Prima pagină » Eveniment-Social » 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Moștenire unică lăsată românilor de marele poet în comuna Tansa, din județul Iași!
131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Moștenire unică lăsată românilor de marele poet în comuna Tansa, din județul Iași!

131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Moștenire unică lăsată românilor de marele poet în comuna Tansa, din județul Iași!

15 iun. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Comemorare a 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu. Moștenire unică lăsată românilor de poetul național în comuna Tansa, din județul Iași! La 24 august 1875, Mihai Eminescu, proaspăt numit revizor școlar pentru județele Vaslui și Iași, venea în prima inspecție la școlile de aici. Mihai Eminescu prezenta mai târziu realitățile învățământului moldav de la acele timpuri. Totul este consemnat într-un proces-verbal, păstrat în original până astăzi

Comemorare a 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu! O moștenire valoroasă a lăsat, până astăzi, marele Mihai Eminescu tocmai în comuna Tansa, din județul Iași! Marele poet național a fost internat pe 3 februarie 1889 la Spitalul Mărcuța, din București, iar apoi a fost transportat la Sanatoriul Caritas.

Pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4:00 dimineața, poetul Mihai Eminescu a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. Pe 17 iunie, Mihai Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul Bellu, din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române. Cauza care a dus la decesul său rămâne neelucidată și în zilele noastre. Mihai Eminescu a murit la doar 39 de ani.

La comemorarea a 131 de ani de la decesul lui Mihai Eminescu, marele poet a lăsat o moștenire valoroasă în județul Iași, la Tansa. Reporterii BZI au reușit, în exclusivitate, să intre în posesia unor documente și a unor mărturii unice legate de acest fapt! Ele pornesc de la poziția de revizor școlar la Iași a marelui Mihai Eminescu, respectiv de la o vizită făcută acum aproape un secol și jumătate într-o unitate educațională aflată la marginea județului Iași. Peste decenii, Mihai Eminescu a lăsat o moștenire specială pentru urmași, găsită în comuna Tansa, din județul Iași.

Revizorul Mihai Eminescu: „Totul pleacă de la netrebnicia administrației!”

Pe 24 august 1875, Mihai Eminescu, proaspăt numit revizor școlar pentru județele Vaslui și Iași, venea în prima inspecție la școlile de aici. Mihai Eminescu prezenta mai târziu realitățile învățământului moldav de la acele timpuri. Totul este consemnat într-un proces-verbal, păstrat în original până astăzi.

„Astăzi, 24 august 1875, inspectând Școala Tansa, am putut constata că satul acesta, cât și cel învecinat, Suhuleț, sunt foarte proprii pentru școală, că elevii s-ar putea urca la numărul de 50 – 60, că locuitorii, în genere, nu se împotrivesc la trimiterea lor. Dacă frecvența este mică, cauza e a o căuta numai în netrebnicia administrației comunale, care privește școala ca un lucru de prisos, închiriază un local nesuficient, în care pot încăpea abia 30 de copii, lasă și acest local descoperit și în stare proastă… Prevede peste tot sume neînsemnate în bugetul ei pentru școală, încât tot bugetul școalei este cât a treia parte din leafa domnului primar, care este de 2.400 de lei”, scrie aprig în condei, în calitatea sa de „inspector al școalelor”, Mihai Eminescu.

Poetul Mihai Eminescu, în moștenirea lăsată după 131 de ani: „Primarul a dat bir cu fugiții!”

Mai departe, exact ca într-o scenă pur desprinsă din Caragiale, dorind să îl confrunte pe primarul de atunci al Tansei, Mihai Eminescu constată că primarul a dat bir cu fugiții!

„Voind a cere lămuriri de la domnul primar în această privință, domnia lui a găsit de cuviință de a se depărta de sat, lăsând pe un membru al consiliului comunal și pe un ajutor de notar în locul său ca să-mi dea lămuriri cuviincioase. Domnul primar nu a crezut de cuviință a mă trata ca pe egalul său și a lăsat inferiori fără nicio însemnătate cu care să intru în discuție asupra intereselor școalei. Vădita rea-voință a acestui domn mă face să abstrag de la comunicațiile ce mi le-ar fi putut face interesantele personagiuri de la primărie”, se mai arată in raportul revizorului Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu a îndeplinit fucția de revizor școlar al județelor Iași și Vaslui printr-un ordin al Ministerului Învățământului și Cultelor condus de Titu Maiorescu. Luându-și în primire postul, se apucă de lucru cu o responsabilitate de invidiat, conjugată cu spirit administrativ, punctualitate, ordine și disciplină. Noul revizor școlar, Mihai Eminescu, îndeplinea un enorm volum de muncă fiindcă trebuia, de două ori pe an, să inspecteze 152 de școli. Astfel, la 131 ani de la decesul lui Mihai Eminescu, moștenirea documentară de la Tansa, localitate din județul Iași, este una dintre cele mai interesante secvențe din viața marelui poet național.

Comemorarea după 131 de ani a poetului național Mihai Eminescu, la Iași

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a municipiului Iași organizează astăzi, 15 iunie 2020, de la ora 12:00 comemorarea trecerii la cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu, la 131 ani de la moarte, în Parcul Copou, la Teiul care poartă numele marelui poet.

La comemorare participă poeții Radu Andriescu, Gabriela Chiran, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Emilian Marcu, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru și Horia Zilieru. Cantautorii prezenți vor fi Adi Bezna, Cezar Popescu, actorii Laura Bilic și George Marici, iar moderator va fi Adi Cristi. De asemenea, Romfilatelia continuă seria evenimentelor filatelice aniversare dedicate poetului național, prin introducerea în circulație, astăzi, 15 iunie 2020, cand sunt comemorați 131 de ani de la moartea sa, a emisiunii de mărci poștale Mihai Eminescu, poet al credinței.

Biografia impresionantă a poetului Mihai Eminescu, la 131 ani de la deces

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, a murit pe 15 iunie 1889, în București. Moștenirea sa lăsată românilor este specială. Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura națională.

Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, Mihai Eminescu a asimilat viziunile poetice occidentale. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională. Mihai Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani („De-aș avea”), iar, la 19 ani, a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, cu aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, pe 25 ianuarie 1902.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`