aproximativ 1.700 miliarde de dolari.

Unde investește banii Fondul suveran de investiții din Norvegia?

Fluctuațiile au fost amplificate de speculațiile privind posibile reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, precum și de rezultatele financiare variabile ale companiilor tehnologice mari, cum ar fi Amazon, Microsoft și Alphabet, conform informațiilor de la Agerpres.

În prezent, cea mai mare participație a fondului este în acțiuni Microsoft, evaluată la 453,8 miliarde de coroane norvegiene, urmată de acțiunile Apple, în valoare de 390,8 miliarde de coroane norvegiene, și NVIDIA, cu 377 miliarde de coroane norvegiene.

Fondul utilizează veniturile provenite din producția de petrol și gaze a Norvegiei pentru a investi în acțiuni, obligațiuni, proprietăți imobiliare și proiecte regenerabile internaționale. În 2024, structura activelor fondului a fost de 72,1% în acțiuni, 26% în instrumente cu venit fix, 1,8% în imobiliare și 0,1% în infrastructuri pentru energie regenerabilă.

Investițiile în real estate ale fondului suveran al Norvegiei sunt concentrate într-o serie de orașe din țările dezvoltate cum ar fi: New York, Boston, Washington, San Francisco, London, Paris, Berlin și Tokyo. Investițiile în real estate ale fondului pot reprezenta maxim 7% din activele fondului, în prezent însă, acestea reprezintă 3% din active.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *