Prima pagină » Actualitate » 13.000 de oi au fost sacrificate, după ce au fost depistate cu Pesta Micilor Rumegătoare (PRM). Iată care sunt primele semne de boală
13.000 de oi au fost sacrificate, după ce au fost depistate cu Pesta Micilor Rumegătoare (PRM). Iată care sunt primele semne de boală

13.000 de oi au fost sacrificate, după ce au fost depistate cu Pesta Micilor Rumegătoare (PRM). Iată care sunt primele semne de boală

31 iul. 2024, 14:42, 2 ,
în Actualitate

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) a afectat o fermă din Jamu Mare, județul Timiș, ducând la sacrificarea a 13.000 de animale pentru a preveni răspândirea bolii. Oile moarte au fost îngropate, iar focarul a fost astfel neutralizat.

Proprietarul fermei a observat că mai multe oi au început să moară, motiv pentru care a alertat autoritățile. În urma analizelor efectuate, s-a confirmat prezența Pestei Micilor Rumegătoare.

13.000 de oi au fost sacrificate, după ce au fost depistate cu Pesta Micilor Rumegătoare. Care sunt primele semne de boală

Autoritățile au reacționat rapid și au procedat la sacrificarea întregului efectiv de 13.000 de oi din fermă, iar cadavrele au fost îngropate. Totodată, au fost instituite zone de protecție și supraveghere pentru a controla răspândirea bolii în carantină.

Recent, în România au fost depistate și alte focare de PMR, în special în estul țării. De exemplu, la Tulcea, 50.000 de oi au fost sacrificate într-o singură exploatație. În plus, au fost raportate focare în regiunea Balcanilor, inclusiv în Turcia și Grecia.

Specialiștii subliniază că Pesta Micilor Rumegătoare nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană și nu afectează siguranța consumului de carne, însă are un impact economic semnificativ.

Principalele semne de boală care apar la animale sunt febră mare, lipsa poftei de mâncare, scurgeri nazale, limba poate fi acoperită cu un depozit albicios, tuse uscată şi diaree. Din păcate, după câteva zile de la apariţia simptomelor animalele pot muri. Boala se transmite prin contact direct cu animale bolnave.

Ca urmare a confirmării mai multor focare în țară, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), care a implementat următoarele măsuri:

  • Interzicerea transportului de ovine și caprine vii în și dinspre zonele aflate sub restricții.
  • Interzicerea pășunatului în aceste zone și, acolo unde nu este posibil, restricționarea utilizării aceleiași pășuni de către mai multe turme pentru a preveni contactul între acestea.
  • Depistarea, verificarea și sancționarea transporturilor clandestine sau ilegale de animale, în special oi, capre și porci.
  • Obligativitatea autorităților locale din zonele afectate de PMR să asigure neutralizarea carcaselor și cadavrelor de animale din fermele afectate.
  • Stabilirea unor reguli suplimentare pentru mișcarea și testarea animalelor vii provenite din import, comerț intracomunitar sau destinate exportului.

Centrul Național de Combatere a Bolilor este coordonat de ministrul Administrației și Internelor, sub supravegherea primului-ministru, și funcționează ca un organism interministerial de management în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. El este convocat atunci când apare o epizootie cu potențial de risc major pentru sănătatea publică și economia națională și rămâne activ pe toată durata derulării Programului de monitorizare, control și eradicare a bolii în România, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *