Prima pagină » Business în România » 132 de milioane de lei pentru finanţarea activităţii firmei Cometex controlată de Dan Ostahie

132 de milioane de lei pentru finanţarea activităţii firmei Cometex controlată de Dan Ostahie

23 aug. 2024, 12:40,
George Cristian în Business în România

Sunt disponibili pentru finanțarea firmei Cometex deținută de Dan Ostahie 132 de milioane de lei. Banii reprezintă aportul în numerar al asociaților Altex România, Altex Service Center și a lui Dan Ostahie.

Dan Ostahie, patronul Altex, a construit un imperiu cu doar 10.000 de dolari, bani pentru care a pus gaj casa părintească. Evoluția Altex a fost marcată de numeroase provocări, dar și de realizări semnificative. În 2003, compania a înregistrat o creștere impresionantă a cifrei de afaceri, de la 20 la 100 milioane de euro, transformându-se dintr-o companie locală într-una națională. De atunci, Altex a continuat să crească, devenind liderul detașat al retailului electro-IT din România, cu 125 de magazine și vânzări de 5,9 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) în 2021

132 de milioane de lei pentru finanţarea activităţii firmei Cometex controlată de Dan Ostahie

Cometex, divizia imobiliară a grupului Altex, a primit o infuzie de capital de peste 132 de milioane de lei prin contribuțiile în numerar ale Altex Romania, Altex Service Center și Dan Constantin Ostahie. Prin această contribuție, Dan Constantin Ostahie devine direct asociat în companie, obținând o participație de aproximativ 3%, conform informațiilor publicate de Economica.net.

Anterior datei de 1 iulie, Cometex, care se ocupă cu dezvoltarea de parcuri de retail, era deținută de Dan Ostahie Holding, Real Estate, Altex Romania, Altex Service Center și Despec International. Toate aceste entități, cu excepția Despec International, sunt indirect controlate de Dan Constantin Ostahie. Despec International este de asemenea sub controlul său, Dan Ostahie deținând 88% din acțiunile acesteia.

Pe 1 iulie, acționarii Cometex au aprobat o majorare a capitalului social de aproape 133 de milioane de lei. Această majorare a fost susținută de Altex Romania, Altex Service Center și Dan Ostahie, care și-a consolidat astfel poziția de asociat direct, deși avea deja controlul asupra companiei prin alte societăți. În schimb, Dan Ostahie Holding, Real Estate și Despec International nu au participat la această majorare de capital.

20 de proiecte de retail vrea să deschidă Cometex

În următorii doi ani, Cometex intenționează să lanseze peste 20 de proiecte de retail. Printre aceste inițiative se numără dezvoltarea parcurilor de retail în orașele Petroșani, Tulcea, Caracal, Rădăuți, Jilava (în apropiere de București), Pantelimon (Ilfov) și pe șoseaua Odăii, aproape de Otopeni.

În ceea ce privește proiectele deja finalizate, compania a realizat centre comerciale în Brașov, Vatra Dornei, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Vălenii de Munte, Giurgiu, Deva și Slatina.

Pentru anul 2023, Cometex a raportat o cifră de afaceri netă de 74 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 35% comparativ cu anul precedent. Totodată, profitul net al companiei a fost aproape de 900.000 de lei, semnificativ mai mic decât în 2022, când a fost de patru ori mai mare, conform analizelor efectuate de Economica.net. De asemenea, Cometex a menținut un număr constant de 39 de angajați.

Altex Romania contribuie la majorarea capitalului cu 5,3 milioane de lei și achită o primă de emisiune de 94,6 milioane de lei. Dan Ostahie investește 1,4 milioane de lei în majorarea capitalului și plătește o primă de emisiune de aproximativ 26 milioane de lei. Altex Service Center participă cu aproape 300.000 de lei la majorare și achită o primă de emisiune de 5,2 milioane de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *