Prima pagină » Sanatate » Educatie intima » 12 lucruri despre sperma pe care trebuie sa le stii
12 lucruri despre sperma pe care trebuie sa le stii

12 lucruri despre sperma pe care trebuie sa le stii

27 mart. 2012, 12:45,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:11051;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Cand vine vorba despre sperma, oamenii au reactii diferite: fie considera ca este un subiect absolute normal care poate fi discutat ca oricare altul, fie sunt retinuti sau pur si simplu le repugna total ideea de a vorbi despre asta. Iata cateva lucruri despre sperma pe care trebuie sa le stii, potrivit Infoniac:

1. Spermatozoizi normali alaturi de spermatozoizi malformati
Mecanismul de producere a spermei la om este cat se poate de lenes si defectuos. Spre deosebire de alte mamifere, spermatozoizii umani sunt, intr-o anumita proportie, malformati. Au doua capete, doua cozi si lista mai poate continua. Acesta este pretul pe care il platim monogamiei. 

2. Cantitatea de sperma
In mod normal, un barbat matur elimina o jumatate de lingurita de sperma la o ejaculare. Daca ejacularile sunt rare, elimina mai mult. Daca sunt dese, mai putin. In functie de varsta si de libidou, poate elimina si mai putin, sau deloc.

3. Materialul seminal
Unii oameni nu fac distinctie intre sperma si spermatozoizi. Dar lichidul seminal este complex. El contine de asemenea substante provenite din prostata si din veziculele seminale.

Spermatozoizii sunt produsi de testicule si au nevoie de multa energie, ca sa se poata deplasa. Aceasta energie le este asigurata de zaharul si fructoza, provenite din veziculele seminale. Fara energie, spermatozoizii nu s-ar putea misca in organele genitale ale femeii si nu si-ar indeplini misiunea.

4. Un singur testicul ar fi suficient
Natura a fost darnica, dotand barbatii cu doua testicule. Unul singur ar fi fost suficient pentru procreare. Este de notorietate cazul americanului Lance Armstrong, caruia i s-a extirpat un testicul canceros, iar dupa aceea a devenit tatal a cinci copii.

5. 200 milioane de concurenti
Pentru a fecunda ovulul feminin, este nevoie de un singur spermatozoid. Cu toate acestea, o ejaculare normala elimina aproximativ 200 milioane asemenea celule. Una singura va avea onoarea sa gratuleze posesorul cu titlul de tata.

6. Fabrica nu se inchide
Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule, dar barbatii produc spermatozoizi non stop, pe parcursul intregii lor vieti. Pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, productia devine mai lenesa, ADN-urile devin fragmentate, spermatozoizii nu mai sunt capabili sa fecundeze, dar productia nu se opreste total niciodata.

7. Spermatozoizii nu se vad cu ochiul liber
Omul are unii dintre cei mai mici spermatozioizi dintre vietuitoare; acestia pot fi vazuti numai la microscop.

8. Spermatozoizii au bodyguarzi
Cand parasesc testiculul, spermatozoizii prezinta numai jumatate din ADN-ul unei celule normale, ceea ce ii face foarte vulnerabili. Pentru a-i apara de atacul sistemului imunitar, ei sunt insotiti de celule protectoare, care ii inconjoara ca un gard.

9. Accesul la ovul este dificil
Natura a dotat lichidul seminal cu un numar mare de spermatozoizi, pentru faptul ca, pana sa ajunga la ovul, ei intampina multe greutati. Una este aceea ca n-au orientare si inoata orbeste spre tinta lor. Pe parcurs, sunt impiedicati sa avanseze din cauza concurentilor, dar si din cauza unor fine fire de par, invizibile, care se afla in organele genitale ale femeii.

10. Viata spermatozoizilor este scurta
Aceste mici celule vitale pot trai in organele femeii maximum trei zile. Daca nu reuseste fecundarea, dispar. Un nou raport sexual poate aduce altii in loc.

11. Temperatura de supravietuire a spermatozoizilor
Aceste mici celule traiesc in testicul la o temperatura mai scazuta decat restul corpul. Pentru reglarea ei, corpul actioneaza asupra muschilor scrotului, indepartandu-l sau apropiindu-l de corp, dupa situatie. Astfel, se asigura temperatura ideala.

12. Cat timp dureaza producerea spermei?
Cercetari recente au clarificat si aceasta problema: producerea spermei in organism dureaza doua luni. In acest interval, barbatul poate avea o activitate sexuala normala, dar elimina sperma din depozitul aflat in pastrare, care nu este evacuat integral la consumarea unui act sexual. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025