Prima pagină » Razboi în Ucraina » 11 refugiaţi ucraineni au fost găzduiți de un român. Aceștia au decis să îi facă un cadou la plecare, în semn de recunoștință

11 refugiaţi ucraineni au fost găzduiți de un român. Aceștia au decis să îi facă un cadou la plecare, în semn de recunoștință

09 mart. 2022, 19:16,
în Razboi în Ucraina

11 refugiați din Kiev și-au găsit adăpost în casa unui român. Ucrainenii au decis să îi facă un cadou la plecare, în semn de recunoștință, și i-au făcut curățenie în casă.

Conform unei postări de pe Facebook, un domn și-a pus casa la dispoziție, gratuit, pentru un grup de refugiați.

Refugiații au dorit să îl recompenseze pe român printr-un cadou inedit

Acesta le-a oferit cazare și mâncare pentru o noapte, după ce a fost contactat de ei prin intermediul unei rețele de socializare.

La plecare, refugiații au dorit să îl recompenseze pe român printr-un cadou inedit, respectiv faptul că i-au făcut curățenie în casă. În plus, au dorit să îi lase și un dar de despărțire, acesta fiind un stativ de haine. Chiar dacă inițial nu a vrut să accepte cadoul, l-a luat pentru că nu a putut refuza insistența lor.

„Și-au aranjat păturile, au măturat, dat cu mopul în casă, curăţat baia şi pe deasupra mi-au lăsat şi un cadou”

După ce refugiații au plecat, românul care și-a deschis ușile casei pentru a veni în ajutorul acestora, a dorit să facă publică povestea și a postat-o pe contul său de Facebook.

„Să vă spun „păţania” mea cu un grup de 11 refugiaţi ucrainieni din Kiev. Scurt: sâmbătă au ajus la mine, cazat, mâncat, dormit, trebuiau să plece duminică dimineaţă spre graniţa ungară (Nădlac în prima fază.). Sâmbătă noaptea mi-au scris, eu fiind la un eveniment şi munceam, dacă pot să-i mai cazez o zi, am încuviintat. Astăzi la plecare s-au trezit în jurul orelor 05:00, eu dormind butuc, şi-au aranjat păturile, au măturat, dat cu mopul în casă, curăţat baia şi pe deasupra mi-au lăsat şi un cadou de despărțire sau revedere şi anume un cuier pe roţi. Nu am vrut să-l accept, dar au zis că e cadoul lor pentru mine şi s-ar bucura să îl accept. Concluzia: omenia nu are apartenență etnică, religioasă, politică sau ce o mai fi, omenia şi educaţia se „cultivă”, acesta este mesajul pe care românul l-a postat pe rețelele de socializare.

Tot pentru a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina, Guvernul României a adoptat mai multe acte normative prin care oferă refugiaților ucraineni drept de muncă și de învățătură, precum și subvenții pentru cazare și masă. În scopul sprijinirii copiilor refugiați din Ucraina, aceștia vor beneficia în școli de aceleași drepturi ca și elevii români.

Persoanele refugiate cu dizabilități pot beneficia de servicii sociale de protecție

Totodată, persoanele cu dizabilități însoțite sau neînsoțite, care rămân în România, au posibilitatea să beneficieze, la cerere, de serviciile sociale de protecție prevăzute de lege: locuințe protejate, centre de pregătire pentru viață independent, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre respiro/criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *