Prima pagină » Fun » Curiozitati » 12 obiceiuri bizare de Craciun. Unde se imbodobeste bananul si ce pariuri se pun in Suedia
12 obiceiuri bizare de Craciun. Unde se imbodobeste bananul si ce pariuri se pun in Suedia

12 obiceiuri bizare de Craciun. Unde se imbodobeste bananul si ce pariuri se pun in Suedia

20 dec. 2017, 22:44,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:634613;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Craciunul inseamna sarbatoare, oferire si primire de cadouri, colinde si mese bogate. Sunt atat de multe elemente diferite care contribuie la sarbatoarea Craciunului: sarmalele, cozonacul, atarnarea sosetelor rosii, lasarea prajiturelor si a laptelui pe masa pentru a-i cinsti pe Mos Craciun si pe renii sai, deschiderea cadourilor sub brad si distractia alaturi de membrii familiei si a prietenilor.

Sau cel putin asta inseamna pentru cei mai multi dintre noi. Insa in alte parti ale lumii intalnim traditii ciudate si bizare, ori macar pentru noi par asa.

Iata 12 obiceiuri bizare de Craciun.

Impodobirea bananului (India)
In India, numai 2,5% din populatie este crestina. Crestinii de aici ofera cadouri si au masa incarcata cu bunatati ca si in restul lumii, insa din cauza ca in India nu se gasesc brazi ori pini pentru a fi decorati, de obicei, impodobesc un banan sau un mango. De asemenea, frunzele acestor pomi sunt folosite pentru decorarea caselor.

Arunca pantoful si te casatoresti (in Cehia si Slovacia)
Daca nu doresti sa petreci inca un Craciun singura atunci incearca asta: stai cu spatele la usa si arunca pantoful peste umar chiar in ziua nasterii Domnului! Daca pantoful aterizeaza cu varful catre usa… felicitari… te vei casatori in curand! Insa nu stii cat va trece pana sa il intalnesti pe Fat Frumos.

Kentucky Fried Christmas (Japonia)
Asa cum in Romania porcul nu poate lipsi de pe masa, pentru japonezi asta inseamna o masa la celebrul Colonel. Inca de la inceputul intrarii sale pe piata nipona, in urma cu peste 40 de ani, in mintea japonezilor KFC a fost asociat cu Craciunul, traditia trecand de la o generatie la alta. Mai mult de 240.000 de strips sunt vandute in timpul sarbatorii Nasterii Domnului.

Prajituri de Craciun (Japonia)
Un alt aliment asociat in Japonia cu Craciunul este prajitura de Craciun. Aceste dulciuri facute din smantana, ciocolata si capsuni sunt comandate cu cateva luni inainte de sarbatoare si sunt mancate in Ajunul Craciunului. Orice prajitura care nu este vanduta dupa 25 este nedorita. Tocmai de aceea, femeile japoneze singure care au peste 25 de ani se numesc prajiturele de Craciun.

Amintirea de Craciun
In noaptea de Ajun, familiile din Finlanda merg la mormintele stramosilor unde duc lumanari aprinse in memoria celor decedati. Chiar si cei care nu au rude ingropate in apropiere merg la cel mai aproape cimitir pentru a depune lumanari in onoarea celor apropiati lor, care au disparut dintre cei vii si se odihnesc in alte morminte. Tocmai de aceea, in Finlanda, in Ajun cimitirele sunt luminate.

De asemenea, pe mese sunt lasate bucate, iar membrii familiilor dorm pe jos lasand paturile goale, asfel incat mortii care ii viziteaza sa aiba o masa buna si un loc in care sa se odihneasca.

Craciun pe role (Venezuela)
In capitala tarii, Caracas, in noaptea de Ajun, inainte de a se baga in pat copiii isi leaga de degetul mare al piciorului un siret al carui capat este lasat sa atarne afara, pe fereastra. Partea amuzanta este ca in dimineata zilei Nasterii Domnul strazile sunt inchise pentru masini (pana la ora 8:00 a.m.) pentru cei care vor sa ajunga la Biserica pe role.

Lasa capra sa traiasca pana dupa Craciun (Suedia)
In 1866, o statuie ce reprezinta o capra de 13 metri a fost ridicata in piata orasului Gavle. In noaptea de Ajun, la 12 p.m., monumentul a fost incendiat. An de an, statuia era ridicata, iar vandalii incercau sa-i dea foc. Pana in 2011, capra a fost mistuita de flacari de 25 de ori. Incendierea caprei din Gavle s-a intamplat de atatea ori incat acum casele de pariuri de ofera cote pentru supravietuirea statuii.

Un Craciun cu paienjeni (Ucraina)
In loc de ornamente si beteala, brazii de Craciun in Ucraina sunt acoperiti cu paienjeni artificiali si panzele lor. Potrivit folclorului local, a fost odata o femeie saraca ce nu isi permitea sa-si decoreze bradul de Craciun. Insa in dimineata urmatoare copiii ei s-au trezit si au vazut ca pomul lor era acoperit cu panje de paianjen, iar in clipa in care prima raza de lumina a zilei de Craciun le-a atins panzele s-au transformat in aur si argint, iar familia amarata n-a mai fost niciodata nevoita sa traiasca de azi pe maine. Tocmai de aceea, ucrainienii cred ca aduce noroc sa vada o panza de paianjen in dimineata de Craciun.

Sauna de Craciun (Finlanda)
Cele mai multe familii finlandeze au propriile saune intrucat cred ca acolo traieste un elf care ii protejeaza. Si, in fiecare Ajun al Craciunului, oamenii merg la sauna persoanala si se bucura de o experienta fierbinte. Dupa lasarea intunericului, totusi, locul este lasat spiritelor stramosilor.

Sosetele de Craciun (Filipine)
Craciunul este o sarbatoare imensa in Filipine unde 80% din populatie este crestina. Sarbatorile se incheie la finalul lunii Ianuarie. Copiii isi lasa ciorapii proaspat spalati si pantofii curati pe pervarzul ferestrelor pentru ca cei trei magi sa le lase daruri cand trec pe la casele lor.

Budinca si dorinte (Marea Britanie)
Budinca este servita in ziua de Craciun, insa ne intereseaza modul in care este preparata. Fiecare membru al familiei (si in special copiii) trebuie sa mestece compozitia in sensul acelor de ceasornic in timp ce-si pun o dorinta. Alte traditii includ punerea in budinca a unei monede care aducea prosperitate si noroc gasitorului.

Codul postal al lui Mos Craciun [H0H 0H0]
Unde ii poti scrie lui Mos Craciun? La polul Nord? De fapt, Mosul are propriul sau cod postal [H0H 0H0] si este in Canada unde codurile numerice postale sunt alfanumerice.

In ultimii 30 de ani voluntarii postei Canadiene il ajuta pe Mos Craciun sa raspunda (intr-o multime de limbi inclusiv in alfabetul Braille) la milioane de scrisori (in fiecare an) de la copiii din intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`