Prima pagină » Business în România » 130 de milioane de lei, investiție românească la fabrica de zahăr din Luduș

130 de milioane de lei, investiție românească la fabrica de zahăr din Luduș

12 aug. 2024, 14:19,
George Cristian în Business în România

Fabrica de zahăr din Luduș va beneficia de o investiție românească de 130 de milioane de lei. Compania este controlată de antreprenorii români Mihaela Neagu și Mihail Matache. Proiectul are ca scop creșterea productivității și extinderea sortimentelor produse în prezent.

Vestea este una bună în contextul în care surse de pe piață au dezvăluit faptul că producătorul austriac Agrana, care operează două fabrici de zahăr în România, ar putea închide fabrica de zahăr din Buzău începând cu 1 octombrie.

130 de milioane de lei, investiție românească la fabrica de zahăr din Luduș

Fabrica de Zahăr Premium SA, controlată de antreprenorii Mihaela Neagu și Mihail Matache și având o unitate de producție în Luduș, plănuiește să aloce aproximativ 128,8 milioane de lei în următorii trei ani pentru extinderea capacității de producție și diversificarea sortimentelor. Acest proiect a fost aprobat pentru un ajutor de stat de 62,5 milioane de lei prin programul Investalim.

Fabrica de Zahăr Premium SA Luduș, singurul producător autohton de zahăr din România care rafinează sfeclă, va investească suma menționată pentru a crește capacitatea de procesare a sfeclei de zahăr cu aproximativ 25%, extinzând producția de la 3.200 la 4.000 de tone pe zi, conform declarațiilor Mihaelei Neagu, co-proprietara companiei.

În plus, compania intenționează să achiziționeze două echipamente pentru a produce zahăr ambalat în pachete de 1 kg și să instaleze o linie nouă pentru zahăr vanilat, precum și o linie modernă pentru zahăr la pliculețe. Produsele vor fi destinate pieței interne, iar investiția este așteptată să fie finalizată în termen de trei ani de la semnarea contractului de finanțare.

Fabrica de Zahăr Luduș, din județul Mureș, va bifa un record de procesare. Asta înseamnă zahăr 100% românesc anul acesta, iar cantitatea totală ar putea ajunge la un nou record, mai exact peste 65.000 de tone. Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș, a confirmat aceste detalii.

Fabrica de zahăr de la Luduș nu a mai fost modernizată de 30 de ani

Din totalul sumei, 48% (62,5 milioane de lei) este acordat ca ajutor de stat prin Programul Investalim. Fabrica de Zahăr Premium SA beneficiază de această finanțare, conform informațiilor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Fabrica nu a beneficiat de modernizări semnificative de 20-30 de ani, iar Mihaela Neagu a subliniat că investiția actuală este extrem de necesară pentru întregul sector. Potrivit acesteia, în termen de trei ani, fermierii vor avea oportunitatea să cultive o suprafață mai mare, semnând contracte pentru aproximativ 11-12.000 de hectare, față de cele 8.700 de hectare actuale.

Neagu a încurajat depunerea de proiecte pentru obținerea de fonduri, menționând că progresul este evident, cu numeroase axe operaționale deschise și o infrastructură disponibilă, considerând că ar fi păcat să nu profităm de aceste oportunități pentru dezvoltarea capacităților de producție în România. În plus, ea a anunțat că a depus un proiect pentru finanțarea unei centrale fotovoltaice de 0,9 MW, care va acoperi consumul unității din Luduș. Valoarea estimată a acestui proiect este de aproximativ 453.000 de euro.

Mihaela Neagu, care deține fabrica de zahăr Bod prin intermediul Best Achiziții SRL, a menționat că, deocamdată, procesarea zahărului nu a fost reluată. Zahărul produs la Luduș este comercializat sub marca Bod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`