Prima pagină » Business în România » 12.000 de tone de peşte sălbatic în acvacultură produs de România! Captura e de aproape 6.000 de tone

12.000 de tone de peşte sălbatic în acvacultură produs de România! Captura e de aproape 6.000 de tone

09 aug. 2024, 08:20,
George Cristian în Business în România

România produce 12.000 de tone de pește sălbatic în acvacultură în fiecare an, iar captura este de aproape 6.000 de tone, conform datelor colectate de un site de profil.

Producția globală de pește și fructe de mare a crescut de patru ori în ultimii 50 de ani. Nu numai că populația lumii s-a dublat în această perioadă, o persoană obișnuită mănâncă acum aproape de două ori mai multe fructe de mare decât acum o jumătate de secol.

Oamenii mănâncă mai mult decât pot produce

Faptul că o persoană manancă mai multe fructe de mare decat in urmă cu 50 de ani a crescut presiunea asupra stocurilor de pește din întreaga lume. La nivel global, ponderea stocurilor de pești care sunt supraexploatate – ceea ce înseamnă că le prindem mai repede decât se pot reproduce pentru a susține nivelul populației – s-a mai mult decât dublat din anii 1980, ceea ce înseamnă că nivelurile actuale de captură de pește sălbatic sunt nesustenabile.

Producția mondială de pește de captură (albastru)vs acvacultură(roșu)

O inovație a ajutat la atenuarea unei părți a presiunii asupra capturii de pește sălbatic: acvacultura , practicarea creșterii peștelui și a fructelor de mare. Distincția dintre peștii de crescătorie și capturile sălbatice este similară cu diferența dintre creșterea animalelor, mai degrabă decât vânarea animalelor sălbatice. Cu excepția faptului că pentru animalele de pe uscat, agricultura este veche de multe mii de ani, în timp ce era foarte neobișnuită pentru fructele de mare până acum puțin peste 50 de ani.

În statistici, vedem schimbarea producției de acvacultură și de captură din 1960 încolo. Ceea ce este uimitor este că capturile globale de pește sălbatic nu au crescut de la începutul anilor 1990 și, în schimb, au rămas relativ constante, la aproximativ 90 până la 95 de milioane de tone pe an. Pe de altă parte, piscicultură este în creștere foarte rapidă, din 1960 până în 2015 a crescut de 50 de ori la peste 100 de milioane pe an.

12.000 de tone de peşte sălbatic în acvacultură produs de România

În 2021, România a capturat puțin peste 6.300 de tone de pește sălbatic, dar a produs aproape dublu în acvacultură, atingând 11.700 de tone, conform unei analize realizate de platforma Our World Data și citată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Imediat după 1989, producția de pește de captură a scăzut drastic.

Imediat după 1989, producția de pește de captură a scăzut drastic.

Analiza Our World Data subliniază că acvacultura a înregistrat o expansiune rapidă în ultimele decenii, depășind producția de pește sălbatic capturat din 2013. Această tendință a redus presiunea asupra stocurilor de pește sălbatic. Pe fondul unei creșteri a consumului de produse din pește și fructe de mare, asociate cu dietele mediteraneene considerate sănătoase, fermele piscicole au devenit tot mai frecvente pentru creșterea speciilor precum creveții, crabi, midii și stridii.

Uniunea Europeană vs România

Uniunea Europeană vs România

La nivel de Uniune Europeană se observă faptul că există o pondere mare a acvaculturii, semn că trendul este unul general. Cererea tot mai mare de fructe de mare a pus o presiune tot mai mare asupra populațiilor de pești sălbatici. O inovație a ajutat la atenuarea unei părți a presiunii asupra capturii de pește sălbatic: acvacultura, practicarea creșterii peștelui și a fructelor de mare. Producția de acvacultură a depășit acum captura de pește sălbatic, iar în România putem spune că cifrele sunt aproape duble, 12.000 de tone acvacultură și ”doar” 6.700 tone de pește sălbatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *